НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

(23) Среща с Учителя, 18.I.1939 г., 10 ч сутринта

ТОМ 20
Алтернативен линк

(23) Среща с Учителя, 18.1.1939 г., 10 ч сутринта


Беше искал Красновски да се срещнем в Борисови  днес [в] 6 и 1/2 ч, но вместо тая среща получих покана от Надя за среща  на същото място и време с царя. На тоя човек винаги има едно препятствие  - изглежда, че нещо чурук* таи и отвътре не позволяват срещите.

Отидох при Учителя и той между другото ми каза:

«Сегашното положение е такова, че на косъм виси  всичко... Ако се допусне да се започне, няма да остане нищо от Рим,  Лондон, Париж, че и София - 50-60 болшевишки аероплани ще й видят сметката...

Всичките партии (в нас) претърпяха вече погром.  Светът не е тъй малък и не е създаден, за да ни бъде попречено...  Простият човек мисли, че Слънцето е като диня, и казва: «Божа сила!» А  не вижда, че то е грамадно тяло, 300 000 пъти по-голямо от Земята, и не  се чуди как предава енергията през това пространство и си прави закони,  че и малкото може да направи нещо... А то е, че голямото, което се вижда  малко, може да направи нещо, а малкото, което се показва голямо, не  може да направи нищо. Но голямото, което се показва малко,  то може да направи нещо. Ний представяме неверни работите. Някой казва,  че е беден човек, но това е фактическа лъжа. Изопачаване.

Сега се води английска политика на комерческа  база. Италия иска тил, а германците са неподготвени. Англичаните искат  да спечелят тая ос - Рим-Берлин, но това тяхно искане не почива на принцип. Щом вземе Италия повече, ще си умият ръцете към Италия, както Пилат си уми ръцете - справедливост външна.

Царят трябва да бъде умен, да ги изслушва, но да  не взима страна. Да се държи приятелски с всички. Да се скрие зад  Югославия - сега е скрит и никой не може да го види.

Намекни му да се пази от отравяне - ще му загатнеш (по повод на това, че е много нервен).124  То се дължи на влияние отвън - чувствителен е, усеща някои неща.  Другояче да ти го кажа: една жена, като не може да излъже един мъж,  става нервна, а като го излъже, става й приятно. Дължи се и на влиянието  на баща му. А той може да каже на баща си: «„Има нещо от миналото,  което ний трябва да поправим!»

Масоните вземат мерки да си възвърнат католицизма на своя страна.»125

За Багрянов:

«Справедлив е. Да не бърза, защото външната  политика още не е избистрена; да се чака! Сега е позиционна война - и да  излезнеш на линия, може да те претрепят по много начини! Всякак може да  пречистят човека! Провидението е турило Германия и Италия като съдебни  пристави, да си поправят пог-решките. И сега ако не изправят погрешките  на миналото, после ще бъде два пъти по-сериозно.126  Англичаните държат сега с Русия. Те ще имат нужда от Русия. Те няма  какво да се плашат от Русия. Рус[наците] няма да се занимават с Индия.  Англичаните се опомниха и водят една реална политика. И царят трябва да  води една реална политика! Да си отваря очите, да му не скроят някой долап!»127

За Красновски:

«Без налягане отвън и без напрежение отвътре нищо не става. Никой не може да каже истината без любов, без мъдрост  (знание, светлина). Истината е това, което освобождава човека и дава  възможност за живот. Има едно зло и една любов, които продължават  живота. Има едно зло и една любов, които скъсяват живота - те са  привидни неща.128

Трябва школа, школа...» (За политическите лица).

_______________
* чурук (тур.) - гнил. (бел. М.И.)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ