НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

58. Музикалният тон

II. тетрадка. I. Из разговорите с нашия любим Учител. Ана Шишкова ТОМ 17
Алтернативен линк

58. Музикалният тон


Първото нещо: да имате музикалния тон. Знанието е в нас, да се органи­зира, да расте. Натискат само виртуозите, когато свирят. Децата тихо да сви­рят. И като пеете, тихо почвайте, като изгрева на Слънцето - най-напред слаба светлина, после се усилва, усилва. Винаги в себе си дръжте последователно положение. Употребявайте музиката. Пей и простудата ще си отиде. Българи­на го разтриват и той пее (вика) и оздравява, че е пял, а някой, като не вика, мъчно оздравява. Как бихте пели на настинката? Сутрин поне една малка пе­сен си съчинете! Сега сме в една област на малки постижения. „Re" на отделни струни се различава. И тон, взет без пръст, има друго качество от същия тон, взет с пръст. Тоновете, взети с първия пръст, придава им се достойнство. Взе­ти със средния пръст, стойност им се дава. Взети с третия пръст, красота им се дава. Взети с малкия пръст, практическо приложение им се дава. Да играе малкият пръст, да имаш приложение на нещата.


Показвам ви Хималаите, да ги зърнете. Което Бог е вложил във вас, вло­жете усилие и да развиете своите чувства, мисли и свобода. Науката помага, науката на самовъзпитанието. Разчитайте най-много на онова, което Бог е вло­жил във вас. При правилни постъпки времето се оправя. От къщи лесно стават работите, на планината - не. Да разчитате на нещата, вложени във вас. Любов­та е направила това - и ти да го направиш. Ще вървиш по права линия, разум­ност. Тежките работи - за юнаците, леките - за слабите.


Гневът е силно пение. Плачът е ниско пение. Носете си от троскота и питайте има ли лозето троскот, (алегорично) Лозето трябва да се окопае и троскотът - да се изчисти, (алегория) Лесно искали да минават, та не окопавали лозето (не работили старите върху своите лоши стари навици).


Вие сте вашите прадеди. (Значи да работим върху себе си - да очистим лозето от троскота, като го окопаем добре - като даваме отчет за мислите, чувствата, думите и делата си, да се освободим от старите лоши навици.)



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ