НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

12. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПЕВЕЦ НА ИЗГРЕВА

Лидия Соломонова Аладжем ТОМ 13
Алтернативен линк

12. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПЕВЕЦ НА ИЗГРЕВА


Дружбата ми с бай Васил... Съвсем различно беше чувството ми към него от първия. Така имаше поезия, изкуство, красота, радост, а бай Васил е селяк, овчар. Много боледувал. Изгубил едното си око. Изгорил си крака и го хвърлили в моргата безнадежден, но минал дежурният лекар и го чул, че пее. Веднага наредил да го изведат и лекуват. Той оздравя, но правеше години подред бани в Панчарево, като ходеше пеш дотам. После ги правеше в Горна баня. Продаваше книги в салона, копаеше, носеше хляб на братството и им услужваше, по-късно раздаваше вестници. Викали го „Вуйчото на Изгрева." Вървеше и обикаляше Изгрева с братските и попските песни. Не харесвах песните. Пееше като поп, а преди изобщо пееше в черква. Много религиозен и много се молеше.


На Витоша Учителят попитал: „Кой е на-големият певец на Изгрева?" Изреждали всички музиканти, академици, на Той все не одобрявал, най-сетне каза: „Бай Васил." Казали му това мнение на Учителя за него.


Когато разсъждавах върху тези думи, разбрах, че това се отнасяло за живота му. Той живееше музикално, мъчнотиите ги превръщаше в песен. Кой от нас е живял така? На всекиго казваше по една блага дума, даваше им по едно бонбонче и казваше: „Да сте здрави, да сте весели." Пътник или турист посрещаха го с недоумение, събуждаше в тях нещо ново.


Той имаше невидими приятели, които му говорели. Казвал: „Моята бригада." Всеки понеделник ходеше на Витоша и ми носеше послания - какво са му казали съществата за мен. Веднъж каза: „Слушай, казаха, ако се освободи от сръднята, страха и ядосването, много хубаво бъдеще я очаква." Следваха и други.


Връзка с небесните същества, дадени на бай Васил за мен:

1. Да се справя със страха, гнева и сръднята.

2. Да замина на определена дата и да се върна.

3. Да бъда актьор в живота.

4. Да различавам реалното от идеалното.

5. Ще ме посетят повече хора, едни ще ме укорят, други ще ме хвалят - да казвам, когато ме хвалят: „Имам още работа", когато ме съдят: „Не е точно както казвате."

6. Ако искам да се издигна в живота, да имам вяра и отношения.

7. Да обичам всички, да не правя разлика.

8. Да зная да се радвам и да скърбя.

9. На 13.09.1948 година - Като ученици вие трябва да се поставите задачите на Бога за сърцето и за ума, които ви е дал. Благодарете за дарбите, които ви е подарил.


20.09.1948 г. - Пазете силата на Духа, свободата на душата, светлината на ума и топлината на сърцето.


*


1. Да не казвам, че време нямам, Бог разполага с времето, да имам въздържание.

2. Да тренирам тялото, ума и сърцето.

3. Да не бързам в работата.

4. Аз зная кои обичам, но не зная кои ме обичат.

5. Аз не съм виновна, когато аз се отварям, а те не.

6. На 18.09.1950 г. - Да позная себе си, да открия богатството си и да го използувам.

7. На 25.09.1950 г. - Ако бих й казал какво щеше да прекара, косите си щеше да хване. Тя още ти няма доверие и се съмнява. Аз им дадох благословението, но не устояха.


2.10.1950 г. - Ако слуша всичко, което й се говори и приложи, хубаво и светло бъдеще я чака, ако не, да му ... (обратното).


*


1951 година. 4.08. - Евтино продавам богатството си, с труд го спечелвам, но бърже го губя и нищо не оставям за себе си. (Гневът и нервиране, ядосване).


18.12. - Да изучавам езика си, за да изкарам злото от другите.


31.08. - Много бързам, имам един приятел на небето, с когото искам да се свържа, той е постоянно до мен, но сега ако дойде какво ще ми каже и аз какво ще разбера.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ