НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Б. ОТ ТЕТРАДКИТЕ НА ЦВЕТАНА ЩИЛЯНОВА

Цветана Щилянова ТОМ 13
Алтернативен линк

Б. ОТ ТЕТРАДКИТЕ НА ЦВЕТАНА ЩИЛЯНОВА


1) ПРЕВРЪЩАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ


V-та лекция, Ill-та година 11.XI.1923 г.


При всяко вдишване и издишване ще мислите за белия цвят и за чистотата. (При стъпване напред се вдишва, а при свиването на крака и отдръпването му назад се издишва.)


Червеният цвят е свързан с чувствата или с любовта. Той всякога носи живот. Неговата интензивност зависи от това в каква гама е. Цветовете могат да се превръщат от едно по-низше в по-висше състояние, като се произнася известна дума; например червеният цвят чрез думата „Благост" (при едно раздразнено състояние.)


„Любов и Благост са две сили".


Като произнесеш това изречение правилно няколко пъти, веднага развиваш своето сърце и своя ум, които действуват хармонично в тебе; ти имаш вече сила. Тия две думи служат на човека да събудят силите му. Онзи, който иска да се домогне до любовта, той трябва преди всичко да бъде силен!


Правете и други опити с цветовете: изговаряйте някои думи и следете на кой цвят съответствува всяка от тях. Зад всеки цвят седи една разумна сила във вселената.


Колкото са по-висши вибрациите на даден цвят, толкова и резултатът е по- добър. Има неща, които се придобиват чрез постоянни опити и упражнения. Така се добива и музиката. (За упражняването - да се намират цветовете на думи.)


„Любов и Благост са две велики добродетели за повдигане на човешката душа".


В разбирането и прилагането на тия велики добродетели е силата на вашата душа.


Всяка сила има свой специален огън, своя специална запалка, която може да я докара в действие. Единствената запалка за разумната човешка душа е да помислиш, че Бог е Любов! Ще схващате Бога като Любов.


Първата запалка, най-силната, най-мощната в съзнателния, самосъзнателния и свръхсъзнателния живот - това е да се свържеш с Бога. Като отидеш при Бога, трябва да станеш сериозен. Всички противоречия трябва да изчезнат от душата ти. Душата ти трябва да бъде така отворена, че да приемеш всичко, което е необходимо за тебе. Само така ще можеш да почувствуваш Бога!


2) МОРАЛНИЯТ ТИП


Ill-та година, XIX-та лекция 24.11.1924 г.


Във всеки даден момент вие трябва да разбирате каква е посоката на вашия ум и вашето сърце. Силата и посоката на вашия ум ще се определи от степента на вашите чувства. Ако в чувствата си сте развълнувани, вашият ум не може да мисли спокойно. Непременно чувствата ви трябва да бъдат интензивни, но спокойни.


Лъчите на светлината имат различно влияние. Те се различават по това отде идват, дали от юг, от север, от изток или от запад. Още и по теченията в тях: има едно електрическо течение и едно магнетическо, което върви от изток към запад; също друго такова, което иде от север към юг; на което има и обратно течение. Течението от изток към запад придава сухота - влияние на Сатурна. Такъв човек обича светлината, но става взискателен, гледа да намери погрешка в този, в онзи. Ако пък приемете светлината от север, ще обичате Истината, но ще станете чрезмерно студени и хладнокръвни, тъй че няма да се интересувате от страданията на хората. Светлината от юг пък придава топлота и разширение, но има опасност човек да стане мекушав и гъвкав.


Човек, който с всички се съгласява, към всичко се приспособява - такъв човек се демагнетизира, колкото и да е силен.


Не изследвай, не човъркай злото!


Човек трябва да стане морално силен, духовно силен. Любовта трябва да бъде един от главните елементи в неговата душа. Любовта трябва да бъде силна, за да могат всички други елементи да се хармонизират с нея. При едно недоволство от живота, вие трябва да имате светлина. Вие трябва да имате едно упътване, да знаете как да използвате тия отрицателни сили. Защото отрицателните сили в природата могат да бъдат и за ваше добро.


На брадата всякога трябва да има една малка вдлъбнатина, която показва устойчивост на чувствата, издържане в живота. Тази вдлъбнатина представлява долина, дето има растителност. Тя е място на извори. У хора с търки устни изворите пресъхват лятно време. Такива хора и да искат много нещо да сторят, не могат. Хора пък с дебели устни, те са афектирани - не може да ги спрем от любов. Любовта е нещо разумно, тя е една много фина сила, тя е благородство, а това, което вие наричате любов, то е хала - всичко отнася, тя гори и разрушава.


У един морален тип лъчът, който излиза от окото, трябва да образува един малък наклон нагоре, да има възходяща посока. Моралният тип е същевременно и интелектуален тип, има отличен ум. Човек, който няма отличен ум, не може да бъде морален. Всякога моралният или духовният човек има отличен ум, който ум се различава от ума на другите хора. Колкото височината на ухото до края на главата е по-голяма, толкова повече е в полза на моралния тип. Тази височина показва интензивността на моралните чувства. Челюстите на моралния тип не трябва да бъдат много подадени навън, че да образуват една крива линия.


Важни са дължините на двете линии: от окото до ухото и от темето до ухото. Първата линия определя силата на ума, а втората - интензивността на моралните чувства.


Лицето трябва да е много сплескано - пасивните типове, а моралният човек е умствено и духовно чрезмерно активен, той е готов на всяка услуга, той не е индеферентен, той е умен, знае да направи всяко нещо точно на времето си. Широчината на скулите и лицето изобщо не трябва да е много малка. Тя дава устойчивост на характера. Но пък много широките лица са много консервативни.


Скулите представят чувствата на човека, с които той разполага, от носа надолу - волевият човек. От челото на човека пък съдим за неговия умствен калибър, как е развит той умствено, брадата показва как е развита волята у човека.


В един морален тип, като се раздели лицето на три части - чело, нос и брада, те трябва да имат еднакви размери.


Ще работите върху себе си! Някои от вас ще работят върху челото си, някои върху носа си, а други върху брадата, върху волята. За да възпиташ волята, трябва да работиш над долната част на лицето си.


Ще промените мислите си. Не се обезсърчавайте! Добиете ли едно мрачно настроение, изхвърлете тези мрачни мисли! Никой не е роден песимист. На песимиста липсва надежда. Разработете вашето зрение и приятните състояния веднага ще дойдат.


Природата не обича хора, които се тревожат само. Ако ти се спреш в една мъчнотия, тя ще ти покаже начин как да се справиш, но няма тя да разреши задачата ти.


Необходимо е да спите 7-8 часа, за да може тялото да си набави енергия. Чувствата също се нуждаят от почивка.


Двойникът не трябва да излиза повече от един см., даже 1/2 см. навън от тялото, защото средата, в която живеете, е груба.


Всеки човек, който дойде до вас, има нужда от нещо. За него вие сте един извор. Задоволете неговата нужда, дайте му да си напълни своето шише. С това искам да кажа: дайте на всеки едного по една успокоителна мисъл! Спрете се в себе се и кажете комуто и да е по една интензивна (успокоителна) мисъл, пожелайте доброто всекиму! Щом се концентрираш и изпратиш мисълта си, повече не се безпокой - тя ще отиде на мястото си.


В лицето на моралния тип има нещо устойчиво, около което всичко се групира. За да бъде една черта вярна, тя трябва да присъствува едновременно на три места: на черепа, на лицето и на ръката.


Всеки от вас може да извая от себе си такъв човек, какъвто иска, но затова се изисква светъл ум, благородно сърце и силна воля. Онзи човек, който има мъчнотии, спрямо него природата е по-благосклонна, отколкото спрямо човек, който няма мъчнотии.


Трябва да работите!


3) СЛОЖНИ ДВИЖЕНИЯ В СЪЗНАНИЕТО. СВЕТЛАТА ТОЧКА


Ill-та година, XVIII-та лекция 10.11.1924 г.


Когато се казва в окултната наука да събудим Божественото в себе си, подразбира се именно това движение на съзнанието към духовното. Всички неща могат да се разглеждат по отношение на една централна идея, дали са вляво, вдясно, нагоре или надолу от нея.


В човека има две съзнания: низше и висше. Божественото е висшето съзнание и като дойде то, ще ти обясни нещата, защото то черпи знанията си от един по-висш източник. Истинската красота в живота, в науката е в знанието на доброто.


Божественото от човешкото съзнание бихме могли да различим, като погледнем в себе си - в човешкото съзнание има едно малко колебание (затова именно човек е постоянно недоволен от себе си); но човек усеща и другото, висшето съзнание в себе си, което всякога е тихо и спокойно. И когато човек е развълнуван, обезсърчен, тази малка светлинка - Божественото съзнание, казва на човешкото съзнание: Не бой се, всичко ще свърши добре! И ти чувствуваш дълбоко в себе си едно спокойствие. ...Ти ще станеш човек!"


Истинският Учител ще ви покаже малката светлинка. И ако вие сте доблестен, ако имате характер, ако имате воля да се движите, ще вървите по линията на тази малка светлинка във вашето съзнание. Като се движите по тази линия, ще се намерите във възможностите на друг един свят. В тази светлинка вие имате вече нещо реално. Към нея ще погледнете в най-големите бури на живота си. Тя ще ви допринесе нещо повече, отколкото всичките други блага, които сте имали. Свети ли тази малка светлинка във вашето съзнание... вие бъдете уверени, че нищо не е в състояние да ви извади от този път.


При движението на вашето съзнание към Божественото се намират всички благоприятни условия за вас. Туй движение приготовлява правия път на вашето съзнание, което може да излезе от тази гъста материя. То е, което ще ви подигне.


Ще се поставите в едно състояние на вътрешно затишие и вътрешен мир, като считате, че всичко наоколо ви е в пълен ред и порядък. Само по този начин ще може да забележите тази малка точица, тази малка светлинка в себе си. Вие ще намерите тази точица само в най-големите бури на вашия живот, когато всичко наоколо ви е в пълен мрак и считате, че сте съвършено сам, изоставен на произвола на съдбата - към тази светла точица ще се стремите. Тя ще бъде вашият фар. И при всички вътрешни страдания и несгоди в живота си, намерите ли тази малка светлинка, тя ще бъде една радост за вас. И ако сте верни на този Божествен принцип, непременно движението нагоре ще ви извади от всички вътрешни противоречия, в които може да се намерите. Най-важното за вас е тази светла точица на съзнанието. Тя е най-важното нещо в живота ви. Тя е една постоянна светлина, която мъжделее слабо, но всякога свети.


4) ЕЗИКЪТ НА ПРИРОДАТА


Ill-та година, IX-та лекция 16.XII.1923 г.


Какви пътища изобщо обича сърцето? - Гладките пътища. От посоката на лъча, излизащ от човешкото око, дали е нагоре или надолу и от ъгъла, който той образува, зависи моралната сила на човека. Светлината е един от великите фактори не само за умственото развитие на човека, но и за характера и дългия му живот. Червеният цвят се образува от излишък, той е резултат на неизползвана енергия.


Ще се стремите да дадете на лицето си правилен, естествен израз... Ще се пазите от всички неестествени гримаси. От очите ви трябва да излизат дълги, непреривни лъчи от светлина, които да отиват до обекта или до вашия приятел.


Зеленият цвят предразполага човека към фантазиране, а с това той става мързелив. Ето защо на окултните ученици се препоръчват зимните екскурзии, за да трансформирате състоянията си.


Вие трябва да развивате интуицията в себе си! Тя не се проявява като мисъл в мозъка, но като дълбоко вътрешно чувство, като едно вътрешно пришепване.


За нищо на света не късайте връзката, с която сте слезли на земята и с която ще се качите горе! (Връзката е източникът на вашия живот.)


Да си починеш всред природата, значи да усетиш в себе си едно вътрешно облекчение, а в ума ти да проблесне една велика мисъл.


Най-първо ще се заемете да коригирате очите си. Това ще ви бъде една задача. Накъдето и да гледате, съзнанието ви трябва да бъде будно. Всяко ваше движение трябва да бъде под контрол на волята ви.


И тъй, ще държите връзката с Бога! Ще внимавате очите ви да имат нормално състояние - да не правите несъзнателни движения, които да ви са приятни, сами да сте доволни от тях. В погледа на очите си и в обръщенията си към хората трябва да бъдете много внимателни. То не е за другите, то е необходимо за вашето вътрешно развитие.


Когато вървиш, движенията ти всякога трябва да бъдат в хармония с твоята обща мисъл, с твоето общо чувство. Под „общо" аз подразбирам човешкото в тебе. И волята ти трябва да бъда в хармония с движенията ти. Туй е езикът на природата.


Сега, ще държите будно съзнанието си и ще пазите връзката си с Бога!


Будно съзнание и правилни движения на очите!


*  *  *


Една задача


Учителят Дънов дава една задача за размишление върху Пентаграмата и всеки да даде образ на петте страни, които съдържат 5-те свята като Добродетел, Мъдрост, Любов, Правда и Истина.


Цветана Щилянова изпълнява задачата и ги рисува така:


Публикувано изображение



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ