НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Забележка на съставителя Вергилий Кръстев за ползването на тетрадките на Елена Хаджи Григорова за Пентаграмата

X. Събрания на „Класът на Добродетелите" през 1922 год. в ден вторник (9.V.1922-11.VII.1922 г.) (От тетрадка на Елена Хаджи Григорова) ТОМ 17
Алтернативен линк

Забележка на съставителя Вергилий Кръстев


за ползването на тетрадките


на Елена Хаджи Григорова за Пентаграмата



1. Беше намерена тетрадката на Елена Хаджи Григорова по протоколите и бележките на сбирките на Класа на Добродетелите.

2. Онова, което бе вписано от нея, се извади и бе поместено в „Изгревът" том XII, стр. 521-633.

3. За Живата Пентаграма, която ученикът чертае с дясната си ръка - формулите по нея са дадени в „Изгревът" том XII, стр. 528, 530, 534.

4. В една тетрадка на Елена Хаджи Григорова бяха намерени бележки от Класът на Добродетелите. Материалът е същият, както в тетрадките на Мария Тодорова и Савка Керемидчиева.

5. Онова, което прави впечатление, е че се говори отново за Живата Пентаграма. Това е онази Пентаграма, която ученикът чертае с дясната си ръка по въздуха, като се движи по пътя на Добродетелите в Пентаграмата. В „Изгре­вът" том XII, стр. 528-530,822, е дадена как се чертае във въздуха Пентаграмата, заедно с произнасяне на формулите, но тук се започва с Истината.

6. В тетрадката на Елена Хаджи Григорова Живата Пентаграма започва по онзи начин, по който се работи, когато ученикът застане пред Пентаграмата, окачена от него на стената, и което е отбелязано в „Изгревът" том XII, стр. 841 - при отваряне на Пентаграмата и при разгръщане на Пентаграма - стр. 842.

7. Живата Пентаграма по тетрадката на Елена Хаджи Григорова.


Публикувано изображение

Публикувано изображение

1) „В изпълнението Волята на Бога чрез Добродетелта е силата на човешката душа." Посоката на движението на ръката е отляво надясно.


2) „В изпълнението Волята на Бога чрез Мъдростта е силата на човешката душа." Посоката на движението на ръката е отдясно наляво.

3) „В изпълнението Волята на Бога чрез Любовта е силата на човешката душа." Посоката на движението на ръката е отляво горе надясно надолу.


4) „В изпълнението Волята на Бога чрез Правдата е силата на човешката душа." Посоката на движението на ръ­ката е отдолу нагоре.


5) „В изпълнението Волята на Бога чрез Истината е силата на човешката душа." Посоката на движението на ръка­та е отгоре надолу и така се съединява и се сключва Пента­грамата, чертана с дясната ръка по въздуха.


Д - Добродетел
М - Мъдрост
Л - Любов
П - Правда
И - Истина



6) А как се върти живата Пентаграма и как се работи с различните нейни върхове, вж. в „Изгревът" том XII, стр. 534-536; и как се работи по месеци - трябва да се разучи материалът от стр. 520-867.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ