НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. За височината на Мусалла

(Сп. «Житно зърно», г. VIII, 1934 г., книжка 3-4, стр. 109-111) ТОМ 20
Алтернативен линк

8. ЗА ВИСОЧИНАТА НА МУСАЛЛА

(Сп. «Житно зърно», г. VIII, 1934 г, кн. 3-4, стр. 109-111)

Любомир Лулчев



Това беше преди повече от десетина години. Бях  още офицер. Правехме групови екскурзии с братството към Мусалла, водени  от Учителя. Отивайки към върха, веднъж Той ме запита:

- Колко е висок Мусалла?

Като някой ученик, на когото е зададен съвършено  лек въпрос, аз Му отговорих тутакси това, което имах в ума си, останало  навярно като впечатление от някоя табела или страница от география.

- 2927 м, Учителю.

Той ме погледна доста продължително, поклати глава и ми каза:

- Мусалла има повече от 3000 м.

- Как е възможно това? - учудих се аз - Той е толкова пъти измерван, и при това - най-точно.

- А как измерват? - запита Учителят, като гледаше към планината.

Аз пък бързо, бързо, като да се намирах пред  някакво началство, което далеч надминавах по знанията си (което в нашия  офицерски живот се случваше не особено рядко!), започнах да Му изреждам:  Чрез барометри, анероидни и живачни, чрез кипение на вода, чрез  геодезични методи, проверки чрез...

Той всичко това слушаше търпеливо, както винаги, и  когато свърших моето ораторствуване, Той пак ме погледна с дълбоките си  очи и ми каза тихо:

- По-висок е Мусалла! Той има над 3000 метра!

- Е, как може това да се констатира? - запитах аз  с едно скрито желание да проверя колко е прав тоя метод, върху който  Той се базира. Но останах разочарован.

- На върха има особени магнетични течения, които започват на и над 3000 метра. По тях съдя, че тоя връх е над 3000 метра.

Аз го поизгледах. В Братството бях от няколко  години вече, но на Учителя гледах като на всеки учен човек, за който  еднакво е достъпна и науката, и погрешката. Наистина, благодарение Нему,  лично аз видях много неочаквани неща в себе си и в природата около мен,  научих закони, съществуванието на които не бях и подозирал, но... все  пак Го поизгледах в момента малко скепти-чески и си рекох на ума:  «Гледай къде ме метна! Върви се оправяй сега!» А гласно го запитах:

-Ами как, с какви уреди се проверяват тия магнетически течения?

Той пак ме погледна, пошава пръстите на едната си  ръка, обърната с дланта нагоре, като че ли чакаше да тури някой нещо в  нея, и ми каза:

- Има вътрешни методи... Те са по-точни от външните инструменти!

И млъкна. Аз почаках малко, погледах и ръката Му  (която сега разбирам какво ми е казвала мълком: «Отвори се и чакай да  получиш!») и си допълних моята вътрешна преценка: «Приказки за бабите!  Те могат да вярват на тия работи, защото и друго не знаят. Магнетични  течения! Где пък ги измисли! И разбира се, само Той ги сеща тия  магнетични течения - затова Той е единственият авторитет!» (Тогава бях и  съредактор на хумористичен журнал, та и мислите ми вървяха по неговата  гама!)

Разбира се, това мнение си запазих за себе си,  защото ние сме благо-възпитани хора и поне от външната учтивост  разбираме. Че Учителят и това е разбрал, сега не се съмнявам ни  най-малко, но тогава аз бях уверен, че мисля и се държа напълно както  трябва, сиреч като умен човек, който не може да позволи никому да си  играе с него.

След една година, почти в същото годишно време и  същата обстановка, сцената се повтори. Братството се връщаше пак от  Мусалла. И пак разговорът се поведе за височината на Мусалла. Цялата  минала година беше променила нещичко в моето съзнание. Очите ми бяха  почнали да се отварят, но офицерът беше още преди ученика. На чурук  дъска не искаше да стъпва. И пак ме запита Учителят за височината на  върха, и аз, почти стереотипно, като грамофон, Му отговорих същото. Пак  ме погледна дълбоко и пак поклати глава.

- Не, Мусалла е над 3000 м!

- Е, може - казах аз, малко недоволен от подобна  настойчивост, която нямаше под краката си нищо повече от едни  проблематични течения, които, мислех си аз, съществуват вероятно само в  главата Му.

Минаха още три години. В България се случиха  много работи - и с мене също. Правиха опит да ме стрелят на улицата,  после с измама арестуваха (по преврата) и след това и уволниха.

Вълните на живота ме залюляха с нов темп. Бурята,  между вълните на която надничаше често самата смърт, ми даваха  възможност да видя учението и Учителя в съвсем нова светлина. Разбрах,  че то е учение не за философству-ване, а учение на живот. И нещо още  по-странно, че когато лични неприятели пазеха пред самата врата, за да  проследят всяка моя крачка, а понякога и може би с желание съвсем да ме  премахнат от света, аз излизах през други врата и отивах при Учителя. И  понякога Го придружавах до 1-2 часа след полунощ - и се връщах сам, от  никого необезпокояван. Веднъж само Той ми загатна нещо, което аз разбрах  после. (Както винаги!)

- Понякога някои хора може да искат да убият  някого. Но това не е в тяхна власт, защото в природата има винаги нещо  разумно, което бди! Това се случва!

Аз се чудех: защо ми го говори? А то не само беше  се случило, а се и «случваше» и с тия, които преследваха самия мен  много нощи и дни под ред -и аз, като слепец, го не виждах...

Един ден, като четях сутрешен вестник, скочих  изненадан. В едно доста голямо антрефиле се описваше как една нова  германска научна експедиция имала случай да измери върха Мусалла и  констатира, че при по-раншните изчисления имало грешка. Върхът Мусалла  бил 3009 метра височина. Грабнах вестника, облякох се бързо и тръгнах да  го посоча на Учителя. Той обитаваше тогава стаицата си на ул.  «Опълченска». Пътят за там е доста дълъг. И по пътя, пипащ вестника  радостен, аз крачех и мислех.

Но мисълта ми взе неочаквана за мене посока. Като че ли в себе си се разправях с някого.

- Ти - казва - се радваш, че някакви си хора, за  които пише един вестник, който постоянно съобщава лъжливи работи,  потвърдили нещо, което Учителят ти казал. Ти повярва на тия, които  можеха да те излъжат, а се отказа да вярваш на Тоя, Който не само с  думите, а със самия Си живот свидетелствува истината, с която живее и  който и самия тебе на това учи.

Колко мизерен си ти, че когато се мислиш тъй учен  и си толкова лекове-рен - повярва на хора, които нито си виждал, нито  си срещал, а не вярваше на човек, който от години е пред очите ти,  винаги верен и истинен!...

И още много, много ми говореше този глас - и  моите крачки ставаха все по-нерешителни. И когато отидох при Учителя, и  помен нямаше от моята първоначална радост. Напротив, чувствувах, че със  своето безпределно доверие на вестника аз бях незаслужено обидил Него.

И оттогава винаги, когато не разбера или се  усъмня в нещо, казано от Учителя, тутакси се запитвам и проверявам дали  не вярвам на някой «вестник» повече от Нему. И слава Богу, тоя връх  Мусалла ми е помогнал досега твърде много. Може би и на вас ще ви  потрябва.

Опитайте!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ