НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

НАРЯД за 1918 година

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

НАРЯД

за 1918 година



1. Редът на 9 (22) март 1918 год.
2. Нареждане, 1918 г.
3. Наряд 23 септември 1918 г. - 9 (22) март 1919 г.

1) РЕДЪТ 9 (22) МАРТ 1918 г.
П.Р.Ж
(Пролетно Равноденствие на Живота)
1918г.
Ставане 4 ч. Приготвяне. Почване:
1) С „Добрата молитва", с размишления върху 12-те точки, съдържащи се в нея.
2) Прочитане на „Истината" и размишления върху основните мисли на беседата.
3) Спомняне на всички братя, сестри, приятели. Пожелаване Божието благословение да почине на тях. Да изпълни Господ Мой и Господ Ваш техните души, умове и сърца с всяко утешение, радост и веселие на Благия Си Дух. Да разберат смисълът на любовта, която е Бог, изявен в живота. Да разберат и проумеят съдържанието на вярата, която е чистият Дух на живота. Да схванат образа на надеждата, която е Живата Божествена Душа, облечена в своята Божествена дреха, служителка на Бога Живаго в Неговия Храм.
4) Прочитане на „Лозинката" и „Отче наш".
„Моето благословение и благословението на Господа Бога с всичката пълнота да пребъде с вас и с всички по лицето на земята сега и през всичките времена на Неговото Царуване."
Амин, тъй да бъде!
Ж.К.В.О.[Живе, Който Ви Обича.] (Свещеният подпис)

2) НАРЕЖДАНЕ, 1918 г.
I. От 12август, понеделник, до 18август. неделя, включително - първата седмица при пълнене на месечината.
Понеделник: Ще се чете от Ев. Йоана, гл. 3, а ще се спираме за размишление върху стихове: 10, 12, 7, 8, 3, 4, 15 и 21, които можем и да си ги изваждаме на особено, за да разбираме добре смисъла им, тъй както тук са наредени.
Вторник: I Коринтяном, гл. 13.
Сряда: Ев. Йоана гл. 6, а за размишление ст.: 5,53,49 и 63.
Четвъртък: Ев. Йоана гл. 21, а за размишление стих 10.
Петък: Галатяном гл. 2, а за размишление стих 20.
Събота: Ев. Матея гл. 5, а за размишление ст. 10,17.
Неделя: Ев. Матея гл. 14, а за размишление стих 15.
Молитвите и размишленията ще бъдат за укрепване на нашия дух и за духовете на нашите братя и сестри.
Горните четива заедно с размишленията и молитвите ще стават: сутрин преди ядене, а на обяд и вечер - след ядене. Яденето ще става при разположение (ако ти се яде, ще ядеш; ако ли не - няма). Дай свобода на Духа си и не се изнасилвай.

II. От 19 август, понеделник, до 25 август, неделя, включително, втората седмица при пълнене на луната.

Понеделник: Ев. Матея 15. Вторник: Ев. Лука 14. Сряда: Ев. Марко 10. Четвъртък: Ев. Йоана 12. Петък: Ев. Йоана 17. Събота: Ев. Йоана 18.
Неделя: Сутринта - Ев. Матея гл. 6 (първите 10 стиха), по обед - от Ев. Лука гл. 4 (първите 6 стиха), вечерта от Ев. Йоана гл. 1 (първите 10стиха).
Молитвата и размишлението ни ще бъдат върху предмета:
Да се изпълни душата ми и душата на нашите братя и сестри с плодовете на Духа, които са: Любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост и въздържание.
Четивата с размишленията с долунаписаната молитва ще стават от понеделник до събота включително, сутрин и вечер задължително, а на обед - по желание; сутрин - преди закуска, а вечер - след ядене. Яденето през цялата седмица става три пъти дневно: сутрин, обед и вечер и то непременно трябва да бъде под страх да се счита наредбата неизпълнена. Яденето ще бъде непременно и изключително растителна храна, без никакви мазнини, никакви яйца, мляко и масла. Само зеленчуци и плодове. Може да се готвят ястия, но без мазнини.

Преди четивото и размишленията върху предмета ще почнем със следната молитва:
Господи на обичта, Боже на Любовта,
ние Те призоваваме в Твоята милост.
Приемаме страданията, които ни изпращаш,
с радост на нашето сърце,
Приемаме мъчнотиите, които ни изпращаш
за уякчаване на нашия дух.
Ний без колебание, без двоумение
ще изпълним Твоята блага Воля.
Изпрати ни Твоя Дух да внесе в нашите сърца,
в нашите умове, в нашите души
плода на Любовта, благостта на Мира и радостта
основанията на Твоето дълготърпение и милосърдие.
Дарувай ни дара на вярата, кротостта и въздържанието,
Благослови ни, както си ни благославял винаги,
Направи Името Си нам мило на душите,
Въдвори Царството Си в нашите души,
Храни ни с Твоето Слово,
да укрепнат в нас всички Твои добродетели.
Нека Твоите светли духове на обичта, вярата и надеждата
пребивават в нас сега и всякога заедно с Теб.
Възнасяме хвала слава на Теб, Единнаго Господа
и Бога на великата жертва.
Амин.

И така, с тази молитва ще си отворим. Подир нея ще пристъпим към прочитане на мотото („Да се изпълни душата..."), върху което като поразмишляваме според колкото Духът ни ръководи, най-после ще свършим с молба щото добродетелите: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост и въздържание да се вселят в сърцата и душите на другите братя и сестри.

Горните I и II нареждания, които ще бъдат изпълнявани първите две седмици при пълнене на луната, изключват всички други нареждания и молитви. През тия две седмици важат само горните две нареждания.

Винаги ще се подкача I и II нареждания от понеделник. Ако например луната се промени и почне да расте във вторник, сряда или друг ден, ще се чака понеделник.
София, 18 август 1918 г.
3) НАРЯД
23 (10). IX. 1917 г. - 22 (9). III. 1918 г.
1. От първата Св. Неделя след влизането на месеца в новолуние (23 септември - нов стил или 10 септември - стар стил) до пролетното равноденствие (9 март - стар стил, 22 март - нов стил) 1918 г., всякой ден сутринта ще се става половин час преди изгрева на слънцето. Изключение от това правило ще се прави само в неделята, когато по наряда за Великите Добродетели ще си ставаме пак в 4 часа сутрин.
2. В ежедневната си молитва всякой е свободен да се моли за каквото го ръководи Духът, само че при започване на своята молитва трябва първом да се изговори спрежението, както то е дадено („будя", „будиш",... - за мъжете, а „мога", „можеш", ... - за жените), след което да се помоли за „въдворяване Царството Божие на земята, за изпълнение Волята Божия на земята и да се прослави Името Му, да обедини Бог всички свои чада по земята и да им даде обещаното Царство" и тогава да продължи молитвата си. Това е за понеделника до събота включително. А за неделята молитвата си пак ще подкачаме със спрежението, към което веднага ще добавяме:
а) „Благославяй, душе моя, Господа" и пр. - целия текст, който иде подир тия думи и се впада по наряда за Великите Добродетели; и
б) думите: „Търсете първом Царството Божие и Правдата Негова, и всичко това ще ви се приложи" (Мат. 6:33.). След това, ако има още да се молим, да продължим молитвата си.
3. Лично за себе си всякой трябва да се моли: Да го благослови Бог да разбере Божествения план и да бъде един скромен съработник във Великото Божие дело на земята.
4. Всякой ден ще се прочита по една глава от Книгата Господня, начиная от първата глава на Битието.
5. Сутрешните разходки ще можем да правим също до 22 септември (нов стил) или9 септември (стар стил).
6. Всички други разпоредби в наряда за Великите Добродетели си остават в сила.
7. Настоящото нареждане може да се даде за изпълняване само на членовете от веригата и то които са имали писмена покана за последния събор. И всички, които ще го изпълняват, трябва непременно да започнат от влизането на месеца от новолуние до пълнолунието. А който пропусне тоя срок, ще чака следующото новолуние, и т.н.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ