НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. ЗНАЧЕНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ В АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА

ТОМ 19
Алтернативен линк

3. ЗНАЧЕНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ В АСТРОСОЦИОЛОГИЯТА



Ние не ще се спираме на символиката на планетите в индивидуалната астрология, но трябва да подчертаем, че тяхното означение в живота на отделните народи се явява като една по-широка проекция на същите електромагнитни сили, които действат в самите индивиди.

Народите са онези алхимически лаборатории, в които се извършват дълбоки психични операции върху душите. Те съчетават онези сложни кармически врьзки, които съществуват помежду им. От друга страна-народите се явяват като биологически енергии, жизнено необходими в живота на голямата социологическа индивидуалност - човечеството.

Душите, за да се развият всестранно, преминават постепенно чрез своите инкарнации през народите, за да придобият оттам елементите, необходими им за изграждане на техния вътрешен живот.

В тази глава ние ще дадем специалното означение на планетите в света на астросоциологията. Тези характеристики са от важно значение, за да можем впоследствие да разберем как те се пречупват през електромагнитните полета на зодиакалните знаци.

Ние ще започнем със Слънцето. В астросоциологията Слънцето в даден народ представлява върховният суверенитет, независимо в каква форма той е изразен. Това зависи от стадия, в който даден народ се намира, от кармичните връзки на душите, които трябва да се развържат и изплатят. Под негово влияние се намира управлението, правителството, които управляват държавните власти в лицето на първия министър. Той е главният източник на виталните енергии, тъй необходими за даден народ в неговото развитие. Под негово влияние се намира елитната среда, било в полето на науката, на изкуството или на обществения живот. В семейството Слънцето представлява бащата. Вметеорологи-ческата сфера на астросоциологията Слънцето е израз на хубавото време. То е същевременно важен фактор и творчески подтик при растенето, във всички области на живота. Слънцето е един от най-важните указатели в звездната карта, сочещ траен успех и всеобщо благоденствие за дадени народи. Неговите творчески витални сили са изразени чрез златото и то е същевременно и израз на мъжкия принцип.

Луната се взема като символ на народа, на майката в семейството, на тълпите и на обществените маси. Под нейно влияние се намират водите езерата, ражданията, жените и обикновените среди. От нейната позиция в звездната карта зависи популярността на народа, чрез неговите културни прояви в международната общност. Луната направлява също малките пътешествия. Тя играе в метеорологията една от най-важните роли. Тя е кормилото, което

Стр. 120/943

направлява смените във времето, чрез нейните аспекти с планетите, новолунията и пълнолунията. Те са стрелките на метеорологичните промени. Луната изразява наличието на среброто в кръвта на индивидите, съставляващи народа, както и в хазната на страната.

Меркурий представлява интелектуалния свят - академиите, университетите, училищата, административните съвети. Също и търговията и обществените и частни финансови сектори. Под негово влияние са пазарите, съобщителните средства, пощите, телеграфите, борсите, стопанските и културните изложби. Тази планета играе ролята на „главен секретар”, особено в страните с буржоазна система. Меркурий символизира същността на елемента живак - носи неговата пластичност, гъвкавост в сделките, в публичните разисквания и при сключването на стопански договори, както и при воденето на всевъзможните конференции.

Венера е богинята на красотата, на младостта, на артистичността, музикалния свят, лукса, модата, нравите, мира, женитбите, народната страст, светския живот на удоволствията, увеселителните места, ражданията и суетността. В политическия живот Венера представлява онзи тънък флуид на демагогията, обвита е нейния нежен воал. В метеорологията Венера обуславя топлото и влажно време.

Марс представлява всичките военни форми, военната йерархия, полицията, въоръженията, воините, конфликтите от всякакъв вид и изобщо силата и изпълнителната върховна власт в страната. Освен рицарската броня и сабя, той управлява и хирургическия нож, както и мъжката, младежката сила. Под негово влияние са мускулите в човешкия организъм. Той движи тежката индустрия, желязото и огъня. Той направлява спорта, лова, злополуките, пожарите и е динамичната пружина при революционните социални движения. Той е рицарят на честта и достойнството на страната и бранител на справедливостта.

Юпитер е израз на маститата религиозност, на църковните церемонии, на религиозната и светска висша административна йерархия, на всичките институции в страната, които имат за задача да прилагат законите в страната (особено за страните от капиталистическата система). Под негова егида се намира търговията на едро, висшите финансови сделки, икономическият просперитет, както и постиженията в света на големите учени. В страната той представлява висшата администрация, чиято екзекутивност се извършва под влиянието на Марс. Съдопроизводството, дипломацията, банките, големите финансови борсови операции, благотворителните дружества, филантропичните институти - всичко това е под негово влияние.

При добри позиции Юпитер създава условия за слънчево време и изобщо той е израз на изобилие и благополучие. Не напразно още в древността Юпитер и Венера са били считани като велики благодетели на народите и като източници на блага и изобилие. Металът на Юпитер е калаят.

Сатурн се взема като символ на кармата. В древността са го наричали „голямото зло”, докато Марс е бил наричан „малкото зло”. Под влияние на Сатурн се намира смъртността на страната. Той представлява старостта, класата на земевладелците, мините и кариерите. Сатурн направлява политиката, взема се като главен представител на опозицията и на консервативните течения. Под негово влияние се намират всички институции на работническата класа. Той изразява мъчнотиите в живота на народите и препятствията от всевъзможен вид; също така, той направлява икономиите в народното стопанство. В метеорологията той е израз на суша и на понижения в температурата. Неговите психични предразположения и състояния са тежки и сиви подобно на присъщия му метал - оловото. У масите той създава благоразумието, изчакването, търпението и постоянството.

Уран направлява висшата мисъл, необикновените, модерните науки, окултните дисциплини и кооперативното дело. Той действа внезапно, изненадващо и революционно. Под негово влияние са откритията, нововъведенията във всички области на живота, гражданските групировки, синдикатите, големите кооперативни обединения и авиационния транспорт. Също така и

Стр. 121/943

електричеството, различните химически и природни газове, ядрените операции и земните и подземни ядрени опити.

Под влиянието на Уран се намират всички социални утопии, анархизма и нихилизма. Той има два полюса на действие - от една страна той представлява капиталистическата класа, непризнаваща никакви граници при достигане на целите си; тя е космополитична. Под негово влияние са също така диктатурите и олигархичните управления. От друга страна, другият му полюс управлява интернационалния анархизъм и нихилизъм.

По отношение на времето. Уран предизвиква бурите, земетръсите, ураганите, ниския студ, гръмотевиците, градушките и изобщо - бързите и внезапни метеорологични промени.

Нептун представлява най-висшата религиозност. мистицизма, психо-метризма и тайните науки. Другият му полюс представлява социализма във всичките му форми. Нептун управлява моретата, навигацията и водните компании. Той създава условия за неописуемия хаос, сензационните произшествия, обществените компликации, дезорганизацията, комплотите, шпионажа, подмолните действия и проституцията. Неговата енергия, употребена в положително направление дава гениалността, докато отрицателното направление дава падение и безнравствена безотговорност.

Всички синтетични химически произведения и заместители, както и наркотиците - опиум, тютюн и пр., са под негово влияние. Също болниците, благотворителните дружества с религиозен характер.

От метеорологично гледище Нептун представлява мъгливо, влажно и студено време. Неговата обиколка около Слънцето се извършва за около 165 години, докато тази на Уран е 84 години.

Плутон действа динамично и обновително. Той държи юздите на властта и пази равновесието между доброто и злото, между големия студ и високата топлина, между тайните на раждането и смъртта, както и всички химически и алхимически процеси на превръщането. Под негово влияние са минералните извори, земетръсната и вулканическо-еруптивната дейност, геологическите е археологически изследвания, както и различните операции с радий.

Плутон носи висшата справедливост, а от друга страна чрез отрицателния си полюс създава условия за подмолни политически комплоти, за финансови измами и за фанатични религиозни течения. Метеорологически той създава циклоните, големите студове и необикновените горещини.

Засега, във вътрешната политика на големите държави, както и в международната политика, той играе голяма роля в нашата хаотична и бурна съвременност.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ