НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

1.4 ЦИКЪЛ НА ПЛАНЕТИТЕ САТУРН - УРАН

ТОМ 19
Алтернативен линк

1.4 ЦИКЪЛ НА ПЛАНЕТИТЕ САТУРН - УРАН



Развитието на човечеството и народите е непосредствено свързано с хода на звездите. В живота на разумната природа съществува една аналогия между откриването на една планета и събуждането на нови интелектуални способности, емоционални качества и волеви сили в психичния апарат на човека.

От гледище на астросоциологията съществува едно съответствие между обществените явления и събития от една страна, и геоцентричните положения, особено на новооткритите планети Сатурн, Уран и Плутон по Зодиака.

Тези планети се явяват като един вид фокуси, акумулатори на мощни електромагнитни еманации в слънчевата система и при откриването им въздействието им се осъзнава и активизира във всички сектори на личния, обществения, народния и общочовешки живот. По пътя на наблюденията и статистическите данни, учените постепенно са се домогвали до тази небесна аналогия и символика.

Човечеството, преди да изпита благотворното влияние на мистичния деканат на Водолея, трябва да развърже цяла серия от кармични възли. В процеса на развързването на тези възли първостепенна роля ще играят двамата управители на знака Водолей - планетите Сатурн и Уран,

Според небесната символика, те представляват икономическите фактори в капиталистическата система. За да се изясни добре този проблем, проблемът за кармата, ние трябва да спрем вниманието си върху цикъла на Сатурн - Уран.

Цикълът Сатурн - Уран има трайност около 40 години, с един орбис от около 2 години. Под понятието цикъл в астросоциологията се разбира срещането на две планети в тяхното геоцентрично движение по Зодиака.

Според астрологията, цикълът Сатурн - Уран играе голяма роля в обществения живот на народите. По своето естество планетата Сатурн има отношение към труда и всички административни функции, свързани с труда. Планетата Уран има отношение към империалистическата система; тя управлява големите капиталистически общности. Цикълът, който ни предстои да анализираме, е започнал през 1897 г.* Този съвпад, начало на цикъла хроникира едно важно събитие - през това време Учителят започва подготвителната работа за окултната школа, в тази година са се срещнали планетите Сатурн и Уран в знака Скорпион. Новият съвпад на тези две планети става през 1942 г. в знака Телец.† Не случайно, през този период планетата Сатурн е управител на хороскопа на българския народ, чийто асцендент е знака Козирог.

Според законите на астросоциологията, аспектът „сьвпад” определя началото на едно ново обществено течение Този съвпад между Сатурн и Уран поставя основите на големи технико- икономически завоевания на човечеството. Тези завоевания достигат своя апогей при секстила, образуван между Сатурн и Уран през 1905 г. В този секстил има нещо особено характерно: Сатурн се намира в знака Риби, под който знак се разви християнството. Този знак символизира закона на жертвата, и същевременно и изпитанията, и очищението.

Публикувано изображение
* Забележка на съставителя: На 7 март 1897 г. Божественият Дух слиза върху Петър Дънов и той става Учител на Бялото братово на цялата Слънчева система - виж "Изгревът" т. I, с. 641 ÷ 642,

† Забележка на съставителя: През тази година, 1942 г. Учителят Дънов дава насока за следващите 45 години(1942 ÷ 1988) - виж "Изгревът" т. II, с. 38 ÷ 39 ; т. III, с. 309 ÷ 311.

Стр. 59/943

По-горе отбелязахме, че Сатурн управлява труда, а Уран - капитала. При този секстил, Уран заема знака на Сатурн - Козирог. От това следва да заключим, че през този период трудът, като стопански фактор се намира под натиска на втория стопански фактор - капитала. Аспектът секстил по принцип отбелязва външен израз на посятото семе в самия съвпад. Следващият аспект, квадратурата, образувана през 1909 г, носи дисонанси и противоречия. Тази квадратура предизвиква стачките на работниците, придружаващи се с големи обществени смущения.

Всички тези исторически моменти се диктуват от състоянието на свръх производство във всички сектори на икономическия живот. Тази именно икономическа конюнктура даде голям тласък към създаването на социалистическите движения.

През 1913 г, планетите Сатурн и Уран образуват аспектите триеон. През този тригон Сатурн се намира в знака Близнаци, а Уран в собствения си знак – Водолей. При тази планетна обстановка икономическата експанзия на капиталистическия свят взема най-широки размери. По този начин настъпва апогея на стопанския либерализъм, под знака, на който се засили частната инициатива и конкуренцията - триумфът на конфликтното начало - доминира в икономическите отношения. Този икономически либерализъм изведе човечеството до големи световнополитически конфликт - Първата световна война, завършила през 1918 г., при една опозиция между планетите Сатурн и Уран. Сатурн се намираше в знака Лъв, една позиция неблагоприятна за тази планета. Уран, напротив, се намираше в много благоприятна позиция, в собствения си знак Водолей. Аспектът опозиция е пълнолунието на един планетен цикъл и означава края на един процес, характеризиращ се със състояние на разлагане; формите се склеротизират, загубват своята пластичност. Това разложение в този случай се изрази в страшните стопански депресии и културно-духовните смущения. В света настъпи всеобщ упадък.

Учителят е подчертавал много пъти, че под този тригон на Сатурн - Уран от 1897 г. до 1913 г., голяма верига души, негови ученици, слизат върху нашата планета, като подготвени сътрудници на неговото велико дело.

Както казахме в предходните страници, този съвпад Сатурн - Уран има огромно значение за живота на българския народ, особено по отношение на неговата карма, тъй като Сатурн е управителят на неговия хороскоп. От друга страна, тъй като Учителят е взел материя за формиране на неговото физическо тяло, не е случайно, че той е напуснал това тяло - временна негова дреха през 1944 г., две години след новообразуващия се съвпад през 1942 г., в знака Телец.

Краят на Първата световна война донесе кризата в икономическия либерализъм. През време на тази голяма депресия, на сцената се появи болшевизма. През този кризисен период, главният център на икономическия либерализъм се явяват САЩ. От длъжници на Европа (на която те дължаха над 20 мил. шв. франка) те се превръщат в главен кредитор на обеднелите от войната европейски велики държави. По това време настъпва период на финансова стагнация, на катастрофални икономически промени и на следващите ги социални конфликти и смущения.

Тази обстановка упражни силен депресивен натиск върху цените на индустриалните и земеделски стоки.

Новите еволютивни аспекти, следващи след опозицията Сатурн - Уран, създават подходящи условия за избухване на Втората световна война, чиито фази са богато описани в световната литература.

В течение на новия съвпад между Сатурн и Уран, който се образува през 1942 г,, хитлеризмът напряга всичките си усилия да срази болшевизма в Русия. Този планетен цикъл се характеризира с борбата между двете системи: либерализма - тезата, и болшевизма - антитезата. Началото на втората половина на XX столетие отговаря циклично на годините 1929 ÷ 1930, когато се появяват първите ферменти на световната икономическа криза. Тази всеобща икономическа криза, 10 години по-късно създаде условия за избухването на Втората световна воина.

В този антагонизъм между двата стопански фактора - трудът и капиталът, духовните общности, специално новият космичен мироглед, който Учителят донесе на човечеството, ще има

Стр. 60/943

да играе главна роля за избягване на Третата термоядрена световна война, която би унищожила материалната и духовната култура на човечеството. Последното е изправено пред императива да разреши един важен проблем в своята история. Този проблем е свързан с развързването на расовата карма, тъй като човечеството ще роди една нова шеста раса, расата на светящите, на синовете божи.

Тези са перспективите, в най-широки линии, в които човечеството е потопено, намирайки се пред прага на духовната вълна на Любовта, която ще се разгърне през периода на мистичния деканат на Водолея.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ