НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

17. ДУНАНМА

Николай Дойнов ТОМ 15
Алтернативен линк

17. ДУНАНМА


В.К. Какво означава „Дунанма"? Н.Д. Това е турска дума и съм я чувал от Учителя. Означава „Голяма възбуда".


Топла усмивка грейна на лицето Му - Учителят погледна към небето, към звездния мир и каза: „След три години там ще има дунанма". Гледахме Го тези, които бяхме го наобиколили и нищо не разбирахме. Бил съм всякога естествен, непринуден, когато съм около Него - да Го питам, да искам обяснения за онова, което Той казва. Но много пъти, когато е казвал нещо имал съм чувството, че с нищо не трябва да наруша величието на момента. Момент тържествен на казани Божествени Слова. В такъв момент имах само очи и уши.


По-късно, когато учените откриха онова велико явление в звездния мир, което те нарекоха „свръхзвезди", разбрах. В.К. Какво означава това?


Н.Д. Именно това, което казах за Уран, значи там има дунанма, има голяма активност, един нов етап на еволюцията на звездата. В.К. И това беше вечерно време, звездно време, поглежда нагоре. Н.Д. Да, погледна нагоре и каза, че след три години ще има дунанма. В.К. И след три години какво стана? Н.Д. На Земята нищо, но стана в Космоса. Периодически стават такива избухвания на звезди, които изпращат с грамадна сила, както отбелязах 2000 км. в секунда силови ядра, които се пръскат и тяхната светлина се увеличава няколко пъти. В.К. Това е във връзка с обяснението на дунанма. Н.Д. Дунанма, значи голяма възбуда.


Един ден минавам пред салона на Изгрева, гледам Учителят беше седнал накрая на една от масите, на които се храним. Срещу Него бяха седнали две сестри и Той им говореше нещо. Седнах и аз срещу Учителя, но накрая, на съседната маса. Дойде и друг брат, и седна до мене. След малко дойде от града един брат, когото не познавах, с интелигентна физиономия, аристократична осанка, добре облечен, бях само слушал за него. Седна на масата срещу мене. Сестрите, които бяха при Учителя си отидоха, но Той остана на мястото си. Дошлият от града брат почна да ни разправя, че е вече назначен за търговски консул в Швейцария и че ще отива вече. По всяка вероятност беше дошъл на едно последно свиждане с Учителя, приятелите и Изгрева. Там, продължи той, съм си поставил задачата да посветя всичкото си свободно време, като се заровя из големите библиотеки и изуча всички документи и книги от историята на тази държава, за да разбера онези, дълбоки причини, поради които трите народности там - италианци, французи и германци, ето вече столетия наред живеят в мир и разбирателство. Братът свърши с една загриженост за грамадната и отговорна задача, която си поставил, усилията и трудностите, които му предстоят и най-после онова бодливо чувство, което спохожда всеки човек при такива случаи. Всички тези усилия, целият този труд ще доведе ли до един верен, реален резултат?


Ние мълчахме и аз някак споделях загрижеността на брата за сериозността от задачата, която той си я поставил. Вдигнах глава, гледам Учителя, който дотогава мълчеше и слушаше, с една грейнала по лицето му топла и приветлива усмивка, изразяваща съвсем лекото разрешение на този тъй голям и заплетен за нас въпрос.


„Да - каза Учителя - Тези три народности живеят в мир и съгласие, защото седалището за Европа на Бялото Братство е на Мон-Блан. Затова народите наоколо живеят в мир и съгласие". Усмихнахме се всички с облекчение от тази изненада, от това тъй неочаквано и леко разрешение на този тъй заплетен и сложен за нас въпрос. Оказа се, че този гигант, който притискаше главите ни, само с една дума на Учителя се пръсна, като сапунен мехур! Колко ясно е - големите и сложни за нас въпроси имат тъй леко, ясно и простичко разрешение, но с други средства, с други елементи. По същия начин учените, търсят като този брат, разрешаването на тази голяма загадка с най-сложни и мъчително описани теории. Други са средствата, които я разрешават. В.К. Тука въпроса беше за тази дунанма и за центъра, космическия център, който ще изгради новата „свръхзвезда".


Н.Д. Веществото във всички светове еволюира, като имаме един кръговрат от вещество към енергия и от енергия към вещество, и при това се отива към все по-съвършен и по-съвършен стадий. Растенията приемат от почвата водата и въздуха, енергия от Слънцето и космичните лъчи, и го обръщат отново във вещество, но вече в по-съвършен стадий. Животните и човека от своя страна също са впрегнати в тази трансформация. Веществото във всички светове еволюира. И Учителят казва: „Всичко е създадено за да трансформира, за да преработва". И в Мегакосмоса имаме също една такава гигантска еволюция на веществото. Звездите, Слънцата са едни много напреднал етап в този безкраен кръговрат в космоса. И идва момент, когато веществото им в своето съвършенство изцяло се трансформира на енергия. Един велик момент на саможертва, за да подпомогне еволюцията на изостаналото вещество, еволюцията на изостаналия свят. Една велика жертва на Разумният свят на Боговете. Една могъща „Дунанма", едно велико тържество. Грейва лицето на всеки, който види проявата на Любовта. Грейнало беше и лицето на Учителя пред очакваното на тази гигантска проява на Любов, пред това гигантско даване, пред тази „Дунанма".


В.К. Тука въпроса е ясен. Сега, връзката между тази „дунанма" и Мон-Блан, или седалището на Бялото Братство в Швейцария? Н.Д. „Дунанмата" е туй, че Бялото Братство има седалище там и то със своите сили, със своето напрежение, което има, дава един така да се каже един облак върху тази Земя, тези хора да живеят в мир и разбирателство - три различни народности. Закриля тези хора за да не могат да възприемат злото на разединението, което тъй много е разпространено на нашата планета. В.К. Как си представяш това седалище на Бялото Братство на Мон-Блан. В какви тела са там? Като силово поле ли е или нещо друго? Н.Д. Те са в етерни тела, те са същества със своите звездни тела са там и ние не можем да ги видим, защото нашите очи са несъвършени. Но те със своите етерни тела, с етърна енергия са там и пазят тази страна от пристъпите на злото. В.К. Не случайно всички конференции стават в Женева. Н.Д. Да, всички конференции стават там. Между другото мисля, че знаеш за четвъртото езеро, за Близнаците. Учителят е казал, че там е един от изходите на Агарта, т.е. от изходите, откъдето тези разумни същества излизат така да се каже и са обитатели на Рила. В.К. По този въпрос толкоз.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ