НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

7. ЩО Е РАБОТА

Лидия Соломонова Аладжем ТОМ 13
Алтернативен линк

7. ЩО Е РАБОТА


14.03.1969 г.


Преди много години (1942 г.) запитах Великия Учител: „Учителю, защо не мога да се радвам?" Той разкри булото на моето минало, строго и назидателно ми каза: „Как ще се радваш, като не си работила."


В тежка размисъл ме хвърлиха тези Негови Слова. Нима не работех? Уморена се прибирах у дома от работа по магазини, фабрики, домашни и започвах да уча, свиря, пея. А Той ми рече: „Не работиш."


Дълго, дълго този ключ беше неизползван от мен. Продължавах да изнемогвам и боледувам от непосилен труд - и все се питах, нима не работя? Що е работа?


Минаха много години, съдбата ме люшкаше по много посоки. Аз се сърдех, роптаех, огорчавах, съдех и все питах какво, що е работа?...


Но всички тези противоречия се складираха в моята душа и те започнаха тихо и кротко да ми проговарят. Когато се сърдиш, роптаеш, огорчаваш и съдиш, погрешката е твоя, защото виждаш чуждите погрешки, а своите не виждаш. Ученикът е сляп за тях и е тих и спокоен всякога.


Нова страница се разкри пред мен. Много изпитания ме нападнаха, но аз гледах на всички тях вече - кротко и благосклонно!


Днес, когато някой прояви злобата си към мен, аз го погледна мило и с любов го обгръщам. Когато ме одумват и унижават, оставям истината да ме оправдае. А когато някой не ме обича, отминавам го с благодарност, че има Бог, които ме люби и обича, и че аз трябва да любя и обичам.


Сега разбрах, че омразата трябва да превърна в любов, огорчението в - сладчина, роптанието - в благодарност, живота си - в молитва.


Сълзи се стичат от очите ми, те разтапят, разгръщат най-скритите гънки на моята душа. Разтопяват, размекват почвата на моята същина. Те ми казват: Стани по-добра, по-милостива, по-снизходителна, по-благоугодна на Бога.


Боже, благодаря Ти, благодаря ти за всичко, което Си ме поучил, да Те позная по-съвършено. Сега разбрах що е работа, съзнателно да работиш върху своите слабости, недъзи, настроения и погрешки.. Добродетели да развиеш, правда да даваш, с всяка душа обхода да имаш, Бога да любиш и всичко ще придобиеш.


С това наследство ще си заминеш и светла диря ще оставиш, нови условия ще приготвиш и Божията радост ще имаш.


Как ще се радваш, когато не си работила за Господа? Ето го разрешението за мен и за вас.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ