НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(31) Срещи с Багрянов и с Учителя на 8.III.1939 г.

ТОМ 20
Алтернативен линк

(31) Срещи с Багрянов и с Учителя на 8.III.1939 г.



На 8.III сутринта дойде Багрянов. Приказвахме и с него. Той също намира, че вече виси във въздуха и иска да го поддържа царят, инак или трябва да си върви, да си не губи времето, или сам да работи за формиране на такава основа. Той казва:

- Земеделците са корените на държавата, търговците - стъблото, а другите - листа, цвят, и интелигенцията - плодът. Ако се не поливат корените, не могат да прокопсат и клонете. Това е моята политика! Ако не ме поддържа царят, аз трябва да си вървя на чифлика, да си гледам работата, докато узреят условията за полезна работа.

Казах му, че трябва сега да се прави възможното. Царят е бил при земледелския министър на Италия - значи интересува се и ще му бъде от полза. Багрянов обеща, че няма да прави необмислени работи и че ще се съвещава с мен, и че утре ще дойде пак, да види какво сме говорили с царя, а също и да донесе назначенията по министерства, за да се съвещава. Той е малко евтин на обещанията...

Следобед между 4-5 часа се видях с Учителя (по-точно: 3 и ½ до 5 без ¼). Между другото Учителят ми каза:

«Ще трябват говорители между народа. От земледелието да се изпратят да държат сказки към каква насока да се тури умът на народа. Царят да се осветлява. Царят трябва да царува така, че всичко, което прави, да е за славата Божия, за идвание [на] царството Божие на Земята, за общечовешка справедливост и да бъде волята Божия - тогава и нашата воля ще бъде. А като е славата Божия, и за нас ще има слава. Те сами спъват работите. Инак досега щеше да се разреши въпросът. Всички сега - и Хитлер, и Мусолини - работят за Бога.151

Вие ще изслушате царя.

Трябва да се турят сега хора на работа - не религиозни, а духовни. За духовна храна са гладни хората. Духовна храна, която да внесе в света светлина, топлина и сила. Тях беше ги страх от анархисти, комунисти и пр., а сега почнаха да се страхуват и от вегетарианци, въздържатели и пр., че били много кротки хора - това във военните се разпространява. Е, тия - лоши, ония - лоши, само далавераджиите ли ще останат? Те се заблуждават от вътрешни причини.152 Искат да си възвърнат Добруджа, а не знаят с кого да вървят-с Англия, с Германия, с Франция и пр. ... А сега Англия работи чрез Германия косвено, да стане ревизия на Версайския договор, който е несправедлив, да се поправят погрешките.153 Подготовката ще дойде отвън. Защо е искал да абдикира? Сигурно е срещнал съпротивление. Изслушайте го хубаво какъв вятър вее. Всичките сведения трябва да се взимат 25%. Другото 25% е възможности, а ако има 50% или 75%, да е доволен.» (Мисълта не беше точно такава. Аз така я схванах.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ