НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Любомир Лулчев II. Творчество: В светлината на Учителя

Вечният извор ТОМ 20
Алтернативен линк


Любомир Лулчев II. Творчество: В светлината на Учителя

II.

Вечният извор



(Любомир Лулчев. Вечният извор: Приказки и разкази за всички. София, 1939 г. Печатница «Братство» - Севлиево, стр. 1-56)


ВЕЧНИЯТ ИЗВОР



«Когато низшето съзнание у човека отстъпи на  висшето, тогава той ще бъде свободен, способен за великата наука на  живота, да разбере неговия дълбок смисъл и да намери това, което търси.  Само по този начин човек може да добие истинското щастие.»

от «Книгата на Живота»

Извор безкраен, светъл и чист струи своите води  от планината. Минават те през долини и градини, щастие носят, радост и  живот, мир и утеха на гладните и жадните, светлина на будните, сила на  мъдрите, живот на любящите и всички зоват: «Елате и пийте! Любовта е  извор!»

- Ела и пий, ти, който си минал през пустинята на  днешната мисъл, лишена от роден кът; сираче, тласкано от страсти,  носено на черните криле на алчността и животинщината - ела и пий от този  извор, в който наднича слънцето и се къпят звездите!

- Ти, умореният, когото животът е отрупал с грижи  и посипал главата с белия прах на времето и несгодите, направи няколко  крачки, не губи надеждата. Ето, близък е потокът, който ще ти върне  силите, изправи наведената глава, облекчи товара - няколко стъпки още!

- И ти, майко, на която бремето на живота е  превило гърба ти, а кървавите ръце на нуждата и изопаченият живот  измъкнаха свидни чеда едно по едно в бойните полета и дните на  нещастията, приближи своите разтреперани стъпки до чудния извор и пий с  пълни шепи.

И светлината и Истината ще те огреят и ще се родиш наново.

- И ти, младежо, който започваш живота с шум и  суета, страст, стремеж по онова, което е преходно, и тъй често свършваш  дните, станали тягостни, преди време - ела и пий! Очите ти ще се отворят  и мъдростта ще споходи

немощния ти ум. Безкрайни кръгозори ще се  приближат и ти ще възмогнеш препятствията - ще се смееш на камъните,  които са те препъвали. - Елате и пийте, елате и пийте!

Чуйте гласа на тоя вечен извор, на който се отзовава небето и земята.

Искате ли да видите тоя извор, в който се  отражава вселената с всичките звезди и слънца в безкрая; в който се  вижда небето, разбулено от своите тайни; в който надничат зверовете,  смирено пристъпващи при него - и людете, които спират уморените си  крачки до бреговете му, сподиряни понякога от сянката на самата смърт -  пристъпете при Любовта!

Струите й ще внесат живот - и на всеки живот ще дадат смисъл.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ