НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

22. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев от 8.II.1938 год.

V. Писма на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев ТОМ 17
Алтернативен линк

22. Писмо на Елена Хаджи Григорова до Пеню Ганев


от 8.II.1938 год.



За Господин Пеньо Ганев (учител),

с. Равна, Годечко

(с почерка на Пеню Ганев: 11. //. 1938 г. [получено])

Подател: Елена X. Григорова,

квартал Изгрев, клон VII, София.


8.II.938 г., София


Пеньо,


Здравей! Писмото ти пиша у како Бадини. Дойдох за малко, понеже ще ходя на пощата дати изпратя удостоверението с препоръчано писмо, пък пови­кана съм от чичо Яков, иска и той да пише писмо за Воден, та да го тури в моя плик за майка ми.


Набързо ти се обаждам сега. Но ще ти кажа: велико нещо, неизказано благо е да имаш на земята един приятел, една искрена душа, която от сърце и душа да ти желае доброто и всестранния ти прогрес! Защото само там, в лицето на тази душа, ти можеш да видиш величието на Бога! Ти си писал писмото в понеделник, аз го получих в сряда.


Неизказано много съм благодарна, че ми се обади тъй скоро след замина­ването си и писмото ти беше кратко, но пълно със съдържание и смисъл. Аз се уверих, че не е в дългите писма, а е в онова дълбоко чувство, което свещено пазиш в душата си към даден човек и в няколкото думи, които му напишеш, той го схваща, приема го и получава такова богатство, което никое материализирано същество не може да даде, колкото и богато да бъде то!!! Аз него ден се чувствувах много зле, главата ми беше натегната, едвам се крепеше на тялото ми, а като получих писмото и го прочетох, състоянието ми се промени изведнъж, то не се поддава на описание, затуй нищо няма да ти пиша по него, но ще ти кажа това, което много ще те зарадва. Аз се ободрих и веднага взех цигулката и вместо да спя, аз свирих до късно вечерта с голямо вдъхновение, получих енер­гии и любов към цигулката и си рекох: има смисъл човек да свири, има за какво, има една душа, в която Бог се радва на моя прогрес, която мисли за мен. Много пъти съм констатирала този закон, и сега: че най-напред Господ ще Се прояви и ще ти проговори чрез твоя любим. Два-три дни минаха, не исках да ти пиша веднага, преди да съм свирила доволно, за да има какво да ти пиша, с което да те зарадвам. Ето, вчера дойде при мен брат Калудов, ентусиазиран такъв, какъвто не съм го виждала никога, с едни ноти, и ми каза: „Тази седмица само с тебе ще работя. До неделя да ги научиш за оркестъра на трета цигулка, напук на другите, които са в оркестъра и не искат да учат." И Мария Тодорова беше при мене, видя тази картина. Вчера цял ден свирих до късно. Радвай се, че твоята любима ще я видиш такава, каквато я искаш!

Велик е Господ! Велики са Неговите дела! Мили, мили привети, твоя Лена.

Разбра значението на късите писма. Нали? Много здраве от Цеко и от како Бада.


Обаждай се по-често, макар с къси писма. Разбра значението им.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ