НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. Факти из живота на братя и сестри преди 9 септември

III. Между истината и легендата по времето на социализма и комунизма (1945-1990 г.). Д-р Стефан Кадиев ТОМ 17
Алтернативен линк

8. Факти из живота на братя и сестри преди 9 септември



1. На поселението „Изгрева" са бивали укривани три печатници на БКП.

2. Сестра Василка Иванова, която е живяла на ул. "Опълченска" 66 в су­терена, на горния етаж на същия адрес по това време е живял също Учителят П. Дънов, е укривала архивата на нелегалния тогава ЦК на БКП в стаята си под плетачната машина, с която е работила като плетачка.

3. В домовете на братята на Изгрева са укривани като нелегални видни комунисти при посредничеството на брат Тодор Михайлов-железничар. Меж­ду укриваните са: Никола Кофарджиев, Орлин Василев, Кирил Драмалиев, Антон Югов и др.

4. Братът Иван Камбуров от Сливенско е подпомагал комунистите през годините 1942/44 г. Той е укривал повече от 100 души.

5. Брат Христо Янев от с. Нова Баня - Казанлъшко е известен като укри­вател на комунисти.

6. Другарят Тодор Павлов е бил укриван в с. Коньово, Новозагорско от нашия брат Влайчо - ясновидеца.

7. Брат Желю Матев от с. Прослав, Пловдивско, е укривал много другари комунисти.

8. Брат Ганчо Генчев Ганчев, инженер от София, понастоящем още жив, през 1942/44 г., мобилизиран като капитан, изпълняващ в Скопие длъжността комендантски адютант, е подпомагал чрез другар-железничар - Таню ..., 250 осъдени другари комунисти, намиращи се тогава на 17 км от града. Пренасяни са храни, дрехи и литература с военни камиони с кошници и куфари. Всичко това е описано подробно в книгата „Записки на политзатворника" от Влади­мир Зарков, стр. 65-72. Както и в книгата „Червени семафори" от Борис Анге­лов, стр. 219-234. В затвора са били другарите Живко Живков, Стоян Гюров,

Митко Григоров, Никола Кофарджиев, Кирил Драма 1иев. Подпомаган е бил също и другарят Димитър Йовчев - сега работи в Държавния съвет. Брат Ген­чев е укривал в квартирата си до Танушевата пивница, София, другаря Иван Пръмов - сега секретар на ЦК на БКП.

9. Брат Възкресен Анастасов, живущ в София, бул. „Скобелев" 45, родом от Ямбол, като учител в Тополовград от 1924 до 1934 г. е подпомагал със съ­действието на жена си другари комунисти. Също така на това себепожертвувателно семейство са съдействували: Желязко Шайгунов (сега в София - препо­давател по Диамат [диалектически материализъм] в института за усъвършенствуване на учители), Васил Гечев (сега в Стара Загора - като бивш ж.п. чинов­ник). Всички те са били бивши жители на Тополовград. В дома на В. Анастасов са укривани повече от 10 души, някои от които са живели там месец и повече. Имало е и такива, които са били отвеждани по канал през Сакар планина в Турция. Между укриваните са другарите: Атанас Цвятков от Нова Загора, Димо Боюклиев от Бургас, Кирил Илиев от Варна, Йонко Карабуюков (починал в Со­фия през 1975 г.). За горната дейност брат Анастасов има нотариално завере­ни документи. На 17 и 18 декември 1975 г. той е канен специално в Тополовград и е участвувал в 80-годишния юбилей на БКП в града, като е приет за почетен гражданин на града и награден с юбилейна значка (80 години) и знак на града за неговата себепожертвувателна дейност.

10. Характерно е да се отбележи, че всички братя и сестри, които са под­помагали и укривали преследвани комунисти, не получават народни пенсии, защото са се себепожертвували по съвест за хора, близки идейно на нас, кои­то са се борили за човешки правдини.

11. Първите опитни комунисти са създадени от Братството през 1921/ 23 г. в някои селища в България.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ