НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. ЦАР БОРИС III

ТОМ 20
Алтернативен линк


6. ЦАР БОРИС III


(Сп. «Житно зърно», г. XVII, 1943 г., кн. 8, стр. 227)

На 28 август т.г. се пресели в отвъдния свят  обичаният от всички Цар на българите Борис III Обединител. Една  всенародна и спонтанна манифестация на непринудена и искрена скръб беше  най-голямото доказателство за народната обич и привързаност към Неговите  завети за мирен, творчески и доброт-ворен живот.

Рядко в историята монарх е бил оплакван така  искрено и сърдечно от своя осиротял народ. Рядко е, защото малцина са  владетелите, които са познавали така добре копнежите на своя народ и са  били готови на всички жертви за постигането на неговите идеали.

Посветил голяма част от живота си на науката, Той  разбираше нейната съкровена същина и нерядко е давал да се разбере, че  зад външните явления на физическия свят Той съзира Божествения вечен  порядък.

Напусналият земното съществуване Цар Борис III  беше рядко верующ и смирен владетел. Нему не бяха чужди много познания  от Великата наука за душата, за отвъдния свят и за вечните закони на  развитието.

Той не вярваше в смъртта. И Той ще живее!

Оттам, където се намира сега, Той ще продължи  делото, започнато между неговия народ. По-рано бе един само отделен  човек, а сега е преумножен в душите на всички, които Го обичат, в душите  на всички, които се молеха и плакаха за Него.

Нека Божествената светлина озари пътя на Неговата душа, познала още тука Великата тайна на Бога.







, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ