НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

10. САТУРН. ВТОРИЯТ ПЕРИОД ОТ РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕКА

Николай Дойнов ТОМ 15
Алтернативен линк

10. САТУРН.


ВТОРИЯТ ПЕРИОД ОТ РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕКА


Един от най-важните и сериозни етапи от развитието на човека по неговият еволюционен път е встъпването му в творческият импулс на природата. Влизайки в този път, той вече с право може да приеме, че е сътворен по образа и подобието на Бога. Защото великото начало не е нищо друго, освен едно непрекъснато движение, плод на което се явява творчеството. Влизайки човек в този път, той приема нови качества и способности, които дават своя подчертан израз и в неговият външен вид. Известно е от Анатомията, че най-много нервни окончания имаме по лицето и ръката. Оттам и възможността мислите, чувствата и подтиците, които се възбуждат в човешкия мозък при идването и реализирването на една идея, да намерят един осезаем за нашите очи израз във форма, размер и линии, върху ръцете и лицето на човека.


И на друго място съм отбелязал казаното от мъдреците на древността, че силите, които са създали Слънчевата система са създали и човека. От тях силовите течения изхождащи от планетите Юпитер и Сатурн, слагат началото на творческият подтик в човека. Под тяхното въздействие, развитието на човека влиза в нов етап. Тези планетни влияния създават и оформят в човешкия мозък, онези центрове, които определят човека вече като творец. В човешкият мозък започват да прииждат ред идеи, които го тласкат и събуждат подтик за тяхното реализиране. А това раздвижва мисълта, чувствата и волята. Цялата тази дейност създава едно разширение на човешката глава и преди всичко на неговото чело, а също така и на ръцете. Всички хора, които умеят да ръководят, творят, поемат отговорността за успешният завършек на поставената задача, като намират и правилният път за реализирането нададената идея, имат преди всичко едно хармонично развито широко чело. На ръцете имаме същото явление. Оформят се широки ръце, без излишни мускули и тлъстини, с тънка кожа и ясно изразени кости по тях. Защо именно силовите течения от тези планети поставят човека в този висок стадии на неговото развитие? Юпитер със своите грамадни размери: могъщите процеси, които стават на него, плод на много силните електромагнитни сили, които има там и които му дават възможност да се завърта около своята ос най-бързо от всички планети от Слънчевото семейство, а също и да има едно топлинно излъчване, заради което Саабей и великите звездобройци на древността са го наричали „Малкото слънце". Всички тези елементи за всяко небесно тяло, определят размера, скоростта на еволюционният процес. А еволюционният процес е преди всичко процес на творчество. Но за да имаме един такъв процес в истинският смисъл на думата трябва знания, мъдрост - дълбоките познания на законите в природата и трябва също и мисъл и устои. Тези елементи идват от силовите течения на Сатурна. Защото самата планета по своето съдържание, по своята изява, това което тя е, като едно творение, определя и естеството на силите, които са я създали, и които изтичат от нея.


Тази планета има от всички планети от Слънчевото семейство най- малко относително тегло равно на 0,68, което показва, че тя има най- дебела въздушна обвивка. Древните мъдреци, всякога са определяли, че има една много тясна връзка между въздуха - независимо какви елементи има той и мисълта. Затова, когато те са определяли въздействието на зодиакалните съзвездия и планетите върху Земята на нея, живота и по- специално върху човека, са ги делили на четири дяла: Огнени, земни, въздушни и водни, като тези наименования са само символични. Те само по форма определят естеството на силите, които изтичат от тях и въздействието им върху съответен дял от човешката природа. Попадащите под определението на „Въздушни" имат отношение към мисловният свят в човека - мисълта и дълбокото вглъбяване. Сатурн именно попада най- пълно и точно под категорията въздушен, защото има най-много, най- дебела обвивка. Друга една, ясно изразена характерност в него са неговите пръстени. Те са наредени в три пояса, като между най- вътрешният и средният имаме празно поле - процеп от 1600 километра широк, наречен процеп на Енке, а между вторият и третият имаме също празно пространство - процеп от 5000 километра, наречен процепа на Касини. В продължение на 300 години, откакто е могло да се наблюдава Сатурн с телескоп, в тези пръстени и процепи не са забелязани абсолютно никакви промени. И като се има предвид, че тези пръстени са съставени от частици, газове, прах и може би още кой знае какво / това е доказано по математичен път, че пръстените не са някакви цялостни непрекъснати дискове/. В своето въртене, при това бурно въртеливо движение не е станала ни най-малка промяна. Това учудва ученият свят. Такава чудовищна устойчивост на силите, които циркулират там, устойчивостта, която тези пръстени имат я придават и на човека, когато той бъде озарен от неговото влияние. В облагородените Сатурнови типове има нещо непоколебимо, устойчиво, крепко, несъкрушимо. На тях всякога може да се разчита за каквото и да било задача. Това явление в неговите пръстени определя човека и като такъв, да не прави никакви компромиси, отклонения, отстъпки от веднъж установените порядки и принципи. Освен това изпратената през 1978 година американска космическа станция „Войяджър I" към далечните планети на слънчевото семейство, постигна най-голяма близост до Сатурн през месец септември 1979 г. и направи снимки, както на самата планета така и на неговите пръстени. Трите пръстена, от които са наречени: Тетис, Енцеладис и Мимас. След като тази станция измина една разстояние от 22 милиарда километра, можа да мине край нея на едно разстояние от 124,000 километра. Планетата


Сатурн е била най-голямата загадка на ученият свят от човешкия род всякога. Но сега с пускането на тази космическа станция край нея се донесоха още по-големи и необясними загатки. Експертите от изследователският център установяват, че планетата е обгърната от газова обвивка, която те определят като „Водородна" с дебелина от 100,000 километра. Знае се, че водорода е газ, който при запалване гори, свети. А светлината казват модреците е сгъстена мисъл, има отношение към мисълта. Изпратените от тази станция снимки показват още, че атмосферата на планетата е много богато оцветена. Наблюдават се и светли петна, които напомнят тези на Юпитер, между другото и червено петно, наподобяващо голямото червено петно на Юпитер. Центрове на голяма култура - казват мъдреците. Наблюдава се също и една трептяща в червено-оранжева светлина формация. Всичко това говори за крайно интензивни процеси, бурни вихри, които имаме на тази планета. Въздействието на Сатурн върху човека създава също и богат вътрешен плодоносен живот.


Тази сонда откри също по време на своя полет към Сатурн още и интересни необясними с познатите ни закони от механиката, мистерии изразени в пръстените на тази планета. Фотосите разкриват, че там имаме два екцентрични пръстена в широката, но много финна система от пръстени на Сатурн, докато всички други големи и малки пръстени около планетата са концентрични. Тази екцентричност на двата пръстена на Сатурн имат подчертано въздействие във влиянието на тази планета върху човека. Те създават в него понякога подтика да изоставя общоприетите норми и порядки и да си създава нови, също тъй логични и обосновани, към които той строго се придържа.


Последните снимки препратени от станцията за Сатурн, преди станцията да се отправи към дълбочините на космоса, поставиха учените в космичният център на Калифорния пред още нови загатки. Потокът от снимки и измерителни данни им донесоха също тъй непредполагаеми и теоретически необясними сведения относно пръстените на Сатурна. Тези пръстени при своята ротация около планетата се преплитат змиеобразно. Също тъй броят на пръстените, че е много по-голям отколкото се предполагаше въз основа на снимки направени от земни телескопи. Всъщност тези пръстени се състоят от стотици единични пръстени с различна големина. Изобщо, всичко което тази космична станция донесе, беше голяма изненада за учените, като се разбра по един категоричен начин, че там действуват странни и непознати сили. Един от светилата на Астрономията при този случай заявил: „Работата не е там, че познатите валидни закони тук не достигат, но и че човешките мозъци чисто и просто не са достатъчно умни да намерят обяснение на всички тези явления в тази планета".


Така, въздействието на Сатурн върху човека, мозъчните центрове, които той е създал и оформил, намиращи се в горната част на челото ще донесат знания и най-вече мъдрост от изключително висока класа, необходими за един творчески процес от най-висока класа. Външният израз на това въздействие е едно издуване в горната част на челото, а на ръцете тънка кожа във външната страна на ръцете и ясно изразени възли на пръстите и костите.


Въздействието на Юпитер и Сатурн, ще поставят човека да тръгне по пътя на едно интензивно творчество, което ще му донесе не само радостта, но придобиването на големите знания и мъдрости необходими за да премине човек в следващия етап от своето развитие, което дават планетите Уран и Нептун.


Не напразно древните мъдрели са наричали Сатурн „Пазача на прага". Той така внимателно и прецизно обработва човека, такава мисъл и мъдрост му дава, че не оставя нищо, което да хвърля и най-малкото петно върху него. Когато млякото го бият и то е за да изкарат маслото от него. Когато човек страда, то е за да дойде знанието и мъдростта в него.


Нещо голямо е радостта, велико нещо от един възвишен свят. От този свят идват и знанието и мъдростта. Защото човек, който мисли, винаги може да подобри живота си. Онзи, който по-добре мисли, по-добре успява. А когато човекът излезне от застоя и се освободи от мързела, Боговете му помагат. Наистина, когато в хороскопа на даден човек Юпитер и Сатурн са добре поставени, той всякога има добрият шанс и сигурният успех.


Януари 1981 г.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ