НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

49. Свободният и нарочен стол за Олга Славчева

I. Между истината и легендата. Д-р Стефан Кадиев ТОМ 17
Алтернативен линк

49. Свободният и нарочен стол за Олга Славчева



Разказва Невена Неделчева на 27.ХII. 1958 г.


Тогава нашата сестра Олга Славчева, като бедна студентка, живееше в сутерена на едно заможно семейство (Иван Русеви). Тя получаваше там жили­ще срещу услугите, които беше длъжна да прави на семейството. Русеви тога­ва бяха много богати хора (счетоводител на циментената фабрика „Гранитсид").


Един ден те поканиха Учителя на вечеря. Олга знаеше това, защото беше участвува па в подготовката на вечерята. Тя се радваше безкрайно много, че ще има възможност да бъде макар само за малко при Учителя. Докато пригот­вяха за вечеря, домакинята нито веднъж не беше я поканила да присъствува на вечерята, но Олга не можеше по никой начин да допусне, че се касае до пред­намерен отказ да бъде поканена. Като не искаше да бъде чакана, щом се све­чери, тя се приготви да присъствува на вечерята. Тя се изми, среса и облече най-новите си дрехи. Така приготвена, тя чакаше времето за вечерята, като се зачете в един том от беседите.


Пищна, хубава вечеря бяха приготвили домакините: след картофената супа трябваше да следват приумици на вегетарианското кухненско изкуство. Вечерята трябваше да завърши с баница и с торта и накрая - с истинско кафе.


Учителят наистина дойде и се поведе разговор. Времето течеше и дома­кинята започна да принася ястието. Супата и картофите, лимоните бяха сложе­ни, беше прочетена молитвата, но Учителят не вкусваше от ястието. Не вкусва­ха и домакините, които чакаха пръв да посегне гостът. А Той не посягаше и все като че чакаше някого.

- Ами Олга къде е? - запита Той най-после.

- Тя излезе някъде на лекции - отговори домакинята наслуки.

Учителят почака. Приказките вървяха една след друга, много интересни, но никой не посягаше към ястието. Супата вече изстиваше. Учителят тоя път каза настойчиво:

- Проверете, рекох, може би пък да е тука Олга!

Дойде детето на домакините и я покани.


До Учителя имаше един свободен стол. Той го посочи и рече:

- Ето ти стол, заповядай, Олга!

Олга седна на трапезата и яденето протече при най-добро настроение за Учителя и за всички, които бяха около масата.


Записал: д-р Стефан Кадиев



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ