НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6. Землетресенията и слънчевите петна

(Сп. «Житно зърно», г. VI, 1931 г., кн. 3, стр. 85-86) ТОМ 20
Алтернативен линк

6. ЗЕМЛЕТРЕСЕНИЯТА И СЛЪНЧЕВИТЕ ПЕТНА

Л. Лулчев

(Сп. «Житно зърно», г. VI, 1931 г., кн. 3, стр. 85-86)





Споходени сме отново от земетресения. Твърде  възможно е и за в бъдеще да ги имаме като доста чести, макар и  нежелателни гости. Всеки, който е виждал техните последици, които  изменят изгледа на местността в няколко секунди, отнимат живота на  стотици хора, в няколко мига превръщат в развалини цветущи градове и  селения - разбира от какво голямо значение е възможността да се избегне  това, което най-фрапира в случая - тяхната ненадей-ност.

Оздравяване на конструкцията в жилищните  помещения, разбира се, в известни предели и възможности, за да може да  се понасят поне по-слабите разтърсвания без сериозни за тях последици - и  най-важното, известно предупреждение на населението в дадена застрашена  област за възможно земетресение са ония необходими мерки, които тъй или  инак биха спомогнали доста, за да се намали ужасът на земетресната  картина.

В специална статия (Гледай «Житно зърно», книжка  4, 5 - 6 и 7 от 1928 г.) още преди три години ние разглеждахме този  въпрос доста обширно и по начин, който постави в недоумение някои от  представителите на тъй наречената «официална наука», които и до днес още  продължават тук, у нас, да защищават позиции, които вече на Запад са  напуснати в интереса на обективната истина.

Доста учени във Франция, Англия, Италия, Америка,  Съединените Държави в продължение на изминатите три години,  благодарение богатия и разнообразен материал, който им даде природата в  това време, значително попълниха наблюденията си и промениха  заключенията, като ги разшириха. Ние тогава бяхме се спрели върху две  съществени точки: 1) Както някога бурите изненадваха хората и се смятаха  за «Божия напаст», а сега се предсказват и предупреждават параходите  даже в открито море, така също и земетресението, като едно сложно и  грандиозно по своите последици явление, не става мигновено и  незабелязано, че то има причинна връзка в повечето случаи с предхождащи  явления, които могат да бъдат доловени, и следователно, самото  земетресение - предсказано.

За да допуснем това, има много причини. Преди всичко чисто логически. Нещо  от нищо не става. Всякога във физическия свят се забелязва една  при-чинност в явленията и една последователност в резултатите.  Значи остава да се наблюдават и отбележат предхождащите явления, за да  бъдем ориентирани и в тия, които ги последват. В това отношение  земетресението като физическо явление не прави никакво изключение.  Изненадата ни сочи само, че още не е обърнато достатъчно внимание на  факторите, които предшествуват явлението, а също и на самите, свързани с  главното, второстепенни явления, които го предхождат - и следователно  могат да послужат като херолди на нещастието. 2) А че такива явления  съществуват не само като логически възможности, го доказва поведението  на някои животни няколко време преди земетресението - факт, наблюдаван и  многократно и положително установен. Така, като обективно установен  факт може да се смята, че някои животни предусещат земетресенията:  например мравките излизат от мравуняците и почват да пълзят и бягат по  стените нагоре; змиите също напускат дупките си няколко часа преди;  птиците се събират в големи, крайно неспокойни ята; домашните птици и  добитъкът стават особено и характерно неспокойни. Един разумен овчар  винаги може да познае защо се безпокоят овците му - дали от вълк или по  други особени причини. Някои от по-старите оттях по трупането или  подбягва-нето на овците около стадото могат почти безпогрешно да  предскажат времето, а също и земетресенията, след като наскоро са ги  имали вече. Според наблюденията през време на Търновското земетресение,  кучетата на града са се събрали в групи, тръгнали са, душейки по земята,  следвали са строго определена посока, лаейки по особено тревожен начин.  Това е траяло, докато е последвал силен подземен гръм или тътнеж, след  което кучетата обикновено са се пръскали тутакси по махлите си. От  силата и посоката на гърма и неговия характерен тътнеж е могло да се  предскаже доста приблизително и силата и направлението на приближаващия  трус.

(Следва)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ