НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

69. Главният равин на България д-р Ханалел говори

I. Между истината и легендата. Д-р Стефан Кадиев ТОМ 17
Алтернативен линк

69. Главният равин на България д-р Ханалел говори


Високият познат мъж ми представи свой другар. Това беше хубав мъж на около 45 години, низък, набит, с хубаво светло лице, синеок, облечен в твърде хубав, нов, от скъп плът на райе костюм.

- Да Ви представя, д-р Ханалел!

- Много ми е драго да се запозная с главния равин на България. Толкова пъти съм чувал за Вас и ми е драго да се срещна с Вас!

Пътят минаваше през гората, беше пътека, която скоро стана много кал­на. Дебелата гума помагаше да не се каляме, но на някои места тя се превръ­щаше в тресавище. Високият познат скъпеше обущата си и остана назад да търси по-добри, по-малко кални пътеки.

- Преди Вас беше равин на България друг един, не зная как се казваше - който беше станал дъновист!

- Казваше се Даниел - заговори веднага Ханалел, като че чакаше да се говори по този въпрос. - Интересна е неговата история. Знаете ли колко рев­ностен евреин беше той и с каква педантичност изпълняваше правоверните традиции! Така, в събота той не носеше носна кърпичка, защото е казано в събота да не се работи нищо. Дори ключове на къщи не носеше. Имахме с него голяма разправия и по повод на разводите. Знаете, че в еврейския закон е казано, че когато един мъж оставя една жена, трябва да й даде разводно пис­мо. Един мъж не иска да даде на жена си разводно писмо, или за такова нещо иска много висока цена - касае се до търговия, знаете. И той не иска да й се даде такова писмо! Жената се тормози 23 години. А колко е просто! Аз, в ка­чеството на равин, имам възможност да й дам такова писмо. И й го дадох! Знаете ли какво направи Даниел? В нарочни проповеди из провинцията иска­ше да настрои еврейството против мене! И ето той, същият човек, от неговото правоверно еврейство, изневери на родната си вяра и се прехвърли в най- лявото християнство, в дъновисткото сектанство!

Но историята е по-дълга - продължи д-р Ханалел. - Него го назначи тук Жак Натан, на когото беше необходим прост и удобен човек. И се изправи Даниел и започна да доказва, че Христос е бил най-големият комунист!


Даниел, главният равин, убеждаваше нашата еврейска маса, че няма да се мести от България, че няма да се изселва. „Аз съм пастир и пастирът може да напусне кошарата само след овцете, а не пред овцете!"


Но ето че тук стана нещо неочаквано - евреите от Яфа му писали, че го искат за равин. Писали му, че са му осигурили и ще държат запазено мястото му, стига само да дойде.


И ето, че една нощ сънувал нещо и го съобщава сутринта в синагогата: че Бог му казал, че трябва да замине за Палестина!


Казал - казал, няма какво да се възрази! И замина Даниел за Палести­на. Но когато отива там, оказва се, че назначаването му за равин на Яфа не може да стане, тъй като не може да представи документи, от които да се виж­да, че е правоспособен духовник. Как се е крепил в България, никой не знае!


Аз наострих ушите!

- Но тук наистина Бог му помогнал! В Палестина има секта на евреи- християни. Поддържа се от средствата на един лондонски евреин-сектант. И така, настанява се Даниел там и започва да работи в тая секта. Какво прокар­ва, не знам - навярно дъновизъм!

Научавам, че бил добре облечен и че изглежда много добре!

- Толкова, довиждане, другарю Хананел, благодарим за сведенията!


28.XII.1958 г.


(За спасението на евреите вж. „Изгревът" том I, с. 483-487, „Изгревът" том IV, №78 на с. 533-536, „Изгревът" том XIII, с. 543-548. - бел. на съставителя Вергилий Кръстев)


Забележка на съставителя Вергилий Кръстев:


Докато съвременните евреи по целия свят не приемат, че Исус е Христос и че е син Божий, няма да може да се примирят с арабите.


Докато съвременните евреи не приемат, че преди 2000 години дойде Исус Христос като Син Божий, няма да се примирят с човечеството.


Докато съвременните евреи не приемат и не признаят, че днес е дошел Бащата - Отец, Бог Саваот на земята, в България, в лицето на Петьр Дънов, няма да се примирят нито с арабите, нито със света.


Ако преди 2000 години дойде Синът Божий - Исус Христос, то сега бе дошел в България Бащата - Бог Отец и името му бе Беинса Дуно.


Амин.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ