НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

Наряди за 1937 г.

ТОМ 12
Алтернативен линк

НАРЯДИ за 1937 година


1. Обични братя, 12. III. 1937 год.-наряд за 22. III., пролетното равноденствие.
2. Пътят и възможностите: Лекция на 11. VIII. 1937 год. - Рила. (резюме)
3. Основни мисли от Словото на Учителя от 22,23,24 август 1937 год.
4. Обични братя, 14. IX. 1937 год.- наряд за 22. IX, есенното равноденствие.
5. Разговор с Учителя на 22. XII. 1937 год.

1) ОБИЧНИ БРАТЯ,


Път, Истина и Живот.

Отпразднуването праздника на пролетта - 22 март, т. г. ще стане по следния
начин.
Сутринта на 22 Март излизане в 5.20 часа, преди изгрев, на определеното досега място.
Молитвата ще Започне точно в 5.40 часа, както следва:
1. Добрата молитва.
2. Молитвата на Царството.
3. 91 псалом.
4. Евангелие от Матея 15 гл., 6-12 ст.
5. Евангелие от Лука 8 гл., 9-19 ст.
6. Евангелие от Марка 12гл., 1-10ст.
7. Евангелие от Йоана 3 гл., 1-10 ст.
8. Отче наш.
9. „В начало бе Словото".
10. „Бог е Дух и Божият Дух носи Свободата за човека" (три пъти).

Гимнастични упражнения.

Вечерта в 7.30 часа - братска вечеря от плодове, жито и ориз. На вечерята ще се повтори утринният ред.

Умоляват се братята-ръководители да съобщат настоящото на всички братя и сестри.
За получаването на настоящото, моля, отговорете с една отворена карта.

Поздрав от Учителя на всички братя и сестри.

12 март 1937 година
Изгрев - София.

С братски поздрав:
П.Епитропов


2) „ПЪТЯТ И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ"


Лекция, изнесена от Учителя на Молитвения връх при Рилските езера  


11.VIII.1937 год., сряда, 5.1/2 часа


Небето чисто, синьо. Слаб вятър. Времето меко. Хубав слънчев изгрев в 5 часа и 27 минути.
Добрата молитва. „Духът Божий". Размишление. „Мога да кажа".

Човек често си задава въпроса защо се е родил. Христос казва: „Аз затова се родих, да свидетелствувам за Истината." Когато Христос е казал това, Той знаел за
каква Истина говори.

Незнанието е една възможност за знание. А пък знанието е една възможност за изпълнение.
Музиката е един велик закон, който определя посоката на човешките мисли, чувства и постъпки. Всичко хубаво, красиво в живота се определя от великия закон на музиката. Ако ти не си музикален, нищо не можеш да постигнеш. Ти ще постигнеш нещо, но това ще бъде постижение на вълка, на въздуха, на водата, но няма да имаш едно човешко постижение.

Когато човек е в първи клас, той е човек с един крак. Човек, който е с два крака, е във втори клас. Той е с два крака. Човек, който е в III клас, е с два крака и една ръка. Човек, който е в IV клас, е с2 крака и 2 ръце. В! и II клас се създадоха краката, а в III и IV клас създадоха се ръцете. Мога да ви определя как се създадоха очите, устата, ушите. Съществува една велика наука, за която не сте сънували.

Вчера една сестра ми каза, че една друга сестра й казала: „Искам да имам за Бога по-конкретно понятие." Бог живее в нея и тя живее в Бога, и тя иска да го знае конкретно. Това е конкретността на невежите, на слепите хора. Някои искате да си осигурите живота. Живота никога не може да се осигури по човешки начин. По човешкия начин толкоз хиляди години имаме разочарования, страдания, умирания, погребения. Какви ли не нещастия не са се случили!
За да се избегнат тия мъчнотии, трябва да учите. Трябва ви наука. Питайте: „Какво аз трябва да вярвам?"
Вие сте сега в V клас. От петия клас приготовлявате се да минете с изпит в VI клас. Предназначението в V клас е било да сформирова вашето сърце, да го възпита. Шестият клас е свят на човешката мисъл. Правата мисъл има за цел да влезем в съприкосновение с Божественото в света.

Музиката е закон, който разрешава мъчнотиите. Много мъчнотии в света магически се разрешават чрез музиката.

И човешката мисъл е построена по великия закон на музиката. Ти не можеш да мислиш правилно, ако не познаваш музиката.
Самата Любов е най-великата симфония, която съществува в света. По-велика симфония не съм слушал от Любовта. Няма по-велика симфония от Божествената Мъдрост и от Свободата!
До тогаз, докато не се научим да обичаме, ние сме в света на зависимостта и ние щастливи хора не можем да бъдем. Любовта е пътя за щастието на човека. Но това е закон музикален.

Млада мома обичала своя възлюблен, но той умрял. Тя плачела край него: „Ти умря, защото не ме обичаш! Ако ме обичаш, ще оживееш!" Той си отворил очите. Той, като почувствал в себе си, че обича, той оживял.

Защо умират хората? От безлюбие. Защо оживяват хората? От любов!

Вие искате да знаете как ще възкръснат хората. Вие чакате един ден възкресение. Възкресението днес ще го имате.
Светлината на Земята е отражение на светлината на Слънцето. И светлината на това Слънце е отражение от друго място. Между това Слънце и истинското слънце има едно тъмно слънце. Нашето Слънце черпи своята сила от черното слънце, а черното слънце черпи своята сила от истинското слънце. Та най-първо светлината иде от истинското слънце, от него отива в тъмното слънце, от тъмното - в нашето слънце. Тъй че ние имаме четвърта светлина.

За мен е достатъчно да притежавам един грам самородно злато. И когато имам на разположение, ще го туря в 10 грама вода и тая вода ще я изпия на 10 пъти, и въпросът ще се свърши. Ще имам хомеопатично лекуване за всички случаи. Ако се намирам в парично затруднение, ще направя същото. И при болест ще направя същото.

Магията е знание, магията е разбиране на елементите в света в тяхната
първичност.

Най-старият елемент е Любовта. В нея има хиляди милионни елементи, а не само 80-90, както учат в химията. Това е един елемент, от който милиони елементи са произлезли. Един елемент е Любовта. Втори елемент е Мъдростта. Трети елемент е Божията Истина. От Любовта е излязъл животът; от Мъдростта - знанието; от Истината - свободата. От тях са произлезли други тройки елементи.

Засега работят в нашия живот известно количество елементи. Като се повдигнем в по-висока степен на развитие, ще влязат нови елементи, за които тепърва ние се приготовляваме.
Всяка една душа е един елемент. Всеки един дух е един елемент. Всеки един ум е един елемент. Всяко едно чувство е един елемент. Всяка постъпка е един елемент.

Онова, което трябва да остане в умовете ви, е следното.

Път за човешкото щастие е Добродетелта.

А възможност за Добродетелите е Божествената Любов.

Това трябва да знаете в сегашния живот.

Пътят за Добродетелта е път за вашето щастие, а пък за да се постигне щастие по този път, Любовта е, която ще ви даде възможност. Ако нямате тази възможност, не може да имате и пътя. Защото доброто е произлязло от Любовта.

И тогаз ще имате щастието. Бог е определил много блага, които само по този път и по никой друг начин не можете да ги възприемете. Искате да станете музикант или красив, или силен; каквото и да искате в света, пътят трябва да бъде добродетелта, а възможността ще ви даде Любовта. Любов трябва да имате.

Крайният идеал на земята е щастието. Щом сте нещастни, аз се радвам, че сте нещастни, понеже сте кандидати за щастие. Ако сте бедни, радвам се, понеже сте кандидати за богатство. Ако сте невежи, радвам се, понеже сте кандидати за знание. Ако сте безлюбни, радвам се, че сте кандидати за любов.

Във всичките противоречия на живота аз виждам възможностите, които Бог е вложил. Във всичките противоречия на живота виждайте ония възможности, които Бог е вложил за придобиване на вашето бъдещо щастие.

Сега Христос казва на своите ученици: „Досега нищо не сте просили, но сега просете. Просете в Мое име, просете в името на Любовта, просете в името на доброто. Просете!"

Не че не сте добри, но сте невежи; не че е лошо, че сте невежи. Но искам да станете учени.

Сиромаси сте - искам да станете богати.

Сега приложение.

Бележка на редактора: Резюмето е на отпечатана лекция в томчето „Запалена свещ" (Общ окултен клас, XVI г., 1936-1937), издание 1999г., стр. 580.


3) ОСНОВНИ мисли


от последните беседи и лекции на Учителя,

държани на 22,23 и 24 август 1937 год.


Под думата „душа" разбирам цялата вселена, цялото пространство е обгърнато от душата. Под думата „дух" разбирам ония сили, които работят в това безкрайно пространство. А пък умът е светлината, която осветлява това пространство.

Под „лош човек" разбирам онзи, който ра.боти за себе си. А пък онзи, който работи за другите и после за себе си, той е добър човек. Лошевината на лошия стои в това, че той иска благата лично за себе си.

Бог е вложил хиляди дарования в нас, които от памтивека седят неразработени. Всички вие, които сте нещастни в света, вашето нещастие седи в това, че не се е намерил някой, който да ви запали на свет. Някой ми говори за любов, но това е любов, която произвежда дим. Винаги истинската любов се придружава с мъдрост. ОНЗИ ЧОВЕК, КОЙТО ВИ ЛЮБИ, ТОЙ ТРЯБВА ДА ИМА СВЕТЛИНА В ЛИЦЕТО СИ! В Любовта има една велика прозорливост. Онзи, който ви люби, той е прозорлив, той вижда всичкото ви бъдеще.

Основният тон на живота е Истината. Щом се даде основният тон на живота, тогава се явява Любовта.

Съвременният свят страда не от изобилие на любов, но от липса на любов. Много неща са влезли и са заместили любовта. Като дойде любовта, човек се облагородява. Всеки човек може да се обнови чрез любовта! ЛЮБОВТА Е, КОЯТО ПОДМЛАДЯВА! Никаква лъжа не туряйте в ума си, никаква тъмнина и никакво безлюбие! Безлюбието, лъжата и тъмнината са неща, внесени в нас. Те идат от един чужд свят.

Ако някой не те обича, можем да направим да те обича. Това е много лесна работа! На двама приятели показах какво влияние има човешката мисъл, която има връзка с Божественото. Спирам се на едно дете, на което никой не обръща внимание. И след един час всички обръщат внимание на него. Това дете стана важно. Стана като царска дъщеря. Щом Бог хвърли една мисъл към вас, то всички хора ще се съберат при вас. Когато двама души се влюбят, това е от Бога; а пък когато двама души се лъжат, това е от дявола.

ВИЕ ТРЯБВА ДА ОБИЧАТЕ ХОРАТА, ЗА ДА ИМАТЕ СВОБОДАТА, ЗА ДА ИМАТЕ ЗНАНИЕ. Господ не може да ти даде мъдрост, ако не Го обичаш. Бог очаква да Го обичаме, понеже много ние дал. И ние трябва да дадем. Или другояче казано: да дадем повод на Бога да се прояви чрез нас.
Не мислете, че вие можете да произведете любовта. ЛЮБОВТА ИДЕ ОТ ЕДИН ИЗТОЧНИК И МОЖЕ ДА МИНЕ ПРЕЗТЕБЕ. Ако можеш да използуваш, тя може да внесе живот в тебе. Когато вие обичате някой човек, задайте си въпроса защо го обичате: може да го обичате за неговото тяло, можете да го обичате за неговото сърце, за неговия ум, душа, за неговия дух. Но влиза ли във вас някоя користолюбива лъст, пазете се!

Когато ние се обичаме, интересите ни стават общи. А когато не се обичаме, интересите ни са различни. И ако хората се обикнат, то интересите им ще станат общи и всички ще имат преизобилно.

Някои си скубят веждите, за да изглеждат млади! Внесете най-хубавите мисли, вие ще гримирате вашите вежди. Занимайте се малко с червения цвят и вие ще гримирате устата си. Като си лягате вечерта, кажете си: „С пет години съм се подмладил." Тъй правете една седмица. Ако сте на 55 години, след една седмица ще бъдеш на 50 години.След това във втората седмица кажи: „Подмладил съм се с още пет години" и т.н. Като стигнеш до 25 години, спри се там. Вие ще кажете дали това е вярно. Това, в което човек вярва, е всякога вярно.

Сутринта, като станеш, кажи: „Господи, благодаря ти за онова, което си ми дал, благослови онова, което си вложил в мене. Увеличи светлината, силата, свободата и добротата, които си вложил в мене." Кажи го това като едно малко дете.

Присъствието на Бога се познава по едно: Когато дойде Бог в човека, човек тогава е готов да услужи на всички. Тогава той е внимателен към всички: към тревичката, към цветето и пр. А щом Го няма Господ, човек не проявява това.

В днешния ден да изпратим най-хубави мисли, чувства и постъпки и да пожелаем всички - от сърце и душа - да се въдвори Царство Божие на земята и да се въдвори мир на земята, и да пожелаем Божия Дух да работи чрез нас.

СЪВРЕМЕННИЯТ ЖИВОТ ИМА НУЖДА ОТ ЕДНА ЧИСТА БЕЗКОРИСТНА ЛЮБОВ, ОТ ЕДНА ЧИСТА МЪДРОСТ И ОТ ЕДНА ИСТИНА, В КОЯТО ДА НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА ЛЪЖА.
И на вас ви пожелавам да бъдете млади като Любовта, да бъдете възрастни
като Мъдростта и да бъдете чисти като Истината!

Този, който идва от Бога, дава живот; а пък това, което не е дошло от Бога, взема живот.
Ако четете пророците, на едно място един от еврейските пророци казва: „Още веднъж ще събера народите и ще излея гнева Си върху тях." Ние наближаваме една епоха, в която Бог идва да излее гнева Си. За всички престъпления Бог ще излее гнева Си, за да поправи света. Ще дойдат тия събития. Защото, ако Бог не се яви да изправи света, никой не може да го изправи.

Бог ни е дал известна свобода и иска да ни опита доколко ние ще употребим тая свобода за наше добро и за доброто на нашите ближни. Не обвинявайте никого в света, ако искате да прогресирате. Никого не съдете в себе си. Ако има кого да съдите, съдете най-първо себе си. Вие всички сте монархисти. Един човек, който съди, е монархист.

Ти не можеш да лекуваш болните хора, ако не обичаш Истината. Да не остане в душата ви никаква лъжа и да видите как ще се излекува вашата болест. А пък когато човек изгуби уханието на сърцето, това се лекува с любовта! Когато си изгубил уханието на сърцето си, непременно трябва да внесеш любовта, за да възстановиш това ухание, което си изгубил. Любовта е единственото нещо, което може да възстанови равновесието на сърцето ви.

Правете добро и ще се върне доброто ви при вас. И ако вашето добро се върне и сте доволни, вие сте постъпили право. А пък, ако вашето добро се върне и не сте доволни, то вие не сте постъпили право.

Бъдете доволни от това, че Бог ви е пратил в света и е обърнал внимание на вас. А ти си недоволен от Бога и искаш Бог да обърне всичкото си внимание върху тебе и да бъдеш от всичко задоволен. Бъдете благодарни от това положение, в което сте! Благодарете на Бога и за всичките противоречия, които срещате. И ще видите, че онова, което става във вашия ум, във вашето сърце и във вашия живот е за ваше добро. И няма да се мине дълго време и ще го проверите това. Защото Бог е приготвил нещо добро, което едвам можете да подозирате. НЕЩО ДОБРО ВИ ОЧАКВА ВСИНЦА ВИ.

Бог чрез Духа Си да примири всички неща. И Бог ще избърше всички сълзи, които течат от нашите очи и всички ще бъдете радостни и весели.

Вие всички сте носители на ценности. Всеки един от вас представлява една ценност и никой в света не може да го замести. Във всеки един човек има една реална страна, хубава страна. То е Божественото. Във всеки един човек търсете най-първо Божественото и след време, когато намерите Божественото, тогава изучавайте вече човешкото. Всеки един човек, когото срещнете, е едно велико благо за вас. Например срещате един човек, който ще внесе въображение във вас.
12-те апостоли на Христа си имат своите особености. Всеки един от тях има нещо особено. С това трябва да се занимавате. Само за Иоанна ще ви кажа: Йоан е ученик на Любовта! Ако искате да изучавате Любовта, дръжте Иоанна. Йоан в онова, което пише, очертава много добре Божествената Любов. Йоан е един мистик. Той разбира вътрешната страна на Любовта, той има една вътрешна опитност.

БИХ ЖЕЛАЛ ВИЕ ДА ИЗУЧАВАТЕ ЛЮБОВТА! Мистично да я изучавате.

ЛЮБОВТА Е, КОЯТО ОСВОБОЖДАВА. Любовта трябва да те отдели от всички ограничения. И когато тя прави тия отделения, тя внася топлина. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СЕ УВЕЛИЧАВА ТОПЛИНАТА НА ЛЮБОВТА, ТОЛКОВА ВИЕ СТАВАТЕ ПО-СВОБОДЕН. И колкото повече се намалява топлината на любовта, толкова повече се ограничавате. И колкото повече се увеличава мекотата на любовта ви, толкова повече се освобождавате.

Бог дава подаръци на тия, които Той обича! Когато Бог ни е обикнал, Той е извоювал нашата свобода. А пък когато ние Го обичаме, ние ще извоюваме Неговата свобода! Някой ще каже: „Имали нужда да извоюваме Божията свобода?" Това значи: Да не ограничаваш Божия Дух в себе си! Давайте свобода на Бога в себе си!

Като дойде една Божествена мисъл във вас, вие не й давате път.

Вие търсите всичките разрешения в сегашния живот. Разрешението е в първия плод, който ще се даде. Всеки един от вас какви плодове ще роди, това е важното.

Не очаквайте другите хора да ви почитат, но почитайте вие най-първо. Не очаквайте хората да бъдат справедливи, но вие бъдете справедливи.

ВИЕ ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ В СВЕТА! АКО ВИЕ НЯМАТЕ ЛЮБОВ КЪМ ЛЮБОВТА, ВИЕ ЩАСТЛИВИ НЕ МОЖЕТЕ ДА БЪДЕТЕ. ИСКАМ ДА КАЖА: ТРЯБВА ДА ОБИЧАТЕ!

И като обичате, да обичате така, че вашата любов никой да не я знае! Като обичате, никой да не ви знае. Това е по-добре, отколкото да ви знаят, защото като знаят хората, ще те питат как обичаше и т.н.

Свободата се дължи на любовта, Тя освобождава! Не се освобождават ония, които не любят. Бог, като ни люби, ни освобождава.

И НИЕ КАТО ЛЮБИМ БЛИЖНИТЕ, НИЕ ГИ ОСВОБОЖДАВАМЕ. И БЛИЖНИТЕ, КАТО НИ ОБИЧАТ, НИ ОСВОБОЖДАВАТ!

НИЕ ТРЯБВА ДА ОБИЧАМЕ БЛИЖНИТЕ, ЗА ДА ГИ ОСВОБОДИМ!

В любовта да се усили вашата температура. В любовта да се усили вашата мекота! В любовта да се усили вашата вяра!

Ти казваш: „Аз вярвам, че тя може да ме обича!" Ти не трябва да вярваш, че тя може да те обича, но трябва да вярваш, че тя те обича!

Ние за Господа казваме, че ние вярваме, че Господ може да ни обича! Не е било време, когато Бог не те е обичал!

Направете това, за което Бог ви е пратил. Бог ви е пратил в света да освободите вашите ближни. Бог ви е пратил в света да дадете светлина на своите ближни. Бог ви е пратил в света, за да укрепите своите ближни!

ОБИЧАЙТЕ, ЗА ДА ВИ ОБИЧАТ. Законът е такъв!

За да живее един Божествен живот, не е необходимо човек да се жени. Женитбата не е един Божествен порядък.

Въпросите на живота се разрешават по закона на Божествената любов.

В БОЖЕСТВЕНИЯ СВЯТ ОНИЯ, КОИТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ, ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ КАК ДА СЕ ПРЕЛИВАТ. Това е както когато имаме две шишета вода и прелееш ги в едно по-голямо шише. След това пак налееш водата от по- голямото шише в едното и другото шише. Трябва да се прелива човек. И понеже на земята тук не можем да се преливаме, вследствие на това излизат най-големите противоречия.

Никога да не кажеш на обичания от тебе нито една обидна дума: нито словесно, нито писмено, нито мислено, нито чувствено. И ще мислиш, че всичко, което той прави, е право! Вие трябва да имате един идеал!

Някой път ти казваш: „От мен човек няма да стане!" Отде се произнасяш, че от тебе човек няма да стане? Че това не е в Божествения план! Бог е начертал план и те е създал.
Когато вдишваш въздуха, кажи:

„ГОСПОДИ, ПРИЕМАМ ТВОЯТА ЛЮБОВ В МЕНЕ СИ!

И като издишаш въздуха, кажи:

„ТАЯ СВЕТЛИНА, КОЯТО СИ МИ ДАЛ, ИЗПРАЩАМ Я НА ДРУГИТЕ ХОРА."

При вдишване ще кажем, че приемаме Божията Любов в дробовете си и ще благодарим на Бога. И после, при издишане, ще кажем, че изпращаме на другите хора светлината, която излиза от тая любов!

Защо трябва да приемеш Христа? Защото ако не го приемеш, не може да те учи. Никога един Учител не може да ти предаде едно знание, ако не ви обича и ако не Го обичате!

Стремете се към съвършенство. Целта на живота е съвършенството. Кой модел можем да турим? Ето кой.

ЛЮБОВ, КОЯТО ДА БЪДЕ НЕИЗВЕСТНА В СВЕТА! Христос е казал това със следните думи: „Каквото прави дясната ръка, лявата ти ръка да не знае."

Дайте свобода на вашия ум! Дайте свобода на вашето сърце! Дайте свобода на вашата воля! Направете онова, което Бог е вложил във вас! Направете го и не се спъвайте едни други.
Поставете Любовта в сърцето си.

Поставете Мъдростта в ума си.

И поставете Истината във волята си, в тялото си!


4) ОБИЧНИ БРАТЯ,


Съобщава Ви се, че празникът 22 септемврий ще се отпразнува по програмата за 22 март т. г.
През деня ще се предадат следните упътвания за духовната 1937/38 година, за да си ги препишат всички с нужните обяснения.

1. През годината ще се проучават следните книги от Библията:
Първа, втора, трета и четвърта книги на Царете.
Йов.
Псалмите.
Притчите.
Еклисиаст.
Песен на песните.
Евангелие от Йоана.
Главите на разните книги ще се напишат на листчета, които ще се смесят в една кутия и всеки ден ще се тегли по едно листче. През деня ще се чете теглената глава и ще се размишлява върху нея.

2. Всеки ден три пъти размишление по 10 минути: сутрин, преди да се започне работа; на обед и вечерта. Туй ще бъде едно благословение за човека. Това е за ония, които са по-свободни. А тия, които нямат достатъчно свободно време, нека да правят подобно размишление само вечер.

3. Всеки ден ще се направи по едно микроскопично добро дело. В петък ще се правят по три микроскопични добрини.

4. Почивка всяка седмица от четвъртък на обяд до петък на обяд.

5. Четиво през годината, освен Библията:
„Добри и лоши условия" (том III от год. VII на Общия окултен клас).
„Баща и син".
„Влияние на светлината и тъмнината" (Том 11 от год. V на Младежкия клас).
„Жива реч" (том I от год. V на Младежкия клас).
„Да имат живот" (том I от 14 серия-под печат).
„ Ключът на живота" (том I от VIII година на Общия окултен клас - под печат).
„Лъчи на живота" (Рилски беседи, 1937 година - под печат).
Моля, съобщете настоящето на околните села, дето има кръжоци.
За получаването на настоящето, моля, отговорете с отворена карта.

Поздрав от Учителя на всички братя и сестри.

14 септемврий 1937 г.  
Изгрев - София

С братски поздрав:

   П. Епитропов



5) РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ


в големия салон след лекцията и след гимнастиката

на 22 декември, сряда


Човек, който обикне Бога, става даровит. Тогава, като искаш музика, ще дойдат отгоре музиканти и ще те учат. Ако искаш да станеш художник, ще дойдат отгоре да те учат. Човек не може да стане учен, ако не дойдат при него учени! И не можеш да станеш човек любящ, ако не дойдат при тебе любящи. Не можеш да станеш добър, ако не дойдат при тебе добри!

Само когато дойде Бог отвътре, тогава ще дойде любовта в тебе! Ти ще влезеш вътре в себе си и ще отидеш при Господа!

Сега за Новата година да пеят квартет 4 стари сестри, 4 млади сестри, 4 стари братя и 4 млади братя. И ще ви кажа какво да пеете. Пейте тия думи: „За пръв тът ще пеем квартет в живота си!" Ако не може квартет, тогава соло. Ако не може и това, тогава нека четирите стари сестри да изберат една стара сестра, една млада, един стар брат и един млад.

Като се повдигнеш, няма да гледаш погрешките на хората. Това не е захласване. Цяла школа има.
Ние казваме: „Да се обичаме." Но това е механически. Искаш да прегърнеш някого, ще го целунеш. Това е механически. Обичаш някого и намираш една добра черта в него - това е любов! Три вида целувки има: физическа, астрална и умствена. Астралната е като изпратиш към него едно хубаво чувство, а умствената е като изпратиш към него една хубава мисъл. Работите в любовта не са объркани, но в безлюбието. Ако с една постъпка спрямо някого ти го ограничиш, ти си отговорен; но ако с нея ти го подтикнеш към Бога, ти ще бъдеш възнаграден.

Женитбата е временен човешки порядък. В Божествения порядък не можеш да се жениш за две жени. Една жена трябва да имаш. И като умре тя, да не търсиш друга. Божествените женитби изключват други жени. Еднобрачие има там.

Старото учение е злоба, ненавист, омраза и пр., а новото учение е любов, милосърдие, кротост, въздържание, вяра и пр. Има един организиран и един неорганизиран свят. Грехът произтича от неорганизирания свят. Грехът е извън Божествения свят! Като правите погрешки, ще знаете, че сте в неорганизирания свят.
Христос казва: „Ония, които се сподобят с оня век, нито се женят, нито за мъж отиват."
Ако Бог беше ограничил Адама и Ева в рая да не ядат от забраненото дърво, то те щяха да изгубят своята свобода! Няма по-хубаво нещо от вътрешната свобода!

Всичките слабости на човека произтичат от „сиромашия". Богат човек наричам оня, който има ум, чувство и воля на място!

Кой човек е мъдър? Оня, който изпълнява Волята Божия, е мъдър. Силен човек наричам оня, у когото почва да се проявява неговата воля. А пък всеки, който греши, няма воля.
Ти мислиш, че като целунеш някого ще придобиеш нещо. Там е заблуждението. Нищо няма да придобиеш. Ти мислиш, че като забогатееш, ще придобиеш нещо. Нищо няма да придобиеш.
Ако вие обещаете да вършите Волята Божия, тогава аз всичко мога да направя заради вас. Но ако не обещаете, няма да го направя. Ако една сестра е много красива и благородна, нито един няма да има желание да я целуне. Защото тя, като те погледне, тя те задоволява. Тя ви дава толкова много, че няма да имаш желание да я целунеш. И ако една жена искат да я целунат, тя не е толкова умна.

Христос е казал: „Ако Бог иска, от тия камъни може да направи чада Аврамови." Този начин на прераждане ще се измени, който имаме сега. Ще дойде друг начин: чрез вселяване. Този начин, по който сега хората се прераждат, е нещо архаическо. Няма да бъде в бъдеще така.

Един брат и една сестра от новото учение се обичали. Братът казал на сестрата: „Ти си свободна. Прави каквото искаш. Ако искаш, ожени се. А пък остави ме свободен да те обичам! Аз само това искам! А пък ти прави каквото искаш, обичай каквото искаш, ожени се за когото искаш!"
При женитбата двойниците се преплитат. Щом се ожени една жена, нейният двойник се преплита с двойника на мъжа й. При любовта няма преплитане, но при физическата любов има преплитане един с друг. Една жена има преплитане с мъжа си. Ако тя обича физически и другиго, тя има преплитане и с него. Там е лошото.

Не трябва да има преплитане между трима души, а само двама души.

И ако мъжът, който има двойника си преплетен с двойника на жената, ако преплете двойника си и с други жени, там е лошото.

Има едно противоречие, което ще се разреши. Напредналите души са го разрешили. За тия, които не са напреднали, този въпрос е щекотлив. Трябва школа!

Женитбата трябва да става по новия начин. Между мъжа ижената трябва да има три допирни точки: във физическия, астралния и умствения свят. После трябва да се допълнят, астрологически трябва да се допълнят. После, у жената трябва да е развито религиозното чувство. Тя Бога не обича, че тебе ли ще обича! А пък мъжът трябва да бъде съвестен, справедлив. Жената иска мъжът да бъде справедлив. А пък мъжът иска да го почитат, да го уважават.

Казано е: „В Царството Божие нито се женят, нито за мъж отиват, но са като ангели."
Радвайте се, че след време любовта ще вземе надмощие. Има още малко
време!

Всеки от вас има доброто желание, но няма методи!

Като видиш, че някое дете счупило шишето с маслото, което носи в къщи, ти му купи ново шише, напълни го с масло и му го дай да го занесе в къщи.

Та като видите хора със счупени шишета, вземете и им дайте ново шише с масло!

Сега съдбата иде! И праведните ще бъдат съдени най-първо и като мине тяхната съдба, тогава ще дойде съдбата на грешните.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ