НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

16.1. ЗОДИАКАЛНИТЕ СЪЗВЕЗДИЯ И ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА

ТОМ 19
Алтернативен линк

16.1. ЗОДИАКАЛНИТЕ СЪЗВЕЗДИЯ И ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА



Понятието време в живота на хората, явленията и събитията около него и където и да било в неговата дейност или извън нея играе важна роля. Но за това тъй важно понятие ние имаме едно задълбочеда-философско обяснение, а е дадена и е приета една дефиниция, която всe пак ни дава една представа за него. Тази дефиниция има следния израз; „Времето е интервал между две събития”. Всяко нещо, което става, всяко събитие е свързано с времето. Земята има много явления и събития, от които три са ясно изразени. Първото е завъртането й около своята ос, което ние определяме с понятието „денонощия”. Второто е обикалянето около Слънцето, определено с понятието година. А третото е движението на Земята и всички членове в Слънчевото семейство, заедно със Слънцето, около централното ядро на нашата „Галактика” със скорост 250 километра в секунда, като се прави една обиколка около това централно ядро за около 200 милиона години. За нас, за този дял от астрологията, с който се занимаваме, имат значение първите две събития.

Създателят на науката за звездния мир Саабей Бен Аадес е отбелязал, че за човека на Земята е дадена жизнена енергия, за да живее 120 години, което нещо е отбелязано и в Библията. Той е казал също, че: „През всеки три последователни прераждания на човека, той влиза в нов етап насвоята еволюция - на своя еволюционен път. Еволюционният път на човека върви по една възходяща спирала. Ако ние наблюдаваме отгоре пътя на човека, то след всеки три последователни прераждания той ще направи едно завъртане, ще дойде отново над точката, на която е бил преди започването на този цикъл, или казано още, ако проектираме този път върху една плоскост, ще получим една окръжност. Окръжност, определена от три последователни прераждания по 120 години, прави 360. Затова оттогава и досега, окръжността се дели на 360 равни части, наречени от нас градуси, като всеки градус определя по една година от живота на човека. Затова, когато ще определяме събитията на човека през неговия живот, то всеки един градус, изминат от Слънцето, Луната и планетите в „Звездното му тяло”, ще значи една година от неговият живот. Това ще поясним по-нататък.

Поради въртението на Земята по своята ос, ние виждаме Слънцето, че за едно денонощие изминава Небесната сфера - прави едно завъртане около нея. Пресметнато като обърнем двадесетте и четири часа в минути, което прави 1440 и ги разделим на 360 градуса, ще получим, че за четири минути Слънцето, гледано от нас, ще изминава по един градус. А поради обиколката иа Земята около Слънцето, което е година, ние го виждаме, че то преминава дванадесетте зодиакални съзвездия - една дванадесета от Небесната сфера, като вьв всяко от тях преминава за около 30 денонощия. Оттам ние разделяме Небесната сфера на дванадесет сектора, които проектирани върху лист книга определят домовете. Всеки един от тези сектори - домове, носи своите характерни силови течения, съобразно небесните образувания, които се намират в зодиакалното съзвездие, което е там - във всеки един от тези сектори. Тези влияния се придават и от всеки член на Слънчевото семейство, когато се намира в този сектор-дом.

Публикувано изображение


При съставянето на хороскопа, ние начертаваме най-напред една окръжност, която разделяме на дванадесет сектора, по следният начин, Начертаваме една хоризонтална и една вертикална лииии, които да минават през центъра на окръжността. Тези отсечки разделят окръжността на четири дяла. Хоризонталната линия отляво, точката при пресичането си с окръжността определя изгрева на Слънцето, Луната и планетите, а също и градусите на изгряващото зодиакално съзвездие. Тази точка е прието да се нарече асцендент. Тачката пък, в която тази хоризонтална линия пресича вдясно окръжността, е точката на залязването на членовете на Слънчевото семейство, а така също и градусите на зодиакалното съзвездие там. Тази точка се нарича десцендент. Вертикалната линия, при пресичането си горе над хоризонта на окръжността - най- високата точка, при която Слънцето, Луната и планетите могат да достигнат, а също и градусите на зодиакалното съзвездие там - това е обедната точка. Тази точка наричаме зенит или Медиум- целии. Противоположната точка, в която тази вертикална отсечка пресича окръжността, е най- долната точка, до която членовете на Слънчевото семейство достигат, а също и градусите на зодиакалното съзвездие, което имаме. Това е среднощната точка, наречена надир или Имум целии. Тези така определени четири точки са най-важните при тълкуване на хороскопа и се разглеждат с най-голямо внимание, особено, когато има членове на Слънчевото семейство, а също и кое зодиакално съзвездие със своите градуси са там, Тези тъй определени четири сектора, всеки един от тях разделяме по на още три и получаваме по този начин 12 сектора - 12-тях домове. За първи дом се приема сектора под асцендента, . следващият сектор е втори дом, следва трети. От надира надясно е четвърти дом, следва пети и шести. От десцендента нагоре е седми дом, следват осми и девети. От зенита наляво е десети дом, следват единадесети и дванадесети дом, в които Слънцето, Луната и планетите са току-що изгрели.

В 1842 година Християн Доплер, един от гениалните хора на човешкия род, изнесе един от най-важните закони в механиката, известен с името „Доплеров принцип”. Според него, когато един човек се приближава до източник на силови течения, каквито и да са те, или източника на силовите течения се приближава до човека, то той ги възприема с по-голяма сила, отколкото ако този източник се отдалечава или самият човек се отдалечава. Привежда се пример: Ако един човек е на една железопътна гара и слуша свирката на идващият влак, то той я чува с по-голяма сила, отколкото на същата дистанция, когато влакът се отдалечава от него. Известно е, че колкото вълните на силовото течение са по-къси, толкова тяхната сила е по-голяма. Затова, когато силовите вълни минават през по-дебел слой атмосфера, или идват от по-голямо разстояние, то дългите вълни на това силово течение се поглъщат и при нас идват само по-късите вълни с по- голяма сила на това силово течение. Те действат на по-горните мозъчни центрове в човешкия мозък, Затова когато Слънцето, Луната и планетите се намират в дванадесети дом, което е при своето изгаряне, те имат със своето влияние две предимства. Първо, че ние, благодарение въртенето на Земята от запад към изток отиваме - приближаваме се кьм изтичащите от тях силови течения и с това те действат с по-голяма сила върху нас. И второ, че техните силови течения минават през много по-дебел слой от атмосферата на Земята и с това дългите вълни, които управляват и действуват на по-долните мозъчни центрове в мозъка на човека, които имат отношение към по-примитивните подтици в човека, отпадат, поглъщат се и до нас идват само късите, по-могъщите силови вълни, които се възприемат и действуват, както вече отбелязахме, от мозъчните клетки, намиращи се в горната част на мозъка, където са мозъчните центрове, даващи на човека подтика към високоблагородното творчество. Там са и моралните центрове, възпитанието, съчувствието, мекото и топло състрадателно отношение към всеки и всичко. Затова, когато Слънцето, Луната и планетите са там, се намират в дванадесети дом, имат своето най- възвишено и благородно влияние. Това, че някои астролози приемат дванадесетият дом като такъв с неблагоприятно въздействие, то е, че планетите, които носят в голяма степен от влиянието на черното Слънце - астероидите, като Марс, Сатурн, Уран и Плутон, получили по-голяма сила в този дом, то при преминаване през асцендента създават неприятни случки и събития в живота на човека. Докато преминаването на Слънцето, Луната и останалите планети, получили също по- голяма сила, при преминаването през асцендента създават също случки и събития, но вече с много благоприятен и полезен характер.

Ние приехме, че Слънцето е един високо организиран и облагороден свят, с изключително благоприятни влияния, както за Земята, живота на нея, така и за човека. Затова, когато Слънцето изгрява при нас идват, както отбелязахме, по-късите, по-силните течения, които действуват на мозъчните центрове, намиращи се в горната част на мозъка. Затова използването сутрин за посрещането на първите слънчеви лъчи е от особена полза за развитието на тези центрове, развитието на интелекта и активизирането на човешкия прогрес по пътя на неговата еволюция. Ето защо много от великите Учители на човешкия род, какъвто е бил например и Заратустра, живял и работил около шести век преди Христа - между 660 и 583 когато е загинал, са препоръчвали на своите последователи да се излиза сутрин на високо и чисто място за посрещането на изгряващото Слънце. Това е давало възможността съзнателно и пълно приемане на неговите благодатни влияния. И в наше време е създаден такъв подтик от велик представител на човешкия род. Това излизане някои непросветени хора в истинският му характер приемат съвсем неправилно, като Слънцепоклоничество.


Всички тези дванадесет сектора - домове - се намират под влиянието на небесните образувания на едно от дванадесетте зодиакални съзвездия и влиянието на планетата, която има отношение към съответното зодиакално съзвездие. Всеки дом е свързан с едно от зодиакалните съзвездия и планетата, която има връзка със съзвездието.

Изтъкнахме, че древните звездобройци са разглеждали Земята като кристал с дванадесет петоъгълни стени. Всяка една от тези стени е обхващала дадена област от Земята, като всяка обхваната страна се е намирала под влиянието на небесните образувания на едно от дванадесетте зодиакални съзвездия, а също и от една планета, която има отношение с това съзвездие. Така например: Вавилонските звездобройци, които са били ученици от школата на Саабей, по времето на раждането на Христа, когато те са видели и наблюдавали тъй наречената „Витлиемска Звезда”, която според видния астроном-математик и астролог от епохата на възраждането Йоханес Кеплер, не е била нищо друго, освен един точен съвпад на Марс, когато той е бил при тъй нареченото „Велико Противостояние”, където той се вижда като много ярка червена звезда, с Юпитер, който също се вижда ярък и голям. При един тъй станал точен съвпад ще имаме много голяма ярка звезда, изразителна и светеща. Този съвпад е станал в зодиакалното съзвездие Риби, което е дало основание на тези велики звездобройци да приемат, че в Земята, която тогава се е управлявала от това съзвездие, се ражда човек, който ще стане велик цар. Тази земя, под влиянието на това съзвездие, е била Юдея. Затова те са намерили за необходимо да го посетят, да му се поклонят и най-вече да му занесат написаните на глинени плочки, натоварени на камили, Законите на мъдрия и велик цар Хамурапи, живял и царувал 17 столетия преди това, според които закони едно царство трябва да се управлява.

Същите тези звездобройци са разделяли и човешкото тяло на дванадесет области, като всяка една област или важен орган там се е управлявала от небесните образувания на едно от зодиакалните съзвездия и съответната планета. Така те са приемали, че главата се управлявала от зодиакалното съзвездие Овен със символичен знак - Публикувано изображение и планетата Марс, които имат отношение към първия сектор, първия дом в хороскопа на човека. Преди катастрофата в Слънчевата система, Марс е имал изключително благоприятно влияние върху Земята и живите форми на нея, заедно със съзвездието Овен, преди всичко в защита на слабите и онеправданите, което нещо е изнесено в древната легенда за златорунният Овен, който спасил невинните деца Фрикс и Хела от смърт.

Съзвездието Бик със символичен знак Публикувано изображение има отношение към втория сектор - втория дом. Това зодиакално съзвездие управлява врата в човешкото тяло, заедно с планетата, която се намира зад Плутон, която нарекохме Хано. Там се намира една от най-важните жлези -
щитовидната, значението и функциите, на която вече отбелязахме.

Третият сектор - третият дом има отношение към зодиакалното съзвездие Близнаци със символичен знак Публикувано изображение , заедно с планетата Меркурий, то е свързано и има отношение към ръцете, раменете, способността на ръцете и творческа изява.

Четвъртият сектор – четвъртият дом има отношение към зодиакалното съзвездие Рак и Луната, което от своя страна определя връзката му с гърдите на жената и храненето - стомаха, храненето на детето. Този сектор има връзка също и към домашната обстановка и усилията, които новороденият човек ще има и прекара своите години, докато е при родителите си. Символичният знак на Рака е Публикувано изображение.


Петият сектор - петият дом, има отношение към зодиакалното съзвездие Лъв със символичен знак Публикувано изображение, който има отношение към планетата Вулкан, планета, за която отбелязахме, че се намира между Меркурий и Слънцето, най-близката до него планета. Те управляват и имат отношение, връзка със сърцето на човека. Този сектор също има отношение към най-съкровената и дълбока връзка на емоционалната природа у човека, при която най-ярко се изразяват отношенията му с хората от противоположния пол и децата на родения човек. За символичен знак на планетата „Вулкан” давам символичен знак Публикувано изображение, същия като на Слънцето.

Шести сектор - шести дом има връзка със зодиакалното съзвездие „Дева” със символичен знак Публикувано изображение и планетата Фаетон, които управляват червата в човешкия организъм. Този дом има отношение също и към братята, сестрите и най-близките роднини на родения.

Седмият сектор - седмият дом има отношение към зодиакалното съзвездие Везни със символичен знак Публикувано изображение и планетата Венера, които имат връзка с поясната област в човешкото тяло и тъй сложно устроените бъбреци там. Те определят също и отношенията на човека към противоположния пол, при ясно създадените и дълбоки връзки с отношенията си с него - женитбата, брака. Седмият дом е важен със своето влияние като определя сериозния етап в живота на човека, който женитбата носи.

Осмият сектор - осмият дом има отношение към зодиакалното съзвездие Скорпион Публикувано изображение и планетата Плутон, Те имат връзка и управляват половата система в човека. В този сектор Слънцето, Луната и планетите губят значително от силите на своите влияния, там действат те с по- малка изразителност.

Деветият сектор - деветият дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Стрелец със символичен знак Публикувано изображение и планетата Юпитер. В човешкото тяло те имат връзка с черния дроб, който е най-голямата и сложно устроена жлеза с размер от около 1500 грама и е най-важната за здравословното състояние на човека. Горният дял на тази жлеза е съединена с диафрагмата. От голямо значение е, за да се поддържа една нормална функция на черния дроб, което ще осигури здравето на човека, необходимо е по-енергични физически движения - упражнения, работа, ходене по планината и изобщо човек да има в своя живот и тези дейности, свързани с дълбокото дишане, но обезателно на чист въздух, при които диафрагмата ще вибрира и ще масажира свързаният с нея черен дроб, което нещо ще поддържа и улеснява неговите функции в една добра форма. Този дом има отношение също и към ханша на човека, а също и към неговия вътрешен и идеен живот, планове, идеи, които ще го вълнуват през живота му
.
Десетият сектор - десетият дом, има отношение към зодиакалното съзвездие „Козирог” със символичен знак Публикувано изображение и планетата Сатурн. Те имат връзка в човешкото тяло с колената, зъбите, кожата, слуха. Този дом определя и общественото положение на родения човек. Какво място и в каква област ще се изяви той.


Единадесети сектор - единадесети дом има отношение към Зодиакалното сьзвездие Водолей със символичен знак Публикувано изображение и планетата Уран, които управляват кръвообращението, нервната система и пищялите. Този дом създава на човека връзките, които той ще има с различните общества и хора от тези общества, като в многото случаи те ще му помагат в живота за намиране и определяне преди всичко на общественото му положение. Тези хора, които ще му помогнат, няма да бъдат и безразлични със своите чувства към родения, като често пъти ще се създадат и връзки, водещи и до женитба.

Дванадесети сектор - дванадесети дом има отношение към Зодиакалното съзвездие Риби със символичен знак Публикувано изображение и планетата Нептун. Те имат в човешкото тяло връзка с лимфатичната система, белите дробове и ходилата. Изтъкнахме мекото и благородно влияние, което се прибавя към влиянието на Слънцето, Луната и планетите, когато те са в този сектор. Това се подхранва и от въздействието на зодиакалното съзвездие Риби и от планета Нептун, със своите възвишени влияния.

Изтъкнахме, че създателят на науката за звездния мир, Саабей Бен Аадес е. разделял небесната сфера на 12 сектора, съобразно групите небесни образувания, които преобладават във всеки от тези сектори на Небесната сфера и от естеството на техните влияния. За всеки един от тези сектори, той е дал имена на живите форми, хора, които подсказват естеството на влиянието им. Само на един езктор, обхванат от едно съзвездие, той е дал образа на предмет - сред изобразяващ старинни аптекарски везни, което, определя вниманието което носи и дава, за стремежа към прецизност, изисканост, пресметливост, което дава влиянието на това съзвездие.

Всичките тези сектори с определените в тях съзвездия не съвпадат обаче много точно със съзвездията, определени от астрономите в по-ново време. Освен това тези астрономи вплитат в определените дванадесет зодиакални съзвездия още две. Това са съзвездията Змиеносец, на което по-голямата част от него прониква между съзвездията Скорпион и Стрелец и съзвездието Кит, което е около съзвездията Водолей, Риби и Овен. Но това за астрологията няма значение и се приема разпределението, дадено от Саабей.

Когато Слънцето, Луната или някоя планета или повече планети се намират в даден сектор - дом, то от особено значение и важност е къде точно в сектора - дома се намира. Дали са поставени някъде по средата на сектора или по края, а и най-после дали те не са на самата граница между двата дома, на самата резка определяща сектора. Установено е, че колкото един член от Слънчевото семейство се намира по в средата на сектора - дома, толкова и неговото влияние е по- слабо, а колкото е по в края, толкова влиянието му и по-силно. Това влияние силно се изразява, когато Слънцето, Луната и коя да е от планетите е точно на границата на резката между два сектора - дома. А когато те са на една от четирите точки - главни точки - асцендента, надир, десцендент и особено при зенита, това влияние е особено силно. Тази особеност ясно и нагледно се очертава, когато имаме родени близнаци, при които много често се явяват значителни различия, както в техните качества, способности и устрема за изява, така и в житейския им път, като вьв времето на своето раждане имат една разлика от 15 ÷ 20 минути. Между многото случаи привеждам един за близнаци, момче и девойка, родени с една разлика във времето от 20 минути. Животът на младежа е добре уреден, богат сьс своето разнообразие и по-ясно изразени качества и способности, докато животът на девойката е вял, със спънки и неприятности и по-слабо изразени способности - изобщо по-мъчен и нещастен е животът й. При направените хороскопи и сравнени разстояния на Слънцето, Луната и планетите до границите на домовете, защото за 20 минути ъгловите разстояния - аспектите, за практиката няма да се променят, за да се вземат под внимание. То при младежа Сльнцето е на 8 градуса от границата на дом - сектор. Докато при девойката е на 15 градуса. Оттук е и по-силното, благодатно влияние на Слънцето върху създаването и оформянето на качества и способности при младежа, а също и по-доброто и силно въздействие върху условията му в живота, отколкото това е при девойката. Луната при младежа е само с 5 градуса от границата между двата дома, докато при девойката е на 10 градуса. Оттук при младежа ще имаме по-силното влияние на Луната, която ще му даде по-голяма контактност, приятно и непринудено отношение с околните, по-голяма памет, по-голяма привлекателност, разположението му към услуги, по-голямата му интуиция и готовност към усет за помощ при нужда на околните и близките, оттам и по-голямата симпатия към него от всички. Докато всичко това е в по-слаба форма при девойката.

Меркурий при младежа е на 17 градуса, докато при девойката е на 10. Въздействието на Меркурий при девойката е по-силно. Вярно е, че тя ще има по-голяма сила на интелекта, но това ще я тласка с по-голяма сила към загриженост и търсене на отговора на всеки поставен въпрос, което ще сьздава тревоги. Докато при младежа ще бьде с по-слабо изразени грижи и мисъл в търсене и разрешаване на всеки въпрос, което няма така силно да го угнетява.

Венера при младежа е само на 4 градуса от границата на сектора - дома, докато при девойката е на 10 градуса. Оттук и благодатното въздействие на Венера върху младежа. С по- богатите си и силна емоционална природа и преживявания, а също по-добрите условия, които Венера ще даде за неговия живот, облагодетелстван от по-силното влияние на Венера, отколкото при девойката.


Марс при младежа е на 6 градуса, докато при девойката е на 11 (единадесет), което говори за по-голямата жизненост, активност при младежа, отколкото при девойката.

Юпитер при младежа е на 19 градуса, докато при девойката е на 12. Оттук вярно е, че тя ще бъде с по-голямо старание, устрем, инициатива, поемане на отговорност при всяка работа, но в замяна на това ще бъде по-горда, честолюбива, лесно ще се обижда, които качества ще сьздават по-големи грижи, отколко осъществяването на всички задачи, а по-ясно изразеното честолюбие ще подгорчава живота й.

Положението на Сатурна при тези близнаци е най-характерното и най-голямо значение има за условията, при които те ще се намират в живота си, а също така и за техните качества и способности. При младежа Сатурн е на 5 градуса от зенита, докато при девойката е точно на меридиана, на нула градуса от зенита - слива се с него, което при девойката ще даде и заключителното му влияние върху нея. При това положение, вярно е, че тя ще има по-големи разсъдителни способности, по-голямо задълбочаване, по-голям усет към ред, порядък, възможност за ръководство, поставяне всяко нещо на мястото му, но тази взискателност ще й донесе и по- големите спънки, мъчнотии, неприятности, нещастия и понеже Сатурн хвърля квадратура с десцендента - седмият дом, тази взискателност ще доведе и развода и - големите неприятности в семейния живот. Докато при младежа всичко това ще се изрази много по-слабо и при женитбата му не значи, че ще се стигне до развод.

Уран при младежа е на 6 градуса, докато при девойката е на 13 градуса. В случая младежът ще има по-големи предимства с бурната си реакция при всяка вьзбуда, по-активен във вземане на решения, по-голяма смелост и липса на желания да се съобразява с порядките и разбиранията на околните, с други думи ще бъде по-самостоятелен. При девойката тези качества ще бъдат по-слабо изразени.

Нептун при младежа е само на 24 градуса от ръба на сектора-дома, докато при девойката е на осем градуса. С малкото градуси на Нептун до ръба при младежа ще му се дадат по-големите предимства да бъде по-привлекателен, по-симпатичен, по-внимателен и със съчувствие към околните, по-голяма интуиция, всичко това ще предразполага околните към по-топло отношение към него и с по-голямо желание да му бъдат полезни при нужда от негова страна, отколкото това ще бъде при девойката.

Плутон при младежа е на 22 градуса, докато при девойката е на 15. По-голяма близост на Плутон до реда създава при девойката възможността за по-силната изява на демоничните влияния. Вземане на неправилни решения, необмислени, разрушителни подтици на разединяваме, безразсъдни постъпки, отколкото това иде бъде при младежа. Изобщо, когато се правят хороскопи на близнаци, такава една схема е крайно необходима, за да се разберат и изяснят техните различия, независимо от общите черти, качества и способности, които „Аспектите и транзитите” - преминаванията ще дадат.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ