НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

27. БОЖИЯТ ПРОМИСЪЛ

Стефан Тошев ТОМ 13
Алтернативен линк

27. БОЖИЯТ ПРОМИСЪЛ


По въпроса за Божия Промисъл за учениците, всеки „ученик от свещения Път", като проследи живота си, ще открие чудни неща.


Давам един цитат от Учителя (из сб. „Новият човек", стр. 269):


„От сегашния човек се изисква дълбоко познаване на окултните науки, да знае как е създаден и до где е достигнал в развитието си... Човек ще разбере, че няма случайности в неговия живот, че всички неща са определени строго математически...


Казваш: Какво ще правя, ако тръгна в Божествения Път? - Питай детето кой се грижи за пелените, за храната и облеклото му... Господ ни е пратил в тоя свят само да се учим. За всичко останало Той е промислил.


Нашата задача е строго определена: само да учим. Щом се учим, всичко ще ни се даде."


Често пъти Небесното ръководство доста отнапред взема известни мерки за задоволяване телесните нужди на „ученика" и дори на тези негови близки, за които той е длъжен да се грижи.


Ще си послужа с един пример. В едно от кратките си съчинения съм разправил как в началото на 1916 г., през Първата световна война бях уволнен, като мобилизиран нестроеви войник по чудесен начин - като отговор на мои молитви. Но планът за това е бил изработен доста отнапред и се прилагаше на етапи. Интересно е да разправя как в последните пет минути се разреши въпросът за изпращането ми от казармата на работа в Местната военна болница. И как наскоро след това бях назначен за организатор и надзирател на клон от местната военна болница в Търново, който клон се приготовляваше за ранени войници от бъдещ фронт с Румъния. Както и стана. Тъй че, когато дойде крайният резултат от уволнението ми, аз ясно видях плана и етапите, които са го предшествували.


Пак по такъв начин, изработен от Горе, се нареди аз да напусна учителската професия и да завърша правните и държавни науки, без да имах спестени пари да прекарам и два месеца в София. А какви чудни благословения ме следваха, след като завърших университета! Наистина по чудесен начин в къс срок изплатих заемите си. Нареди се да заемам служби с много високи заплати. Загатвам за тези неща, за да прославя името на Бога и нашия Спасител.


Не беше нужно да има човек умът и вярата на Стефан Тошев, за да разбере, че в гореописаните случаи може да се говори за факти, в които има подчертан специален Божи Промисъл за мен и дома ми! Но аз считам, че случаят с освобождаването ми от военна служба в Търново (който съм описал в друго от моите кратки съчинения) държи рекорд в благословенията, които съм получавал от Небето в живота си, като специален Божи Промисъл.


За всички Божи благословения въздавам от дълбочината на душата си слава на Бога и Спасителя Господа Христа!


През 1916 г. имах един продължителен разговор с Учителя. Между другите въпроси, Той засегна и въпроса за Божия Промисъл за учениците и между другото ми каза, че при нужда, ако спираме мисълта си на Христовите думи: „Търсете преди всичко, над всичко Царството Божие и Божията Правда и всичко друго ще ви се придаде", магичната сила на този израз и Божественият закон, които се съдържа в него, ще се прояви за нас. Очакваният резултат, необходимите благословения ще дойдат!



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ