НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3. НОВИЯТ ПЪТ ЗА ИЗХОД НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ СЪВРЕМЕННАТА ОБЩОЧОВЕШКА КРИЗА 3.1 ИЗХОДЪТ

ТОМ 19
Алтернативен линк

3. НОВИЯТ ПЪТ ЗА ИЗХОД НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ СЪВРЕМЕННАТА ОБЩОЧОВЕШКА КРИЗА

3.1 ИЗХОДЪТ



„Ръководителите на съвременните народи наново трябва да се позанимаят със законите, по които се ръководи и направлява живота на човечеството, за да не се влияят от случайни настроения и временни интереси при насочването на своята обществена дейност. Те трябва да се позамислят и да си зададат задача да проникнат дълбоко в тия биологични закони и да се съобразяват, следвайки ги неотклонно, в нареждането на социалния и културния живот на всички народи".

Учителят


Човечеството, като една социологическа даденост съществува от незапомнени времена. Милиони и милиони години чрез различните си раси и култури човечеството самоизгражда своя материален и духовно-културен живот.

Съвременната наука, чрез всички свои дисциплини - биология, социология, археология, антропология, демология и редица други нейни отрасли, се стреми да обхване човешката еволюция и да разкрие онази висша закономерност и неговото праисторическо и историческо развитие.

Но да оставим учените спокойно да проучват и разрешават сложните ребуси на далечното минало и да се обърнем към настоящето и бъдещето на народите и на човечеството.

Народите разполагат с достатъчно набран опит, преминавайки през различните икономически, социални и политически системи в своето непреривно развитие. Тези икономически, социални и политически системи представляват от себе си форма и облекло на съответните исторически епохи, които материалните елементи се износват, амортизират и подменят.

Едва ли има през веригата на нашата ера столетие, като двадесетото, така богато със събития, както в техническия, така и в обществено-културния живот на човечеството.

Двете последни световни войни, през първата половина на това столетие, както и огнените революционни ерупции, раздрусаха из основи цялата наша съвременност.

Кризата и безпътицата, обхванали народите и човечеството, като последица от тези големи събития - не са никаква случайност. Корените на тази всеобхващаща криза са заложени в нощта на хилядолетията. Причините на дълбоките противоречия в почти всички сектори на обществения живот не се намират в настоящите биологически единици, съставляващи тези народи, нито в историческите политически личности на същите. Причините на тези противоречия датират от дълбока древност; те се крият в подсъзнанието и в мета психичните комплекси на човечеството, на расите и на народите. Тези причини са от колективен характер; те са тотално общочовешко наследство.

Цялата човешка история е изпълнена със стълкновения - войни, революции, политически съперничества, кървави насилия и взаимно ограбване. Антагонизмът на отделните държави, както и на отделните съюзи от държави и различните блокове на същите, в своите дълбочини крие една омраза, едно съперничество за господство, за изнасилване на слабия от силния. В своята основа тази омраза крие възпоменание за нанесеното страдание, зарегистрирано в подсъзнанието на индивидите, обществата, народите и расите.

Стр. 102/943

Историята свидетелства много ясно, че акумулирана тази семейна, родова, обществена, национална, класова и расова омраза се трансформира в буйна енергия на отмъщение. Този поток на отмъщение си остава главният двигател на престъпленията, на войните и на революциите. Ако народите продължават да следват тази фатална линия на омразата, отмъщението и насилията, това означава, че се следва един път, който неминуемо извежда до страшна материална и културна разруха.

Съвременната стопанска и политическа криза, изразяваща се в стопанската и идеологична борба между Запада и Изтока, е както казахме, едно тежко наследство от тъмното минало на човечеството.

Теоретичните идеологични схващания, философските основи и концепции, по отделно, взети сами по себе си, не са в състояние да дадат едно трайно разрешение на съвременната световна безпътица.

Икономическите и финансови кризи и депресии никога не могат да намерят разрешение в палиативните и спорадични методи на инфлацията, дефлацията, девалвацията, ревалоризация и др. Безработицата, по-специално в западния свят, както и крайната мизерия на огромни социални групи са социални язви, които не търпят отлагане и полумерки.

И особено фатално се явява положението, че разрешение на тези социални конфликти не може да бъде намерено нито на национална, нито на класова почва. Резултатно решение на тези мъчнотии и конфликти може да се търси резултатно единствено на световна почва, при тоталното участие на всички народи.

В настоящата работа ние отделихме доста страници за очертаване на общите линии и на основните начала, върху които трябва да се търси изграждането на една нова световна стопанска система. Ние разгледахме също и немаловажният обществен проблем на отношенията между мъжа и жената, във връзка с тежката криза, в която е изпаднал бракът, като социологическа и правна институция.

Двата споменати по-горе блокове, които включват икономически, политически и идеологически от формулите; „от позиция на силата” и „борба за мир”, още не са се добрали до дълбоките социологични международни комплекси, които крият в себе си не само чисто материалните, но и метапсихичните предпоставки, за които се говори по-горе.

Ни повече, ни по-малко, днес цялото човечество, в лицето на всички раси е изправено пред един велик и съдбоносен исторически изпит. И ако не бъдат взети сериозни, бързи и ефикасни мерки от изключителен стил, за да могат да бъдат обхванати и каптирани тези огромни разрушителни енергии на акумулирана омраза и отмъщения, обхващащи дълбоко големи национални и расови групи - и ако такива мерки не бъдат взети до края на XX столетие, то непосредственият и последен израз на тази напрегната международна и междурасова ситуация ще бъде сигурно един конфликт на расова основа-един конфликт между бялата и жълтата раси, чиито външен аспект ще бъде една термоядрена война, която ще разруши както материалната, така и културната основа на международния живот.

Ключът за предотвратяване избухването на подобен световен катаклизъм засега е още в ръцете на големите народи от бялата раса, но при непременното и изрично положение, че те ще се обединят в името на един истински мир - мир, който може да бъде изграден върху основите на един нов мироглед - Живот за цялото.

Стр. 103/943


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ