НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

XI. „ИЗГРЕВЪТ" - Е МЯСТОТО НА БЯЛАТА И ЧЕРНАТА ЛОЖА

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 15
Алтернативен линк

XI. „ИЗГРЕВЪТ" - Е МЯСТОТО НА БЯЛАТА И ЧЕРНАТА ЛОЖА


1. На физическото поле „Изгревът" е съществувал от 1922 до 1944 г. по времето на Школата на Бялото Братство на Учителя Дънов. В „Изгревът" се включват всички негови последователи живеещи в град София, в провинцията, на местността „Баучер" наречена по.късно „Изгревът", където е селището на изгревяни.

2. На духовното поле „Изгревът" съществува, чрез историята на опитностите на неговите последователи и в живота им на Изгрева. „Изгревът" е история на живота на тази Школа. А деянията на последователите на Учителя Дънов говори точно за онова съотношение 75% и 25%, и мястото, в което всеки един от тях заема. Всеки си има своето място, то е само за него и никой не може да му го отнеме или да го замести. Само Учителят може да размени местата, при положение, че ученикът поставен на единия полюс е изпълнил волята на Бога. Точно и безпрекословно. Не е важно ти на кои полюс си поставен, важното е да изпълниш Волята Божия, за която си поставен там.

3. В Божествения свят „Изгревът" присъствува чрез Словото наУчителя Дънов, което е Слово на Истината, а Словото на Истината е глава на Божествения Дух, а Божествения Дух е изява на Бога.

4. В салона на Изгрева, където последователите на Учителя Дънов са слушали неговото Слово е имало картини по стените на салона, нарисувани от художниците на Изгрева и които картини Учителят е одобрил да бъдат поставени. За това е говорено в „Изгревът" том XIII стр. 797-798 и под N136,137,138,139,140, където сме публикували снимки с вътрешността на салона и мястото, където са били те окачени по стените.

От лявата и дясна страна на входната врата на салона, от вътрешната страна са били окачени две големи картини, нарисувани от художника Михаил Влаевски последовател наУчителя. Когато посетителят е влязал в салона, не ги е виждал, защото те са гърбом на него. Сядал е на столовете и е слушал. Но след свършването на беседата или лекцията на Учителя всеки посетител е трябвало да излезе от същата врата, през която е влезнал и е трябвало да погледне към вратата, през която трябвало да излезе. И какво е било учудването му, когато е виждал от двете страни на вътрешната част на вратата към салона поставени две големи картини - от едната - лявата страна и на другата - дясната страна на вратата.

И всеки се е спирал и се е оглеждал ту плахо, ту бързо е преминава/» през вратата, защото не е могъл да издържи на гледката, която му се е представяла от двете големи картини.

Художникът Михаил Влаевски е нарисувал два големи ангели, крилати ангели, които поразяват с копие и меч от въздуха змеят и звярът намиращ се в подножието им. Безпощадно и единият ангел отляво поразява змеят, както и другият ангел отдясно убива звяра и змеят. Гледката е била потресающа за всички. Гледали, гледали посетителите и накрая отиват при Учителя да му се оплакват. „Учителю, при вас пяхме, слушахме, отново пяхме и си тръгваме така вдъхновени, но като стигнем до тази врата на излизане с тези страшни ангели, бързо тичаме, тичаме да преминаваме през тях. Няма ли кои да ги свали от там, да не ни плашат". Учителят ги изгледал строго „Ангелите са си на мястото. Те охраняват не само салона, но и Изгревът. И които наруши законите на Изгрева, ще има работа с ангелите и с техните мечове и копия. На никой няма да му се размине. Единият ангел посича едните, а другият ангел посича другите. Посича онези, за които отговаря и които не изпълняват Божията воля."

5. Това е бил отговорът на Учителя. Днес „Изгревът" е преминал в поредицата „Изгревът" от I до XV том, че и по-нататък. Тези два ангела стоят и охраняват поредицата „Изгревът". И който говори срещу „Изгревът", който се бори срещу „Изгревът", които го отхвърля, хули и злослови, то ще си има работа с един от тези ангели. Но при всички случаи, ще бъде посечен от ангелът. Няма да му се размине в никакъв случаи. „Изгревът" е свят и неприкосновен и за двата ангела, които го охраняват. Единият ангел посича нарушителите от Бялата ложа, а другият ангел посича нарушителите от Черната ложа. На никому не се разминава. Посичат ги.

6. В „Изгревът" са и двете ложи. Там е тяхното прибежище и стан. И там са двата поразяващи ангела със своите мечове. Те присъствуват от векове. Когато евреите са бягали от Египет по време на пасхата с кръвта на агнето са отбелязвали с кръвен знак по вратите си. И поразяващия ангел е преминавал покрай тях, не е влизал при тях, но е поразявал всички първородни на Египет. Това е свършил единият ангел. Изпълнил е Божията Воля, за да побягнат евреите от Египет, защото е бил избран за Божий народ.

А когато са влезнали в пустинята и Духът Божий ги е водел нощем с огнено кълбо, а денем ги е покривал с крилата си във вид на облак, а сутринта ги е хранил с небесния хляб - небесната манна, то евреите са почнали да роптаят и да воюват срещу Моисея. Тогава е идвал втория ангел и с меч е поразявал онези, които са хулили Бог Йехова и не са се вслушвали в думите му изречени от Моисея, които е бил Божия пратеник.

Тези два ангела вървят от памтивека заедно, защото те са служители Божии и въздават Божията правда всекиму според делата му. Амин.

7. На Изгрева присъствува Учителят на Бялото Братство. Това е Учителят на Истината, който носи в себе си три неща: Свобода за душата, светлина за ума и чистота на сърцето и прави постъпки.

На Изгрева присъствува и Учителя на Черното Братство. Това е Учителят на Заблуждението, защото в него е Духът на Заблуждението. Той носи в себе си робство за човешката душа, тъмнина за ума, опорочаване на сърцето и неправилни постъпки.

Всеки Учител си има свойте ученици.

Учителят на Бялото Братство, Учителят на Духа на Истината има 25 от 100, ученика. Той отговаря за 25% от състава на Школата Школата.

Учителят на Черното Братство, Учителят на Духът на Заблуждението има 75 от 100 ученика. Той отговаря за 75% от състава на Школата.

А Мировият Учител на Изгрева отговаря и за едните и за другите. Отговаря за всички 100% т.е. 100 на брои. Мировият Учител, Онзи в който е Христовия Дух. Христовия Дух дава Словото на Бога.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ