НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

VI ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА ИДЕАЛИТЕ

ТОМ 14
Алтернативен линк

ТЕРЕЗА КЕРЕМИДЧИЕВА


VI


ИДЕАЛИТЕ



1. ИДЕАЛЪТ НА ГЕРОЙСТВОТО

Идеалът на геройството седи в това - когато те турят на позорния стълб за правото дело, да можеш с великодушие да понесеш всички страдания, всичкия позор, всички хули и всички злорадства и обвинения на окръжаващите, па било то и на целия свят, и да кажеш на майка си: „За тебе, която си ме родила в тоя Божи свят, аз жертвувам всичко. В любовта ти аз намирам своята последна опора на моята душа. Страхът от света, от онези, които убиват моето тяло, е отживял своя век. Аз не се боя, защото те познавам. Дали ще ми дадеш смърт или живот, еднакво с благодарност ще ги приема.

С тебе и в смъртта има смисъл, без Тебе и в живота няма цел. В смъртта или в живота, бъди Ти всякога светлият венец за моя дух."

19-ий октомврий 1914 г.


2. ДО ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ*

Изворите трябва да извират, реките да текат, тревите да растат, а човекът да мисли и разсъждава, и върши волята на своя небесен Баща. Неговата любов да му бъде закон.

Волята Божия, Царството Божие, Славата Божия, цел в него самия. Много листа ще окапят, много черупки ще се смъкнат, докато душата достигне своето съвършенство.

Господ да ви води и упътва със своя дух, да ви показва вътре във вас що е доброто и правото пред Него самия. Аз Ви предадох едно учение на Христа, учение на живота, не на буквата. Учение не на сектанство, а учение на Мъдрост и Любов, което може да обнови целокупния живот.

Господ, за Когото ви говоря е жив в цялата природа, действующ във всички същества.

Той говори вътре във всяка душа, във всяко сърце. Аз ви говоря за Него, с Когото всякога съм в общение. Познавам гласът Му, държа учението Му, върша волята Му, слушам Духът Му и радостта ми е в неговото живо Слово.

Какво благо би било за хората, ако разбираха Божия език и се мислеха, че са братия, а не врагове. Да споделят своите скърби и своите радости. Близо е часът, ще прозвучи Небесния глас.

Имайте мир и търпение, всичко Той ще уреди добре. Ще възкреси, ще оживи и ще бъде едно стадо и един Пастир на живота.
Благословението на Христовия Баща отгоре да почине върху всички, които призовават Неговото име, на всяко място и време.

Варна
26 август 1917

(Свещеният подпис)

_____________________________________
* Препис на писмо от Учителя с почерка на Тереза Керемидчиева


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ