НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Приложение Четвърто

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 13
Алтернативен линк

Приложение Четвърто


10.11.1995 г.


Здравей, Павлина Даскалова,


1. Писмото ти от 29 септември 1995 г. бе получено от мен, както получих и сумата 3,150 лева по пощата за 30 книги по 105 лева.

2. Аз говорих по телефона с Иван Танчев и го питах ще превежда ли още пари и какво става с въпроса за фирмата. Както на него, така и на теб съм обяснил, че аз мога да дам търговска отстъпка 25% от стойността на книгата, т.е. 35 лева на книга при положение, че някой е еднолична фирма и че има данъчен номер. Само онези, които са еднолични фирми, могат да продават и се зачита търговската отстъпка за продажба от данъчните власти. Ако вие не сте еднолична фирма, аз не мога да ви направя 25% отстъпка, защото данъчните власти няма да ми признаят тези пари. А това прави голяма сума. 80 комплекта по 70 лева търговска отстъпка е равна на 5,600 лева. Ако намерите някой, който да има такава фирма и е съгласен да си даде неговото име и данъчния номер, аз нямам нищо против. Това зависи от вас. Аз съм се уточнил с вас още през месец май и такава ни беше уговорката.

3. Ако не можете да осигурите такава фирма, то ще ми заплатите сумата по цената на книгата. А за ваша компенсация ще остане сумата от онези 23 комплекта, които Иван купи по фабрична цена, а това прави 2,900 лева, което не е малко възнаграждение.

4. На всички, които продават тази книга, аз им давам 25% отстъпка, но те са еднолични фирми без изключение. Ако не сте съгласни, то аз ще си прибера останалите книги в София. Това може да стане като идвам в Търново и ги прибера с камион или пък да ми ги изпратите по железниците за моя сметка. И този начин ще приключиме сметките си.

5. За да се издаде и отпечата една книга в печатницата, трябва да си еднолична фирма. И само тази фирма има право да продава книгата и да се отчита пред финансовите органи. Всички останали, които продават книгата, я взимат с фактура и след това се отчитат пред данъчните власти. Твоята книга, която се продава, ще се отчете по същия начин. Затова беше разумно да си направите фирма. Това го пиша, за да знаеш как са нещата и аз държа да е по закон.

6. Затова се уточнете с Иван как ще се отчитате пред мен, дали с 25% отстъпка и с представяне данъчен номер и фактура, която ще ви издам, когато дойда в Търново през месец декември, или ще ми заплатите цялата сума и ще си приключиме сметките, като аз прибера останалите книги, които никой не иска да купува. Между другото тези книги отварят път да се продава и твоята книга, защото това е една и съща програма, която е моя, дошла чрез мен.

7. Още през 1972 г. аз имам списък от Борис Николов, според който при тебе има два куфара. Още през 1977 г. Борис ти изпрати няколко писма, с които те подканваше да върнеш куфарите. Ти не пожела да ги върнеш, както и Драган не пожела да ги върне и заедно бяхте решили да не ги връщате. Аз лично от теб съм чувал три пъти как ти беше заявила, че не искаш да ги връщаш. Това забрави ли? Това бе решение на мозайкаджийската бригада с Драган, с Боянчо, Георги Йорданов, които не пожелаха да върнат куфарите. Къде отидоха тези куфари, никой не знае. Лалка ги взе и промени Словото на Учителя. Онези два куфара, които са у теб - то беседите ти си ги подвързала и са при теб. Така че всичко, което е написано в книгата, е точно и верно. Аз имах възможност да се запозная в твоя дом с тези беседи. И само аз знам дали те са оригинални или са коригирани от Лалка, защото аз познавам пишущата машина на Елена Андреева и хартията. Затова ги пази и внимавай да не те излъже някой, за да ги дадеш и той да ги напечати. Т.е. да отпечати променено Слово. Мисля, че имаш една-две годишнини, които са оригинал. Но само аз знам кои са. Аз имам план за тях. Какъв е той? - Аз ще ви кажа кои са оригиналите, а ти ще организираш отпечатването им заедно с Търновското Братство. Така ще знаеш, че нещо си реализирала, а не вашите пари да ги харчат други за щяло и нещяло и с тях да плащаш командировки, наем за помещения и заплати. И накрая печатат променено Слово на Учителя. Това е моето решение за твоите два куфара. Казвам мое, а не твое и не е на така наречения Братски съвет. А ти сама ще го реализираш. Аз ще ти дам само някои съвети и уточнения, ако искаш. Ти решаваш!

8. Пишеш, че на Рила много хора са се оплакали от мен. Възможно е, ако са онези десет човека от „отвореното писмо", които нямат нищо с Бялото Братство и със Словото на Учителя, защото те променят Словото на Учителя и си направиха устав и се регистрираха при църквите. А това не е по Учителя, а срещу Него. Бялото Братство и Учението на Учителя не е църква и не е религия.

9. Казваш, че не могат да четат книгата. Ами няма да могат да я четат. Тя е написана за учениците, които са по Дух и Дело верни на Словото на Учителя. Другите и да искат да я четат, не могат, а аз съм описал деянията на едната и на другата ложа, които са присъствували в Школата, на Бялата и Черната.

10. Аз на твоята книга не мога да бъда редактор. Ти си избрала такъв и с него си издай и втория том. Аз имах друг план, който ти наруши и се изметна. Ти направо ме излъга. Свидетел е Марийка Марашлиева. Тя шест месеца преписва писмата на Учителя и ти ги предадохме да работиш с тях и да свършиш оная работа, за която се бяхме уточнили. Уговорката беше такава, че целият материал трябваше да дойде при мен и аз щях да го издам в един от томовете на „Изгревът". Твоето име щеше да седи редом като автор с това на Казакова, Елена и Константин Иларионови. Аз щях да бъда съставителя, защото това е моя идея и мой план. А ти по чуждо внушение ме излъга и ме изигра. Не забравяй, че Марийка Марашлиева бе свидетел и тя е, която пише това писмо, което аз диктувам. Ти непрекъснато идваше тогава при нея да спиш, докато ни залъгваше, а като се отметна, изчезна от хоризонта. Всеки има право на избор. Ти направи своя. Аз смятах да не ти давам да продаваш книгата „Изгревът", том II и III, за да не те затруднявам повече, но така се случиха нещата, че ти дойде в печатницата засмяна и аз смятах, че ти си се коригирала. А сега виждам от твоето писмо, че си останала същата, В такъв случай по-хубаво ще бъде да си приключим сметките и всеки да си върви по своя път. Ти ще си решиш.

11. През 1971 г. аз си бях сложил палатката и я оградих с камъни не че ще ме окраде някой, а защото там духа вятър. На този склон застани и ще те издуха вятърът. И понеже знаех, че на Витоша по времето на Учителя бяха направили един зид срещу вятъра, затова направих и аз 30-40 см. ограда. Но след това дойде Драган и ме изгони от лагера, от името на Ръководството и аз се заклех повече да не стъпвам на техния лагер. И го изпълних досега. Но за сметка на това аз им публикувах историята на рилския живот по времето на Учителя. Но това не го направиха Драган и мозайкаджиите, а го направих аз, човекът, когото изгониха. Сега виждаш ли къде е разликата? И кои са верни по Слово и Дух на Учителя? Така се изпитват хората, чрез делата им!

12. Ти тогава беше млада, хубава и яка за трима мъже. На теб не ти представляваше никаква трудност да занесеш една кирка и лопата до Салоните. Но ти не пожела, макар че ако трябваше мъж на гръб да занесеш горе, щеше да го занесеш. С тези инструменти аз си направих лагера горе. Там работихме с Борис и устроихме извор и площадка за лагеруване. Ако ти беше донесла тези инструменти, твоят живот щеше по друг начин да протече. Защото аз имах планове за теб. А ти ме отхвърли и тръгна с мозайкаджиите. Нещо да си направила с тях?

13. Аз не съм от твоето Братство и не съм от онези, с които ти си свързана. Аз съм от онова Братство, което е свършило работата на всички, и който задвижва нещата. Радвай се, че те задвижих и теб, че успя нещо да реализираш. Затова си издай и втория том със същата корица и заглавие. Това е моят съвет.

14. Упрекваш ме, че съм се опитвал да дирижирам нещата. Павлина, това не е верно. Духовната Школа на Учителя се управлява от Словото Му. А аз съм човекът, който дава някои идеи и то от 1970 г., но Борис си ги приписваше на себе си, така, както сега си ги приписват други. Пример: ти с Ина Дойнова направихте курс по Паневритмия в Русе. Но това бе моя идея. Знаеш ли колко разговори по телефона и колко писма бяха писани до Росица? За да се уточнят много неща. Живо участие взимаше Марийка Марашлиева. Чак в следващия етап, когато всичко бе готово, се явихте вие с Ина, за да проведете курса, с всички проблеми, които вие двете трябваше да разрешавате. И като свърши този курс, нито Ина по телефона, нито ти с писмо се обадихте да ми кажете как е преминал курсът. А това какво означава? Отговори си сама. Аз задвижвам, а вие ме отхвърляте.

Друг пример: Преди един месец на Йоанна диктувам по точки цяла програма за работа. Същата тази програма тя я предлага от нейно име и така наречения Братски Съвет я приема и всички се учудили как на Йоанна са й хрумнали тези неща. Но Йоанна не е смеела да каже, че това са мои идеи, защото всички се бяха подписали срещу мене. Това е положението. И сега смятат, че те са техни.

15. След подписването на „Отвореното писмо" според мен те се провалиха. Единствено може да се изскубне и спаси от провала Йоанна, понеже въпреки че и тя се подписа, продължава да продава книгата „Изгревът". Ето, на последния концерт на 21.10.1995 г. се яви Ина на хармониум и Йоанна на цигулка. Аз също им съдействувах, защото това беше една моя идея преди пет години, която сега се реализира. Концертът бе сполучлив, но вече се изпокараха и се разделиха.

16. А сега ще ти припомня някои неща:

А) Ти навремето беше в групата на Крум Въжаров, ти работеше в онзи турски край и вземаше 800 лева заплата, а моята заплата тогава бе 100 лева. Тогава ти жертвуваше, а онези те лъжеха и ти ги хранеше с тези пари. Да си свършила някаква работа с тях? Не. Опиши подробно това и ми го изпрати.


Б) Ти даде навремето 2,000 лева за Паневритмия на Митко Грива, та да я изпълнят на прима виста. И какво изкараха - нищо! Някой да ти е благодарил, а това беше половината вноска. Опиши и това! Трябва да се знае и помни.

В) Ти си предаваше своя десятък на майстор Борис и той с тези пари от 2,500 лева купи една илюстрована френска Библия. А това се равняваше на 20 мои заплати. Опиши и това и ми го изпрати! Не трябва да се забрави.


Г) Нали ти видя Борис как седеше в трамвая, а Марийка Кисьова е седяла в скута му и се целували и прегръщали пред всички. А той е на 75 години, а тя на 25 години. И когато ти ги предупреди това да правят в къщи, то Борис те изгони. Опиши и това и ми го изпрати! Аз ще ги публикувам тези неща, за да се види къде е опорочението на Школата, защото Учителят и Учението е нещо едно, а опорочението е друго. А сега е времето на опорочението!


Д) Ти навремето беше предала на Жиката от Габрово към 2,500 лева, които той занесе на Лалка и си ги вписа на свое име, заради което получи от Лалка преписи, които бяха променено Слово на Учителя. Теб те излъгаха. А една такава годишнина Жиката предаде на малката Мария Кисьова, същата, която се целуваше в трамвая с Борис, та тя втори път след Лалка я редактира и издадоха двойно променено Слово. Опиши и това и ми го изпрати! Трябва да се знае.


Е) Преди една година ти изпрати 7,000 лева, за да направят учебен филм за Паневритмията. Направиха ли такъв филм? Ами какво стана с онези рокли, които бяха ушити за Паневритмията, свършиха ли те някаква работа? Реализира ли се оная идея, за която ти се бореше и която другите я опорочиха?

17. Това дълго писмо го пиша само заради това, понеже ти жертвуваш, а другите те използват. Жертвуваш време, сили и пари. А другите ги крадат и ги използват за своите планове. Затова ти написах това дълго писмо.


Аз зная много добре, че теб те настройват срещу мен и знам поради какви причини. Искам да ти заявя, че аз никого не съм излъгал, не съм обрал и не съм окрал. Такъв човек няма. Дори и услугата, която ти правиш с продажба на книгата „Изгревът", аз също си заплащам. Знам много добре, че това ти струва много нерви и сили. Но трябва да знаеш също, че като продаваш тази моя книга, ти проправяш път и за своята книга. Тези книги са свързани!


Много хора ме питат какво е моето мнение за твоята книга. Аз им казвам, че това е една и съща програма, а изпълнителите са различни, което е вярно. Казвам също, че всяко едно Братство трябва да опише историята си и че сега сме започнали от Търново, защото съборите на Бялото Братство започват от Търново. Така че противоречие между това, което аз съм написал и издал и твоята книга няма. Това е една програма, която е дадена чрез мен и трябва да се реализира чрез мнозина. И то само от тези, които се подчинят на тази програма така, както и аз се подчинявам. Не се ли подчинят - няма да стане нищо.

18. Разбрах, че на Рила са ти забранили да си продаваш книгата, както и моята книга. Йоанна е носела книги, но не е смеела да продава. Е, какво ще кажеш на това? Аз им давам историята на Рилския живот по времето на Учителя, а те забраняват да се продава. Чух, че и ти си се оплакала срещу тази възбрана. Забраняват да се продава твоята книга, където са поместени писмата на Учителя. А това е оригиналното Му Слово. Значи забраняват Словото на Учителя, а разрешават да се продава промененото и коригирано Слово на Учителя. Дори и два пъти коригирано. Павлина, намери си отговор за всичко това.


19. Ето защо аз не съм от такова Братство. Аз съм от онова Братство, в което има един Учител, а това е Всемировият Учител Беинса Дуно. Има едно Слово, което е на Всемировия Учител Беинса Дуно, което е Слово на Бога и то е свещено и неприкосновено. И всички, които изповядват и живеят по това Слово, съставляват Духовно Общество Бяло Братство. Аз съм от това Братство. И аз съм този, който ви показа и ви каза кой е Всемировият Учител и давам историята на Бялото Братство.


С уважение,


Вергилий Кръстев



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ