НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

II. Описание на хороскоп

ЧАСТ I АСТРОЛОГИЯТА В ШКОЛАТА ЕЛЕНА ХАДЖИ ГРИГОРОВА ТОМ 19
Алтернативен линк

ЧАСТ I  АСТРОЛОГИЯТА В ШКОЛАТА

ЕЛЕНА ХАДЖИ ГРИГОРОВА





II. Описание на хороскоп


Зодиакалните знакове се движат от изток към запад по посока на часовата стрелка (стрелка А- фиг. 7).



Публикувано изображение


Планетите се движат от запад към изток обратно на часовата стрелка (стрелка В).

Нека да вземем за пример един какъв да е хороскоп. Да кажем, че с таблиците сме определили, че Лъв е 22° на границата между I и XII дом, тогаз на тази граница ще пишем Лъв отвън на кръга, а 22° ще пишем в предния ъгъл. Понеже Лъв се движи по посока на стрелката А, а обхваща 30°, то началото на Лъв е в ХІІ-я дом (точка „а”), а краят на Лъв, т. е. 30 ° на Лъв е в т. „в” в І-я дом.

Нека Рак да е на 24° на границата между XI и XII дом. Нека Близнаци да е 20° между X и XI дом. За останалите три знака: Телец 15°, Овен 12°, Риби 15°.

По таблиците намираме местата само на 6 зодиакални знакове, защото останалите зодиакални знакове се намират на срещуположни места със същите градуси.

Нека сега нанесем планетите. Да кажем, че Слънцето се намира в знака Козирог и то на 0°41'44" в района на Козирога. Следователно Слънцето ще се падне в V дом. Затова в V дом вътре ще пишем знака на Слънцето, след това ще пишем градусите му и след това ще пишем знака на Козирога, за да покажем, че Слънцето се намира в V дом, обаче в района на Козирога. Нека Луната да се намира в района на Скорпиона, и то на 13°44'. Нека Меркурий да е в района на Близнаци и то на 22°24'5". Венера: 2°45' в Стрелец, Марс: 0°58' в Овен, Юпитер: 0°59' в Козирог, Сатурн: 11°16' в Скорпион, Уран: 17°52' в Риби, Нептун: 22°23' в Лъв.


Аспекти


Ако погледнем горния чертеж, ще видим, че планетите са пръснати по разни места и затова между тях има различно големи ъгли. Например, ъгълът между Слънцето и Луната в горния хороскоп е около 43°. Между Луната и Меркурий има около 150°.
Важно правило: Аспект се нарича ъгловото разстояние между две планети. Когато две планети са разположени така, че между тях има ьгъл 120°, тогаз казваме, че имаме аспект тригон.

Има следните видове аспекти:

1. Квадратура. Тя е от 90° и се бележи със знака Публикувано изображение

2. Полуквадрат - 45°: Публикувано изображение

3. Тригон, 120°: Публикувано изображение


4. Секстил, 60°: Публикувано изображение

5. Полусекстил, 30°: Публикувано изображение

6. Квадрат и половина, 135°: Публикувано изображение

7. Опозиция, 180°: Публикувано изображение

8. Съвпад, от 0° до 5°: Публикувано изображение

9. Аспект 72° (квинтил): Q.

10. Паралел: ІІ (Когато се намират планетите на еднаква деклинация.) Този аспект действа като съвпад.

Понеже не винаги две планети могат да се случат на разстояние една от друга на кръгло число градуси (например точно 90°, 120° и пр,), то се допуща едно колебание на аспекта с няколко градуса. Например, ако разстоянието между две планети е 88° или 93° или друго някое число, близко до 90°, то се счита, че аспектът е квадрат.

Важна забележка:

Ако две планети нямат един от горните 11 аспекта, то казваме, че те са без важен аспект и затова не се обръща внимание на ъгъла между тях при тълкуване на хороскопа. Например: Ако ъгъльт между две планети е 105°, то не се взима предвид.

Правило: Благоприятни планети са Юпитер, Венера, Слънце, Луна, а сьщо понякога и Меркурий, а зли планети са: Нептун, Уран, Сатурн и Марс.

Правило: Благотворни аспекти са тригон и секстил, а неблаготворни са квадрат, полуквадрат, квадрат и половина и опозиция. Съвпадът е добър с добри планети, като Юпитер и Венера, а лош - със злите планети, като Марс и Сатурн.

Паралелът действа като сьвпада.

Когато една планета заема зодиакалния знак на другата и обратно, то тези две планети действат както при сьвпад. Пример: Знакът на Юпитер е Стрелец. Знакът на Венера е Везни. И ако Юпитер се падне във Везни, а Венера в Стрелец, то Юпитер и Венера все едно е, че са в съвпад.

Правило: Аспектът на една планета определя нейното действие в какво направление ще се изрази - за добро или за зло.
Благотворните планети (Юпитер, Венера, Слънце, Луна, Меркурий), произвеждат добри резултати при съвпад, тригон и секстил. Но когато са в квадрат, полуквадрат или квадрат и половина, тяхното действие е неблагоприятно.

От друга страна злите планети (Нептун, Уран, Сатурн и Марс) при лоша позиция и аспекти произвеждат неблагоприятни резултати, когато са в съвпад с главните точки на хоризонта. Те действуват зле и когато са в лоши аспекти помежду си и с другите планети, а когато са в добри аспекти, действат добре.

Как действат планетите в добри и лоши аспекти:

1. В добри аспекти:
Нептун - гениалност, вдъхновение.
Уран - оригиналност, изобретателност. Сатурн - постоянство, вярност.
Юпитер - доброта, жизнерадост.
Марс - енергия, изпълнителност. Слънце - достойнство, независимост. Венера - нежност, изкуство. Меркурий - пъргавина, остроумие.
Луна - приятност, идеализъм.


2. В лоши аспекти:
Нептун - умопобъркване, маниачество. Уран - опърничавост, ексцентричност. Сатурн - скептицизъм, подозрение. Юпитер - тщеславие, разточителност. Марс - импулсивност, разрущителност. Слънце - суетност, себелюбие.Венера - нехайство, разпуснатост.
Меркурий - любопитство, месене в чужди работи. Луна - непостоянство, страхливост.

Линията ОW в хороскопа представлява хоризонта. Планетите, които са над тая линия, са били над хоризонта във време на раждането, а останалите планети и зодиаци са били подхоризонта.

Къси упътвания за тълкуване на хороскопа


1. Всеки зодиакален знак в разни домове действа различно и влияе. Затова ще се обърне внимание кой зодиак в кой дом е и ще се направи справка в записките.

2. Също така и всяка планета влияе различно в разните домове и пак ще се направи справка в записките. Например, в горния хороскоп Марс е в VIII дом. Ще се види в записките как влияе Марс когато е в VIII дом.

3. Ще се изследва какви аспекти се образуват между планетите и ще се направи справка в записките кои аспект на кои планети как влияе.

4. Ще се изследва в хороскопа всяка планета в кой зодиакален знак се намира и ще се види в записките за справка. Например, Марс в Льв ще влияе другояче, отколкото Марс в Овен.


Кои са правилата за тълкуване на хороскопа


1. Асцендентът (т. е. точката от еклиптиката, която точка изгрява на хоризонта) има голяма важност и ще се обърне внимание кой зодиак и коя планета са в Асцендента. Те ще имат по- голямо влияние върху човека.

2. Ще се обърне внимание кой зодиак и коя планета са в М.С. защото те ще имат по-голямо влияние върху човека.

3. Всяка планета ще има по-гслямо влияние, ако се намира в свой зодиакален знак, т.е. в такъв знак, които тя управлява. Например, Юпитер управлява Риби и Стрелец и ако Юпитер се намира в един от тези знаци, ще влияе по-силно.

4. Домовете имат следното значение. Да кажем, че Сатурн се намира в XI дом. При лошо влияние Сатурн означава лишение от нещо, а XI дом означава приятели. Това показва, че този човек ще бьде лишен от приятели или пък, ако има такива, те ще са лоши и ще му донесат нещастия.


Юпитер означава прилив, прираст. Да кажем, че Юпитер е във II дом, а знаем, че II дом означава финансови или материални сделки. Това показва, че този човек ще има увеличение на парите и имота. Примерно Марс при лошо влияние означава свада. Да кажем, че Марс е в VII дом, а видяхме, че VII дом означава съдружие. Следователно такъв човек ще има свада със съдружниците си.

5. Нека изложим изобщо значението на планетите за външния живот на човека.

Нептун - означава хаос, смут, разочарование.

Уран - ексцентричност, оригиналност, отчуждаване.

Сатурн - лишение, пречки, отричане.

Юпитер - прилив, плодотворност, прираст.

Слънце - достойнство, почести.

Марс - излишество, импулсивност, свади.

Венера - мир, щастие, доволство.

Меркурий - търговия, променливост, приспособявание.

Луна - промени, популярност.

6. Понякога се случват повече от една планета в един и същи дом. Да кажем, че в XІ дом се намират Юпитер и Сатурн, тогаз ще се види коя от тях по-рано преминава през хоризонта или меридиана. (OW е хоризонт, а линията, която съединява М.С. с надир, е посоката на меридиана.) Т. е. ще се види коя заема по-предната част на дома. Знаем, че XI дом означава приятели. Да кажем, че в XI дом Юпитер е след Сатурн. Това показва, че лицето отначало ще има нещастия, причинени от приятели и сьветници. Това е влиянието на Сатурн. В един по-следващ период ще се прояви влиянието на Юпитер и това лице ще получи блага пак с помощта на приятели и сьветници.

7. Голямо значение в хороскопа влияе Слънцето и Луната, и техните аспекти с другите планети имат голямо влияние. Слънцето и Луната имат връзка между другото и с телесното устройство на човека.

8. Когато се каже, че една планета се ранява от друга планета, това значи, че е в лош аспект. Например когато кажем, че Меркурий е ранен от Нептун, Уран, Сатурн или Марс. това значи, че Меркурий е в лош аспект с някои от тях и същевременно няма благотворен подкрепящ аспект с Юпитер, Венера или Слънцето.

9. Видяхме, че II дом означава икономични условия на човека. Ако в този дом се намира една от благотворните планети, например Юпитер или Венера, и при това да бъде без лош аспект, тогаз лицето ще има богатство. А ако такава планета във II дом има лош аспект, то лицето ще има мъчнотии в печелене на пари. Ако пък във II дом се намира лоша планета и то в лош аспект, то лицето ще има голяма финансова неволя и даже бедност.

10. Видяхме, че VІІI дом означава завещание. Ако в VIII дом се намира благотворна планета или каква да е друга планета, но в добьр аспект, то лицето ще получи богатство чрез завещание. Същото показва, когато Юпитер има добър аспект с Уран в коя да е точка на хороскопа.

11. Когато във време на раждането благотворни планети се издигат в небето, т. е. са в X или XI дом. То лицето ще има благополучие, но ако се издигат злотворните планети, лицето ще получи обратни резултати.

12. Ако една планета е в X, XI, XII, I, IІ и ІІІ дом, то тая планета се нарича възлизаща. Ако повечето от планетите са възлизащи, то лицето ще се стреми към големи чинове и почести.


13. Ако повечето от планетите са над хоризонта, макар да не са възлизащи, на лицето ще бъдат възлагани големи постове даже ако не ги желае.

14. Ако повечето планети са под хоризонта, това показва успех и повдигане в последния час на живота.

15. Ако повечето планети се намират във въздушните зодиакални знакове (Близнаци, Везни и Водолей), то лицето ще има наклонност към умствени занятия, наука и литература. Ако повечето планети са в огнени знаци (Овен, Лъв и Стрелец), то лицето има предразположение към по-суров и по-деятелен живот. Например, към военна служба, пътешествия, изследвания и издирвания на чужди земи. Ако повечето планети са в земни знаци (Телец, Дева и Козирог), то лицето ще има способност в земледелието, землемерие, търговия с недвижими имоти, към експериментални науки и пр. Ако повечето планети са във водни знаци (Рак, Скорпион и Риби), то лицето ще има наклонност към занятия, свързани с водата, например морячество, риболовство; но често и към занятия, в които ще имат работа с течности, например съдържатели на бирарии, търговци на вино и спирт, химици и пр.

16. Които няма Марс за господстваща планета, не може да стане добър военен.

17. У когото Луната не е възлизаща и добре аспектирана, не може да очаква успех сред публиката и популярност.

18. У когото Венера не заема видно място в хороскопа (М.С.) не може да стане добър артист, музикант или поет.

19. Да кажем, че един човек има хороскоп с най-добри аспекти, даже такива аспекти може да има, каквито се срещат в хороскопите на Шекспир, Рафаел, Нюзтон или Цезар. Но ако той е роден от порочни родители и затова е получил лошо възпитание, то е възможно да заглъхнат неговите дарби. После може да изпадне той в лоша обществена среда и пак да заглъхнат дарбите му. Разбира се, зависи и от неговите собствени усилия.

20. V дом дава приблизителни сведения за децата на човека (за броя на децата). Например, когато Овен, Льв или Козирог са в V дом, челядта е малка. Телец, Рак, Дева, Скорпион или Риби в V дом дават голяма челяд, а когато някой от останалите знакове е в V дом, челядта е умерено голяма. Когато Луната е силна и без зли аспекти, броят на децата се увеличава. Когато има планети в V дом в двойни знакове, тогаз се раждат близнаци на човека. Когато двойни знаци заемат върха на V дом, пак се раждат близнаци. В мъжкия хороскоп V дом и планетите в него имат отношение към първото дете, VII дом - с второто дете, IX дом - с 3-то дете и т. н. В женския хороскоп първото дете е свързано с IV-тия дом, второто - с VI дом и т. н. Ако в някой от тези домове има лоша планета или планета с лош аспект, то децата, които съответствуват на тези домове, ще бъдат зле засегнати, даже могат да умрат.

21. Видяхме, че IIІ дом означава къси пътешествия в родната страна и по крайбрежието. От знаковете и планетите в III дом ще зависи характерът на пътешествието. Ако върхът на III дом е зает от подвижен знак или ако планети в подвижни знакове заемат III дом, индивидът ще пътува много. Сума къси пътешествия му предстоят. А аспектите, които имат планетите в I дом, показват дали тия пътешествия са повече или по-малко сполучливи, после зависи и от планетите в ІІІ дом. Ако в III дом се намира Юпитер без лош аспект, пътешествията ще бъдат благополучни и приятни. Ако Сатурн е в III дом безаспекти, или с лоши аспекти, пътуванията ще бъдат нещастни и подхвърлени на сума пречки и отлагания. Ако на върха на III дом има водни знаци или в ІІІ дом има планети във водни знакове, то това означава къси пътувания по море около бреговете. Ако Луната е в добър аспект с тия планети, пътешествията ще преминат без премеждия.

22. Същото се отнася и за дългите пътешествия за IX дом.

23. IV дом показва родното място и ако в този дом се намира някоя от благотворните планети, то родният край ще бъде честит за човека и човек да не го напуща, освен когато пътешествието или преместването обещава несъмнена сполука и допуща възвръщане в родния край. А когато IV дом е зает от лоша планета или тежко ранена планета, то по-добре е човек да напусне родния си край и да дири щастие в други места.


24. Когато много планети са във водни знаци (Рак, Скропион и Риби), а също и в знака Дева, това говори за много пътешествия. Когато някои планети са ранени във водни знаци, има опасност при пътуване по вода. А ако Луната или Слънцето получават лоши аспекти в Дева, човекът е застрашен от удавяне, поради корабокрушение.

25. Видяхме, че приятелите са означени в XI дом, а явните врагове - в VII дом, а тайните врагове - в XII дом. Но характерът на тези врагове и приятели зависи от това, какви планети има в тези домове и какви аспекти имат те. Например, Сатурн в VII или XII дом показва дълга вражда и неумолими врагове. Изобщо зли планети в VII или XII дом и особено ако имат лоши акпекти със Слънцето или Луната, показват много противници. Уран в VIІ или XII дом показва съдебни процеси и загуби от кредитори. Марс в VII или XII дом показва буйност и страстна ненавист.

26. Видяхме, че VIII дом означава смъртта, а IV дом означава последната обител на човека. Затова по планетите в VIII или IV дом се съди за края на живота. Когато в VIII и IV дом се намират благотворни планети или Слънце, или Луна в добри аспекти, смъртта ще бъде тиха, нормална, сред близка и даже приятна среда. Когато зли планети са в VIII и IV дом или раняват Слънцето или Луната в тези домове, трябва да се очаква тежка неволя и лишение. Уран в VIII дом означава внезапна смърт. Ако Слънцето или Луната са в VІІІ дом, но са ранени от Уран, това пак означава внезапна смърт. Нептун в VIII дом означава опасност от транс или мнима смърт, пьй че това лице да не се погребва преди да се констатира добре смъртта.

27. Всичко гореказано беше за рождения хороскоп, но има и прогресивен хороскоп, чрез който се предсказват събитията в живота на човека по години, т. е. в коя годишна възраст какво ще му стане.

28. Има астрологична метеорология. Тази наука изучава влиянието на планетите върху времето (климата).

29. Има политическа астрология, която предсказва избухването на войни, революции, епидемии, възниквания и падания на държави, политически промени и пр. Друг клон от астрологията пресказва наводнения, земетресения и пр.

30. Чрез опитно изучаване на разни хороскопи и чрез проверки човек се уверява в научната основа на астрологията.

31. Един важен метод при тълкуване на хороскопа е следният: Гледа се кой знак е в асцендента. После се гледа в кои дом е планетата, която управлява асцендентния знак. Например, да кажем, че асцендентът е Скорпион, а владетелят на Скорпион е Марс. Тогаз казваме, че Скорпион и Марс са господари на хороскопа. Те имат най-голямо значение в хороскопа, заедно със знака и планетите в М.С. Търсим мястото и аспектите на планетата господарка. Т. е. гледаме дали има добри и лоши аспекти, после гледаме в кои дом се намира и в кои знак.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ