НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

9. ПЪРВИТЕ САЛОНИ

Николай Дойнов ТОМ 15
Алтернативен линк

9. ПЪРВИТЕ САЛОНИ


Своите беседи в София, Учителят е започнал да държи най-напред в квартирата си на улица „Опълченска" N 66 през неделните дни, като слушателите му, една част са били в стаичката му, а други вън на малкото дворче пред нея. Към дворчето е имало прозорче. Когато е почвал своите беседи, Учителят е отварял прозорчето и е говорел оттам, така че да може да слушат, и тези които са вътре и онези, които са навън. Това разбира се е било неудобно, особено в дъждовно и студено време. Освен това бързото нарастване на слушателите също е създавало своите неудобства, но поради малките размери, както на стаичката, така и на дворчето. Затова по-възрастните братя с разбиране и умение в практичния живот, вземат инициативата и решават да намерят някое по-подходящо помещение за целта. Най-напред такова помещение се оказва салона на Радикалната


Виж „Изгревът", том IV, стр. 368-369. Цитираният текст е взет от по-ранен ръкопис на Методи Константинов.


партия, който е бил на една от малките улички около булевард „Витоша". Някакви неудобства обаче са наложили да се смени това помещение.


Една от последователките на Учителя - Ружа Иванович е имала на разположение салонче, където е провеждала курсове по шев. Това салонче, тя предоставила на Учителя за Неговите беседи, които са ставали през неделните дни, както и преди това. То се е намирало пак някъде около булевард „Витоша". Но и там малкия размер на помещението се е оказал също неудобен.


Наема се друго салонче на улица „Раковска" и ъгъла с улица „Граф Игнатиев". Но той не бил специален салон, а просто две съседни стаи, с махната между тях стена. Помещението се намирало на втория етаж в стара постройка, в същата сграда се е помещавал и Съюза на журналистите. Там Учителят е държал своите беседи през 1919 и 1920 години, но и тук същата беда, помещението става тясно.


По това време в София имало някакъв германски клуб, който имал салон, сравнително вече по-добър и по-просторен, намиращ се на улица „Евлоги Георгиев", близо до улица „Граф Игнатиев". Салонът се наричал „Турнферайн". Там Учителят провежда своите беседи през 1921 и 1922 години. През време на тези прехвърляния от помещения в помещения, у всички братя и сестри, особено при по-възрастните хора, с по-голям житейски опит и стопански похват се заражда и узрява идеята да си имаме наш салон - „Братски салон". Тази идея усилено се споделя между всички и се приема без възражение.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ