НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(63) Среща с Учителя на 18.XI.1939 г., след срещата с царя

ТОМ 20
Алтернативен линк

(63) Среща с Учителя на 18.XI.1939 г., след срещата с царя


Записах само част от това, което ми говори (към 12 часа на обед).

«Те гледат външните причини, а не где е изворът  на причините... На Недев прозорливост му липсва. Енергичен, но в  дребните работи, големите не може. Най-големите спекуланти не хващат, а  дребните. Справедливост трябва. Не са турили и предупреждение да има.  Всеки може да те изнудва, както ти не си и предполагал. Сивите плъхове в  корабите, като искали да ги унищожат със студ в корабите, променили  цвета си - станали бели! За всички закони да има една комисия, която да  следи как се изпълняват, за да бъде полезен законът... Злато да бъдем, а  не позлатени ни иска светът.

Да се напише една книга за българите, в която да  се опише първо какви са отрицателните черти на човека, отличителните  черти на добрия и отличителните черти на лошия българин.426 Да се каже, че силният човек всичко носи, а слабият иска само леки работи - по 1 кг захар, по-големи не може.

Англия и Русия страдат от една и съща погрешка.  Англичаните спрямо слабите са жестоки, а спрямо силните - меки. А пък  славянинът обича много да се хвали, като направи едно добро. На нас:  «Ние ви освободихме!» Щом Англия направи една погрешка, Русия почна да  дрънка саби, че ще върви в Индия... А англичаните подтикнаха Япония и  дойде Мукден. А то в славяните няма опасност, а в Гога от Откровението -  това са англосаксонците - едни други се бият. Голям шпионаж и големи  подкупи има в България. Шпионажът не може да се спре - той е  спасителната клапа на казана - без него ще се спука казанът.427

За в бъдеще да се не мешате в избора на хората за  министри; царят ще си избере хората, а ние ще му кажем кой за какво е  годен, каква работа да работи.428 Тая работа не е лесна.  Черната ложа е още силна, не е сдала властта. Разхлабена е, но не е  победена. В Германия на шпионите им режат краката. Но при тия условия  може и без да е шпионин, да отрежат краката на човек. Когато бях в  «Обществената», дойдоха да ме гледат какъв тип престъпник съм, като ме  измерваха, но те бяха сами престъпници...429 Престъпник  престъпника разбира, и праведният - праведника. Търсят силни хора, но  кой е силен? Който е добър, умен и справедлив - това са силните хора!

При възпалението на една буза отвън имаме  горещина, но вътре е студ. И тогава чрез вода - компрес, се изпъди  студът отвътре. Има и електрически студ; когато изтича електричество,  тогава температурата не е ниска, а се чувствува студ. Гдето се образува  електрическо поле, има студ, а където се образува магнитно поле, се  чувствува топлинка. Електричеството и е скържаво, не дава, то събира, а  магнетизмът дава; едното е движение от центъра към периферията, другото -  обратно поле на движение. Не обича - електричество; обича - магнетизъм.  Не може да ходи - вързан е в краката и ръцете. И като го освободя, ще  тръгне. Научил се да пие, а ще се отучи, като отиде на нивата да работи,  и ще се отучи. В природата ще ти дадат един недъг, за да го изправиш и  добиеш силата. Един пил 25 години, а после, като чел Евангелието, отишел  в кръчмата, взел вино и чаша вода. Пил водата, а гледал виното.

Добрият човек е по-силен от лошия. Но злото не е  естествено. Виж един крадец колко трябва да мисли, да наблюдава, а за  доброто колко е по-лесно -не се изискват никакви наблюдения, пазения и  пр. На невидимия свят трябват праведници, проводници, работници на  земята.430


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ