НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

XII. БОМБАРДИРОВКИТЕ ОТ АНГЛО-АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТИ НАД СОФИЯ И НАД СТРАНАТА 1942-1944 г.

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 13
Алтернативен линк

XII. БОМБАРДИРОВКИТЕ


ОТ АНГЛО-АМЕРИКАНСКИТЕ САМОЛЕТИ


НАД СОФИЯ И НАД СТРАНАТА 1942-1944 г.


1. В своите спомени Галилей Величков в Изгревът том I, стр. 48-57, говори за тях и опитностите, които са имали в Школата с Учителя Дънов.

2. Аз бях дете на 6 години, когато бягахме посред нощ от самолетите и се криехме в мазетата на строго определени къщи, определени като скривалища. Беше голям страх. Аз имах усещането, че те искат да ме оцелят и унищожат. Плачех непрекъснато. Накрая моите родители, както и мнозина, се евакуираха от София. Няколко дни след това беше паднала бомба върху къщата, където живеехме и беше отнесла целия етаж. Ако бяхме останали в София, бомбата щеше да ни убие на място. Дълги години майка ми оплакваше, че беше унищожен чеиза й, тъкани черги, одеала и цялата покъщина. Останахме в провинцията на село дълги години, защото къщата беше унищожена. Цяла София беше разрушена. Днес сегашното поколение, което живее в апартаменти, не може и да си представи разрушена София. А и комунистическата власт не публикува поне снимки от това време, защото СССР, Англия и САЩ бяха съюзници във войната срещу Германия. А България бе съюзник на Германия и беше обявила символична война на Англия и САЩ, без да имаме фронт с тях. За възмездие дойдоха бомбардировките над София и страната.

3. Така че аз имах непосредствена опитност с англо-американските бомбардировки. Когато Галилей Величков бе накаран от мен да си опише опитностите, се разбрахме с него да даде хронологически по дати, месеци и години всички бомбардировки. Трябваше да се документира в „Изгревът" ужаса и поведението на Учителя Дънов и на Братството му по тези години. Галилей имаше на няколко листчета написани последователно някои от бомбардировките. Уточнихме се, че трябва да се допълнят и добавят датите, които той трябваше да извади от направените публикации от противовъздушната отбрана над София и страната. И това беше направено от него. А от мен се добави подреждането хронологически на „бомбардировките".

4. След като излезна „Изгревът", том I, то Весела Маркова започна да върви и говори, че всичко съм преписал от монографията на мъжа й, който е бил историк. И че като извод на всичко това е, че Галилей не ги е писал тези неща, а че аз съм ги съчинявал. Това вървя дълго време като слух. Но ето, дойде време да се публикуват материалите, описващи бомбардировките, копирани на скенер от мен, за да се види, че това е писано преди да се роди мъжа й и самата Весела Маркова. И че го има публикувано преди тях.

5. Днес всеки българин може да отиде в Народната библиотека "Кирил и Методий", както и Военно-историческия музей и да провери онези публикации за бомбардировките над София от самолетите на Англия и САЩ от периода 1942 до 1944 г. А за улеснение и да отговорим на упреците на Весела Маркова, публикуваме копирани на скенер следващите текстове.

6. В „Исторически преглед", год. XXIX (1973), кн. 5, стр. 3-33 авторът Иван Т. Иванов под заглавие „Символичната война - последната война на българската буржоазия" подробно е описал всички бомбардировки, съпровождащи историческите събития по това време. Ето защо ние прилагаме копирани на скенер 5 страници: 27, 28, 29, 30 и 31, за да се види откъде са вземани тези данни от Галилей Величков и как бомбардираха България.

7. В статията „Противовъздушната артилерия от състава на Военно­въздушната отбрана на град София - поуки и препоръки" авторът Н. Сладкаров във „Въздушен преглед", Г. VIII, бр. 7-8 (IX, X, 1943 г.), стр 11-36, на стр. 34 дава таблица за въздушните бомбардировки над град София за годините 1941 до 1945. която копирана на скенер публикуваме дословно.

8. Така че за да документира разказите си Галилей Величков за събитията по време на бомбардировките бяха включени всички дати, съответно и разрушенията, защото сегашното поколение нищо не знае за тях.

9. Символичната война бе обявена от българското правителство на цар Борис III срещу Англия и САЩ, които бяха съюзници със СССР и водеха война срещу Германия. А защо? За да може да се затрудни работата на Великия Учител и Школата му, защото онези Сили, които ги предизвикаха, знаеха, че ще има ответен удар, който щеше да унищожи България и Учителя.

Но Бог поругаем не бива.


Амин.


А сега следват извадените страници на скенер от "Символичната война" стр. 27, 28, 29, 30, 31, както и стр. 34 от „Противовъздушната артилерия от състава на Военно-въздушната отбрана на град София - поуки и препоръки".


Публикувано изображение



Публикувано изображение



Публикувано изображение



Публикувано изображение



Публикувано изображение



Публикувано изображение



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ