НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

60. През съборите. (Каню Величков Христов). 60.6. Писмо до Борис Николов, „Братски съвет" от Каню Великов Христов

I. Между истината и легендата. Д-р Стефан Кадиев ТОМ 17
Алтернативен линк

60.6. Писмо до Борис Николов, „Братски съвет"


от Каню Великов Христов


11.V.1958 г.


Любезни брат Борис,


Днес брат Гради бе в Ямбол, поговорихме с него, разменихме мисли по въпроса, който най-много вълнува всички ни - живота на Братството.


Ние в Ямбол не се смущаваме от всичко, що се носи и говори около този въпрос. Това наистина е голям изпит за всеки един поотделно и общо за всич­ки ни.


Много жалко, наистина, това измъчва душите ни. Но Бог да дава сили, светлина и търпение на всички ни. За всичко, що става, Бог ще види края. От нас се иска вяра и търпение и голяма разумност.


Аз тук постъпвам така: при всички престрелки от противната страна, да мълча и да не отговарям. На глупави въпроси отговор не се дава. Мълчание и нищо. Това в техните очи се вижда простотия и аз минавам за простак. Нека си развиват байрака, нека си изхвърлят патроните върху нас, Бог ще ни опази и ще види края. Получих от Пашов по-рано писмо и скоро получих повторно. После някоя група братя са писали до едно братче писмо, което се чете в сря­да в събранието от това братче. Не бе лошо писмото - мисли от Учителя и нещо от братята от Антовата група, нали имаме хора от тая група. Димитрина, която възнегодува против тия братя, които обвиняват Антов, и тя се заела здраво да работи между нас против братския съвет и всички ръководители.


Аз мълча, не й отговарям, това още повече я дразни и тя пропагандира от сестра на сестра. Защото братята са единни, освен Попов и Костадин. И у нас има два фронта. Само че силата е на наша страна. Това е истината засега.


Но мисълта ми е ето каква:


Тия писма от отделни братя, които ни пишат от едната и другата страна, съм решил да не се четат в събранията, да не се дразнят духовете, това е цяла престрелка от два фронта. Затова Ви моля: пишете по-често от името на Брат­ския съвет и ни дръжте в течение на всичко, що става в Братския живот, ако го намерите за добре. Защото само сведенията от Братския съвет ще успокоят духовете на слабичките души, които се клатушкат.


Аз съм обещал, съм им казал, че „само онова, което аз ви изнеса от името на Братския съвет, то ще бъде за нас вярно, другото е клюка, слухове, които не отговарят на истината". Повтарям: отделните писма дразнят и смуща­ват. А то не бива да става, защото често, което вършим за добро, а то се полу­чава лош резултат.


Друго особено, сме добре и здрави.


Бог да ни пази всичко да бъде за добро.


Сърдечен братски привет Вам, на бр. Боян, на целия Братски съвет.


Ваш брат Каню



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ