НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

А. Хороскопът на Учителят Беинса Дуно и човекът Петър Дънов ПРОДЪЛЖЕНИЕ

АСТРОЛОГИЯТА В „ИЗГРЕВЪТ” ТОМ 19
Алтернативен линк

А. Хороскопът на Учителят Беинса Дуно

и човекът Петър Дънов  

ПРОДЪЛЖЕНИЕ




УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ ЗА СЕБЕ СИ И БЪЛГАРИТЕ



АНАНИЙ И САПФИРА: Беседа, държана на 20.XI.1921 г., София. - В:Сила и живот: [Неделни] беседи, серия IV. София, 1922, С. 155 ÷ 159

Сега върху мене се хвьрля някой път един упрек, и той е следующият, че мене са ме правили за някакво божество, че съм бил заобиколен с жени, с това-онова. Божество, като Бога ме смятали. Бог ли съм? Аз бих желал всичко хора да бъдат богове. Що значи Бог?- Да любиш като Бога. „Благ е, казва Христос”. Ти благ ли си? Докато не си Бог, ти ще грешиш. Да любиш всички хора, без никакво изключение. Душата ти да бъде пьлна с любов. Не само аз, но всички да бъдат божество. В какво отношение? Ако имам любов, божество съм, а без любов - тогава съм един паяк, и паяжината ми може да бъде отнесена от вятъра. Не отричам - Бог е Любов. Любовта, която е в мене, е Бог. И аз съм благодарен, че Бог се е ограничил в мене, за да се прояви в мене-видимият, ограниченият Бог се е ограничил със своята Любов в мене, и аз искам да възприема неговата Любов, да се жертвам заради него. Какво противоречие има тук?! - „Ти не трябва да се правиш божество.” Не, братя, аз искам да ви кажа всички да бъдете подобни на Христа. И Писанието казва: „Трябва да бъдете подобни на Бога, съвършени.” Павел казва: „Подражавайте на мене, както и аз подражавам на Христа.” Като Бога трябва да бъдете. Да бъдем благи, както той е благ. Да бъдем милостиви като него - това аз проповядвам. Туй е учението, което аз проповядвам. И съм готов още един път да умра, хиляди и милиони пъти съм готов да умра за това учение, знаят ли те това? Ако е въпрос за умиране, аз съм готов, стига това да изискват! Но Господ сега не иска смъртта на праведника. Веднъж е умрял Христос, 100 пъти не може да умира той; сега други ще умират. И когато той дойде, евреите не повярваха в този закон, не го разбраха. И когато си заминаха Онорций и Амриха, какво стана? Целият път от Йерусалим до Рим беше постлан само с кръстове. 60 хиляди души евреи бидоха разпнати на тия кръстове, когато Тит превзе Йерусалим. По колко души се пада на километър? - По 6 души евреи.

Като си замина аз, ще видите какво е моето учение! Колко километра има от Рим до Йерусалим? На всеки километър - турете 10 хиляди километра - по 6 души на един километър. Мислите ли, че Христос няма да тури в действие своето учение? Аз казвам: ако сегашният свят не приеме Христовото учение, ще има 100 милиона християни разпнати на кръст. Разбирате ли добре това? Тогава имаше 60 хиляди, сега ще има 100 милиона християни. Земята ще бъде опасана няколко пъти само с кръстове.* И тогава ангелите ще изнесат всичките Ананиевци и Сапфири, и всичките Юдовци, които съществуват; и от този свят, от тази култура няма да остане ни помен! Това е великото решение на небето, на Бога, на ангелите, на светиите, това е решението на всички добри хора, да пометат резултатите от тази култура. От света помен няма да остане! Ново небе иде и нова земя иде! И младите трябва да погребат старите!
Говоря открито, открито трябва да говорим. Такьв морал трябва да се проповядва: Любов, а не бабина любов. Мене не ми трябва мъртва любов! Не искаме да убиваме, не че сме баби; ние искаме да съградим нето добро, ние искаме всички хора да се спасят? В какво отношение? Всички да заживеят като братя и сестри, да се разбират. И всички блага и духовни богатства са общи за всички братя, за да ги използват всички. Тъй е писал Господ! И всички ние сме братя и можем да ги употребим, но кога? Когато станем като Онорции и като онази мома Амриха. И няма да питаме, от Бога ли е, или от дявола е нейната сила. Ще кажете сега: дали Христос говори е този човек или дяволът? Ако аз си замина един ден от България, тогава ще знаете кои говори - дали Христос е говорил или не. Всяко нещо трябва да се опита. Какво ще им кажа? - На онази свещ можеш ли да четеш? Ако можеш да четеш, свещ съм; ако не можеш да четеш, никаква свещ не съм. И желая не само аз, но всички вие да бъдете като мене. Бих се радвал и желая всинца да имате моя ум и моя стремеж. Всичка да говорите като Амриха. Като излизат думите ви, да бъдат сладки като мед, и кристални, като росни капки. Като дойда при вашия чучур, като пия, да кажа: колко е хубава тази вода! Този чучур аз го считам плод на слънчевите лъчи.


Публикувано изображение
* Бележка на съставителя: Това се сбъдна 20 години по-кьсно по времето на Втората световна война 1939 ÷ 1945 г.

Светът ще погине! Не физическият свят ще погине, а всички тия стари, криви разбирания в умовете на хората ще изчезнат. И нова култура ще се яви! И тия тела, и те ще се изменят, ще се явят нови тела, и светът ще се измени. Ще кажете: „Свърши се, няма живот вече!” Но вие още не сте живели. Отсега нататък иде животът. Небетотрябва да дойде на земята, че да заживеем ние в Лкзбовта. Да има две сладки думи, че като каже мъжът на жена си една дума, да й падне като мед на сърце. А сега имате ли вие тия капки? Аа, носорогът докато е в света, няма.

После някои ми правят бележки, че всякога не съм достатъчно сериозен. Говоря умни работи, ама тъй несериозно, не ми подобава. Някои думи са малко грубички, но езикът ви е такъв, какво да правя? Аз български език от 20 години го изучавам, има думи толкова груби, и аз виждам, какво да правя? Езикът е такъв. Ако този език беше пластичен и имаше 100 хиляди думи - да! А сега колко хиляди думи имате?

Аз не съм много сериозен, но, ако стана много сериозен, вие щяхте да заспите. Аз не обичам да се смея, но някой път се смея, искам да видите, че и аз съм донейде като вас, да не кажете, че аз не съм. Аз съм много естествен, някой път се поухиля и аз като вас. Казват, че по някои път обичам да поухапвам. Казвам: Мязам като вас, но не съм като вас.

Да не мислите, в душата си нямам абсолютно никаква мисъл да ви обиждам. В моята душа аз ви обичам и ви се радвам. И желая да ви видя, че имате знание. Знаете ли каква радост усещам, когато видя в някого да има знание? И бих желал всички да растете тъй, както Бог ви е създал. Ами че вашето растене е и мое. Вашите мисли са и мои мисли; вашите чувства са и мои чувства. Така е, ние не можем да постъпваме разделно. Всеки ще живее отделно, но всички ще участвате в божественото развитие, което ще разберете един ден, когато идете горе, когато свършите своето развитие.

Не говорим нещо много научно. Аз мога да имам език на учените хора, но този език не би принесъл полза. Аз се разговарям с вас, тъй както с някои деца. Ще седна като дете, ще видя как те разглеждат и как аз разглеждам.

А че сте деца, то е много хубаво. „Децата, казва Христос, ще наследят Царството Божие”, а не старите хора. Сега ще кажете: „Учителят, той още като деца ни смята.” Докато вие сте деца, вие ще имате всичката моя любов, и аз ви обичам, но щом остареете, аз ви погребвам в мене. Ако сте млади, имате моята обич, ако сте стари - носилката.

И тъй, желая всинца да бьдете млади, млади, млади, верни и истинни, да служите на туй велико Божествено учение. И този Господ да говори на всинца ви, да говори са сърцата ви, на душата ви и да не се отказвате. Той говори на душата.
Всинца да бъдете подобни на Христа: да любите като Бога и да обичате както Бог обича. Тази е Любовта, която новата култура носи в света и за която ние се готвим.


И аз желая този ден скоро да изгрее, още един час остава да изгрее слънцето. И като изгрее слънцето,всичките мъртви ще бъдат погребани.

И всички ще изпеем новата песен. Няма да ви кажа коя е тя.

МАЛКИЯТ ЗАКОН: Беседа, държана на 22.VI.1919 г. - В:Сила и живот: [Неделни] беседи, серия ІІІ. Солта. София, 1920, с. 174 ÷ 177

Ако всички българи обмисляха добре всяка своя постъпка, всяко свое действие, то щяха ли днес да ядат хляб с купони, захар с купони, щяха ли да воюват?* Българските държавници не се грижат за давещата се мравка, а за големите граници на България, но те не знаят, че съдбата на България се определя от съдбата на тая мравка. Българските държавници се интересуват от България дотолкова, доколкото са засегнати техните кесии. Това не са родолюбци, това са предатели, те играят ролята на Юда
съзнателно или несъзнателно, с пари или без пари. Аз ви говоря върху тези два велики закони, защото, ако се приложат те, и ако точно се изпълняват, те ще спасят и поправят човечеството. Сега българите като отварят разни училища, не мислят за мравките, за подобрението на техния живот, а мислят за печалби и казват: „Ние да имаме пари, ще намерим добри учители, добри работници.”


Покажете ми едно общество, което да е работило с пари и да е много успяло. Не искам да кажа, че всички дружества трябва да спрат своята дейност, но трябва да изменят начина на живота. Предпочитам цял живот да посветя за един човек, които възприема това, което казвам, отколкото да работя за хиляди хора, които нищо не възприемат. Всеки, който започва една работа, трябва да работи с присърце, а не да ходят по 10 пъти в къщата му да го викат да направи едно или друго. Човек, които проповядва едно учение, трябва да разбира неговите закони и да ги прилага. Казвате; „Да възпитаме нашата младеж.” Ами как ще я възпитате, как ще обуздаете нейните постъпки? Аз не вярвам в никакво възпитание, т. е. в дресируването, а вярвам, че всички хора имат условия да станат добри, стига да искат. Аз вярвам, че всички хора определят своя живот според момента, в които действуват, защото след този момент идат всички други условия. Това е възпитание. След този момент ти ще възприемеш храна, наука, които ще бъдат според плоскостта, по която се движиш. Земледелецът изучва условията за своите посеви, всеки изучва условията засвоята работа. Като казвам, че не вярвам в никакво възпитание, ме взимайте това в крие смисъл. Аз не вярвам в онова криво възпитание, което хората дават на свойте деца, в онова външно възпитание, но вярвам в истинското възпитание, което дават двата велики закона в света.Не вярвам и в съвременната глупава наука, но вярвам във великата Божествена наука; не вярвам в съвременната глупава любов и в съвременната глупава мъдрост и привидна истина тука на Земята, т. е. в лъжата, която хората са облекли във формата на истина. Аз казвам: Всичко туй е една велика лъжа. Истината е вътре у вас. Великият закон е във вашия ум, а малкият закон е в сърцето ви.

Публикувано изображение
* Бележка на съставителя: На 27 ноември 1919 г. Министьр-председателят Александър Стамболийски подписва Ньоиския мирен договор, наложен на България след поражението в Първата световна война 1914 ÷ 1918 г. България е задължена да плаща тежки репарации чрез злато за 37 години с 5 % лихва, предава на своите съседи хиляди глави добитък като репарации, загубва територии и настъпва глад и разруха.
† Бележка на съставителя: Двата Велики Закона са: Люби Бога и обичай ближния си.

Всяко благородно желание, което се породи у вас, колкото и микроскопическо да е, то ще определи вашето щастие за в бъдеще. Това желание ще обърне от този ден крана на вашия живот и от тогава и земята, и небето ще работят за вас.

Колелото на живота, като се движи към една или друга посока, ще произведе съответно действие. Готови ли сте да бъдете верни на онези ваши малки желания, които от хиляди години са вложени вьв вас, готови ли сте да подадете сламката на мравката, която се дави, вие ще започнете от ляво към дясно, иначе ще започнете от дясно към ляво. т. е. надолу към конуса. Тогава, ако си християнин и слизаш през тези 7 милиона полета по 7 милиона и те питам, де си сега, ще отговориш, че си в низшите полета на астралния свят.
Ако си окултист, ще кажеш: „Стигнах най- после до дъното на този конус.” Ами сега какво мислиш да правиш? - „В моята философия се казва, че като стигна до дьното, ще направя едан подем нагоре.” Криво си разбрал тази философия.
„Е, ами какво да правя сега?” - Ще минеш през тясното отвърстие на другия конус, и оттам ще се издигаш нагоре, понеже енергиите в тия конуси вървят точно в противоположни посоки. Сега вече ще вървиш по енергията на втория конус. Като минеш през този втор конус, ще преминеш през всичките 7 милиона по 7 милиона полета, ще ги изучиш и ще кажеш: „Имам вече една голяма философия, разбирам нещата издълбоко и виждам, че това не са 7 полета”, ще кажеш за духовния свят велики неща: светове, светове, същества без граница и без брой. Цялото пространство, в което ние живеем и се движим, е пълно със същества от разни категории и култури. Слънчевата светлина се движи със 180,000 мили в секунда, за да измине само диаметъра на нашата вселена, който за да се премине, трябва 31,000 години. Тъй че цялото това пространство е пълно със светове. Когато се движи нашата земя в пространството на тази вселена, ние се намираме под влиянието на тези същества, с които дохождаме в съприкосновение. И всичкото това грамадно пространство с всичките тези същества имат един отглас в нашите сърца, умове и души. Някой път ви дойде някоя мисъл, тежко ви е, но тази мисъл не е ваша; вие сте чувствителни и като тъй долавяте тъгата на някое малко същество някъде в Hю Йорк, което в даден момент не е изпълнило някой свой дълг, не е изпълнило волята Божия, този велик Божи закон. Друг път изпитвате една радост. Защо? - Защото другаде някъде по света, в някой будийски храм, в Китай, без да знаете за това нещо, някое малко същество е изпълнило своя дълг както трябва. И тъй, всеки ден, като се менят мислите ви, аз се радвам, защото виждам какво става по света, какво става в Ню Йорк, в Китай, и от всичко, което се върши, забелязвам две неща, че някъде едни хора изпълняват, а други не изпълняват Божия закон. След това се връщам в живота, гледам там какви неща стават; връщам се към миналото и гледам кога са замислени тези неща, та днес вече се реализират. Минават хиляди години в минутата и виждам, когато тия събития са замислени и са взели това лошо направление. Следя и виждам, че преди 2000 години един български жрец е завъртял крана на живота в крива посока и нему днес се дължат тия последствия. Ето защо днес всички проповедници, свещеници, управници в България мислят като този жрец и така действуват. Ще кажете; „Кой е този жрец, за да го обесим?" Не, него търсете да го обесите, но завъртете крана в обратна посока на тази, в която сега действува. Ако това не сторите вие, освен че няма да станете велики, но и ще изгубите много. За това съм аз в България - да ви завъртя крана на това колело на живота и след 2000 години ще ме търсите, ще искате да знаете кой е сторил това нещо. Господ ме е изпратил в България да завъртя колелото на живота в обратен смисъл и аз ще го завъртя по всички правила на Божествения закон, за да опитате всички блага на живота. Когато завъртя колелото в обратна посока, българите ще разберат, че може да изпълнят и този малък закон, ще се въдвори между тях една отлична, възвишена култура и ще станат един велик народ, които ще принесе своята лепта. Няма да се гордеете. Колелото още не е завъртяно, искат се много усилия, за да се завърти. Всички вие ще вземете участие във въртението голямото колело, ще хванете по едно от малките колелца, и ще въртите, не както сега, от дясно към ляво, а от ляво към дясно. Това е то Христовото учение - да завъртите колелото на малкия закон. Ще ме запитате: „Какъв спомен ще ви оставя?” - Ще ви завъртя колелото от ляво към дясно; тогава всички ангели, всички добри хора ще заработят и вие ще се повдигнете.


Турете сега в мисьлта си: „Можем да изпълним най-малкия Божествен закон”*. И тогаз след 2000 години ще проверите вярно ли е това, което ви казвам или не - ще проверите резултатите, защото след 2000 години вътрешните условия на живота ще бъдат десет пъти по-добри, отколкото сегашните. То е едно слизане и качване нагоре, е живота. Блажени са тези от вас, които с вяра дочакат това време. Тия 2000 години са два божествени дни - дни на велико благословение. А по- напредвалите от вас може и след две години да проверят това, а някои даже след десет години. Но за това се иска чист, възвишен и благороден живот - единственото наследство на човека на Земята.





Публикувано изображение
* Бележка на съставителя: Двата Велики закона са: Люби Бога и Обичай ближния си. Двата Велики закона са поставени така:
Първият е в ума: „Люби Бога и да изпълниш Волята Божия с всичкия си ум и сила.”
Вторият, малкият закон е в сърцето: „Да обичаш ближния си като себе си”. Да изпълниш Волята Божия с цялото си сьрце и сила.

Учителят Дънов на 21 септември 1909 г. дава Трите закона на Синархическата верига:

1. Люби Господа Твоего с всичкото си сърце, с всичката си душа, с всичкия си ум, с всичката си сила.

- В Него ти ще намериш твоето здравие, твоето щастие, твоето блаженство.

2. Люби ближния си като себе си.

- В Него ще намериш основите на твоето повдигане.
3. Бьди съвършен, както е Отец твой съвършен.

- В Него ще намериш връзките на вечния живот, извора на всички блага.

А пътят на ученика е следният:

„Ученикът трябва да има сърце чисто като кристал, ум светъл като слънцето, душа обширна като Вселената и Дух мощен като Бога и едно с Бога.”

Амин.

(Виж „Изгревът”, т. XI, с. 692)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ