НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

3.3 ЧОВЕЧЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО

ТОМ 19
Алтернативен линк

3.3 ЧОВЕЧЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО


Великите души на волята ще разкрият най-висшето знание на Земята. Това знание - знанието на астрокосмичната синтеза - ще свърже и ще обнови народите, ще даде нов тласък на човечеството, посредством шестата раса, за издигане по пътя на космичната спирала. Народите представляват от себе си центрове, където се култивират и усъвършенстват душите в техните земни инкарнации. Между народите съществува дълбока корелация. Биопсихически те са свързани с цялото човечество. Националността е един социологичен елемент на кармични връзки между душите. Нашите души идват в своите инкарнации през 12 врати на Зодиака. Както душите, така и народите през вековете се превъплъщават по стълбата на съвършенството при изменение на техните духовни културни системи и техния политически строй.

Нека разгледаме бегло астросоциологически трите клона на бялата раса. Първият клон е англотевтонският, вторият-романският, третият-славянският. Първият е повече интелектуален, вторият е повече емоционален, третият е волево-материален. Тези три клона представляват едно биопсихично цяло в човечеството като Единство, Душите слизат на Земята, за да се инкарнират в различните народи, където те усъвършенстват своите мозъчни центрове, изграждат своите характери и развързват кармичните възли на миналото. Взето като цяло човечеството, като индивидуалност е подчинено на големи циклични промени, които в резултат носят дълбоки физически и духовни преобразувания. Всяка проява на природата, както в народите, така и в човечеството има своя небесна карта. Нашата планета има също своя небесна карта.

Учителят: „Земята е била построена от Същества, които вече са завършили своята еволюция. Последната задача, която им е била дадена е тази, да създадат Земята. Всички необходими материали са били на тяхно разположение. Земята още не е завършила своето развитие. Върху нейното изграждане живата разумна природа непрестанно работи. Точно тези издигнати същества, тези висши йерархии в еволюцията следват видоизмененията на природата и събитията в историята на човечеството, работейки непрестанно за усъвършенстване на планетата. Световната астросоциология построява тези небесни карти на промените и хода на събитията на Земята”.

Досега човечеството е преминало през пет раси. По този въпрос съществуват много подробности в световната литература. В нашата съвременност Учителят дойде на Земята, за да постави първите идеологически импулси за създаването на шестата култура на бялата раса, която по пътя на космичните закони ще представлява зародишът на новата шеста раса. През време на тези ери и епохи в еволюцията на човечеството чрез расите и техните култури, както бе изтъкнато се е оформил и усъвършенствувал човешкият организъм.

Първата раса е работила върху сетивото - слухът. В най-дълбока древност, според традицията, тази раса е била наречена раса на боговете. Тя самата потенциално е била двуполова.

Втората раса е усъвършенствувала осезанието.

Третата - лемурийската е работила върху зрението. В тази човешка раса вече настъпва морфологически и физиологически разделянето на половете. Както разказва древната легенда Марс въстанал срещу хубавата Венера и настъпило разделянето на половете.

Четвъртата раса е атлантската. Тя е работила върху сетивото на вкуса. С тази раса свършва еволюцията на човешката душа. Тя слиза в най-големите дълбини на материалния свят.

Стр. 76/943

Петата раса - бялата, арийската е, която започва еволюцията, еволюционното развитие на човешката душа. Тя развива чувството обоняние.

Шестата раса ще развие ясновиждането. Тя ще изведе човешкото съзнание от емпиричния триизмерен свят и ще го въведе в ефирите на по-високите измерения - в метапсихичния свят.

Горното изложение, дадено по-скоро диаграматично е необходимо, за да можем да свържем тези раси със съответните центрове на човешкия мозък, гледан през погледа на френологията.

При първата раса през време на инволюцията, душата слиза, напускайки света на свръхсъзнанието, където се намират най-висшите центрове на човешката глава. Най-висшият център е центърът на Любов към Космичното начало. Този център е заграден отпред на човешката глава с центъра на милосърдието и отзад с центъра на твърдостта. При инволюционният процес този свят остава за човешката душа е тъмнина. Човешката душа губи съзнателната си връзка с космичния дух.

При втората раса човешката душа губи, слиза в подсъзнанието, където е центърът на интуицията, центъра на вярата, центровете на духовното виждане. Според традицията тези две първи раси още не са били в притежание на плътно физическо тяло.

Третата раса, която се въплътява вече в човешки тела. влиза в света на съзнанието и развива семейните и социални инстинкти, които са локализирани отзад в долната част на човешкия череп. Това е много добре изразено в африканските народи, които представляват останки от тази трета раса.

Четвъртата раса е атлантската, останки, от която са китайци и японци. При тази атлантска раса душата слиза в света на самосъзнанието, по-специално в конкретната човешка мисъл. Конкретната човешка мисъл е на най-ниско слизане на човешката душа в материалния, емпиричен свят.

В петата раса започва вече еволюционния процес. Човешката душа, оставена да се завърне съзнателно и свободно към висините на подсъзнанието и свръхсъзнанието. Петата раса развива центровете намиращи се в горната част на челото, където са локализирани висшите мисловни способности или философската каузална мисъл.

Шестата раса ще стане съзнателно господар на всички скрити в човешкия организъм сили. По пътя на ясновидството ще се влезе в света на подсъзнанието, където са регистрирани всички лични, семейни, обществени, народни и расови информации от слизането на човешката душа в материалния свят. Тази раса открива пътя на ученика.

При следващата седма раса човешката душа ще се възвърне към света на свръхсъзнанието, за да завърши земния си курс и да се подготви за нови звездни сфери.

Всичко това звучи като приказка, като легенди, но в културата на Водолея тези дълбоки знания ще бъдат осъзнати и изразени от великите души на волята, на силата на Истината и Красотата.

Главата на човека отразява цялото минало на човечеството.

Звездният свят е също отразен в линиите на човешката ръка. Линиите на човешката длан са антени на звездния свят. Чрез тези линии звездният свят влива своите електромагнитни еманации, необходими при развитието на различните раси.

Линията на живота отговаря на първата раса.

Линията на интуицията има отношение към втората раса.

Линията на емоциите, на сърцето - към третата, лемурииска раса.

Атлантската има отношение към линията на ума.

Стр. 77/943

Линията на съдбата, която пресича линиите на ума и сърцето, за да се отправи към корена на сатурновия пръст се отнася към петата раса.
Учителят изтъква, че при разпятието на Исуса тази линия се очертава окончателно върху дланта на човешката ръка.

Линията на шестата раса започва от основата на палеца, който в човешката ръка е израз на Космичното Начало и като пресече линията на ума и на сърцето ще се отправи към хълма на пръста на Меркурий.

На човечеството предстои да развие тази линия, която беше ярко изразена върху ръката на Учителя, Несметни богатства са творческите възможности, които се разкриват в бъдеще за великите души на Истината. Те ще изразяват космичната пълнота в областта на изкуството, науката, социалния живот през третия деканат на Водолея.

Стр. 78/943


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ