НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

НАРЯД за събора 1910 година

Летопис Вергилий Кръстев ТОМ 11
Алтернативен линк

НАРЯД

за събора 1910 година



1. От 14 до 18 август 1910 г. в гр. Търново присъствуват 28 човека под председателството на Учителя Дънов.
2. На 18 август 1910 г. Учителят дава гимнастически упражнения.
3. Нарядза годината 1910/1911.
4. Писмо от Учителят до доктор Дуков от 29. юни 1910 г.
5. Път, Истина, Живот.

ГИМНАСТИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ
18 август 1910 г., сряда.
Днес е последният ден на тазгодишната среща на Веригата. Това ни се обяви още вчера преди обед. Времето е отлично, ясно навсякъде, тихо и приятно.
В 7 часа и 15 минути преди обед всинца бяхме на определените отначало места. Розовата, жълтата и синята лента все още личат на масата.

Преди всичко г-н Дънов нагледно ни показа как да правим гимнастическите упражнения, които ни се дават тази година от Духа, като сам той направи тия упражнения пред всички и за които упражнения ни се каза от Него още вчера преди обед, че ще ни се дадат. Тези телесни упражнения се състоят от следните седем прийома.

1 -во упражнение. Ръцете опънати назад и надолу с дланите се движат кръгообразно отзад нагоре и се навеждат заедно с тялото докато, по възможност, допрат пръстите на ръцете до земята, след което се повдигат нагоре като се изнасят ръцете пак назад, докато дойдат в първото си положение. Прави се три пъти. Това упражнение е за стомаха.
2-ро упражнение: Изнасят се ръцете напред успоредно и се разтварят встрани хоризонтално, като се гледа щото дланите да бъдат обърнати към земята. Прави се три пъти. Това упражнение г-н Дънов обясни, че е за гърдите.
3-то упражнение: Повдигане ръцете нагоре, повиване тялото от кръста надясно и навеждане тялото наляво и надолу, за да образува кръг, Три пъти наляво и три пъти надясно. Това упражнение е за долните центрове на симпатичната нервна система.
4-то упражнение: Изнасяне ръцете настрани хоризонтално, с дланите надолу и ги повдигаме нагоре, като се превиват край главата и образуват кръг върху рамената, като се връщат, като се връщат, докато достигнат първото си положение. Прави се 5 пъти. Това упражнение е за развиване на горните центрове на симпатичната нервна система.
5-то упражнение: Изнасяне десния крак и дясната ръка един срещу други, докато се допрат пръстите им, след което се описва кръг с ръката, а кракът се сваля и се свива назад постепенно, съобразно с кръга на ръката, докато ръката с пръстите допре петата на крака, който се превива в коляното назад със стъпалото нагоре. Прави се три пъти с десния и три пъти с левия крак и ръка. Важи за уякване на нервната система.
6-то упражнение: Изнасяне ръцете хоризонтално напред, с длани надолу; извиване на трупа от кръста нагоре, отдясно наляво, като се гледа щото главата да бъде на противоположната страна на ръцете и трупа. Прави се три пъти на едната и другата страна. Това упражнение важи за усилване на кръвообращението в мозъка и за него г-н Дънов обясни, че е най-хубавото упражнение.
7-мо упражнение: Протягат се ръцете напред, с длани надолу, завиват се нагоре и се извръщат назад, прикляка се на цяло стъпало, без да се издигат петите, загребва се с ръцете, след което те се изнасят нагоре в първото положение и се изправя тялото. Прави се три пъти. Това упражнение се прави за усилване на малкия мозък.
След като г-н Дънов сам направи горните упражнения, за да ги видим и разберем, седна и поде:

Тия упражнения ще ги правите, защото са дадени от Духа и ще ги правите всеки петък - или сутрин, или преди обяд и преди лягане - на гладно сърце по половин час. Когато ги правите, всичките минути, докато траят, умът ви да е съсредоточен върху тях. Тези упражнения са свързани с известни влияния и ще произведат много силни вибрации. Най-благоприятното време е да се правят тия гимнастически упражнения сутрин или преди лягане вечер, както Духът повели.


2)
Подиробедното време е най-неблагоприятното време за тия гимнастически упражнения и Духът него не препоръчва. Тия упражнения ви се дават, за да бъдете здрави. Те се дават за първи път и в никоя книга по здравословието няма да ги намерите. И аз искам да видя как ще подействуват тия упражнения върху вас тая година, защото те се дават и за концентриране на ума.

Продиктува ни се молитвата, с която се молехме снощи, подир обяд когато влизахме в олтаря по 6 души. Но тази молитва не може да се изложи тук. Освен това г-н Дънов прочете на всеуслишание и ни продиктува, Та си написахме посланието, което Духът даде вчера подир обед. Това послание гласи:

„Аз съм Господ Бог ваш верни и благи, Който винаги пази Своето обещание към ония, които Ме любят. Ходете пред Мене с чисто сърце и Аз ще благоволявам да ви помагам в трудните времена на вашия живот. Помнете, Аз съм син на мира, син человечески. Името Ми знаете. Трудности в тоя свят ще имате, но тях Аз ще преобърна да работят за вашето добро. Времето е близо. Жътвата е зряла, работете, докато е ден."
„Това е общото състояние, казва г-н Дънов, за всички. След време и то ще има своето значение. На земята хората черпят, а Господ всякога дава."

3) НАРЯД
за годината 1910/1911
За реда на нещата през годината г-н Дънов каза: „Най-първо за четиво вземете цялото Евангелие от Матея, цялото Евангелие от Лука, цялото Евангелие от Йоана и цялото Първо послание към Коринтяните, цялото Битие, цялата Първа книга на царете. Изцяло този прочит се състои от 170 глави, от които 104 ще употребите за 52 петъци в годината, т.е. по две глави всеки петък, като ще разпределите по възможност тъй, щото четивото за всеки петък да е от Новия завет и колкото глави не стигнат от Новия завет за четиво в петъците, ще вземете от Ветхия завет. Тях ще употребите по една за всяка света неделя и по една за в разните други православни Господни празници наред.
За реда през 1910 год.:
1. Цялото Евангелие от Матея 28 глави
2. Цялото Евангелие от Лука 24 глави
3. Цялото Евангелие от Йоана 21 глави
4. Цялото Първо послание към Коринтяни 16 глави
5. Цялото Битие 50 глави
6. Цялата Първа книга на Царете _31 глави
Общо 170 глави
От тях 104 глави ще се вземат за 52-та петъци, по 2 глави в петъка. А 66 глави ще употребим за четиво през неделните дни, по 1 глава в неделя, т.е. значи 52 глави.
Ще останат 14 глави през другите големи празници. Ще се почне от първия петък на месец септември 1910 г.
Пример за разпределението на петъчните и неделните четива:
1.На 3.1Х.1910г.
петък
Матея
1 и 2 глава
2. На 5.IX.1910 г.
неделя
Битие
1 глава
3. На 8.IX.1910 г.
Богородица
Битие
2 глава
4. На10.1Х.1910г.
петък
Матея
3 и 4 глава
5. На12.1Х.1910г.
неделя
Битие
3 глава
6. На14.1Х.1910г-
Кръстовден
Битие
4 глава
7. На17.1Х.1910г.
петък
Лука
1 и 2 глава
8. На19.1Х.1910г.
неделя
Битие
5 глава
9. На24.1Х.1910г.
петък
Матея
5 И 6 глава (главен петък)
Ю.На26.1Х.1910г.
неделя
Битие
6 глава
Както упражненията, които ви се дадоха, така и четивата, ще започнете от първия петък на месец септември текущата година.
За пост остава пак четвъртият петък. И постът тази година ще бъде така: ще запоствате точно в 8 часа в четвъртък, а ще отпоствате точно в 8 часа и половина в петък. В петък ще следват опасванията от тези, на които са дадени, но ще се опасват след като мине петъка, та в събота между 3 и 5 часа заранта, когато ще се молят и направят четивата.
Колкото за упражненията кога точно ще ги правите, ви казах и обясних след като днес ви се дадоха. Също се подчерта сега, само се добави, че и като следвате редовно тия упражнения, че в петък с тях ще пъдите дявола из тялото, а в събота заран, като ставате, да се молите между 3 и 5 часа, ще пъдите дявола из душата.
Предметите за размишление и върху които трябва да се молите през определените 12 петъка, са следните:
Първите шест петъци ще употребите изключително за усилване на Веригата и на всички тия, които са свързани с Веригата за тяхното укрепване;
Седмият петък ще бъде за духовното възраждане на България;
Осмият петък - за плодородието в България;
Деветият петък - за умственото и духовно единично развитие на членовете на Веригата, като се споменават и техните имена при молитвата върху този предмет;
Десетият петък - за подобряване на всички народи в Европа в духовно и политическо отношение.
Единадесетия петък ще посветите да ви научи Господ как да мълчите.
Дванадесетия петък - за обединение на славяните и за идването на Царството Божие върху тях.
През последния, дванадесети петък, няма да се събирате никъде.
През всичките петъци ще се четат главите само от Евангелието и Посланието, а през неделните дни и празниците - от Битието.
През главните петъци (последен петък от всеки месец) ще се молим между 3-5 часа сутринта в събота, когато и ще става четенето на главите, Молитвите „Хвала", „Добрата молитва".
А през другите петъци и в неделните дни ще се четат през всяко време на деня или нощта.
Молитвата „Хвала" и другите молитви, които ни се дадоха, можем да ги четем само, когато сме добре разположени духом.
NB (Notabene)
Плътта ежената на Дявола.
Дяволът е мъжът на плътта.
Светът е децата на Дявола.

ПИСМО НА УЧИТЕЛЯТ ДО ДОКТОР ДУКОВ
София, 29. VI. 1910 г.
Люб. д-р Дуков,
Получих писмото Ви. Аз съм доста занят сега. Ще ви дам само някои упътвания, по които можете да напишете речената статия. Христос дойде между евреите, те го отхвърлиха и разпнаха, като се убояха от Неговото учение да не би да стане причина за разрушението на техния народ. Христос дойде между латинската раса, те създадоха инквизицията за Него. Христос дойде между англосаксонските народи. Те му казаха: ние няма да те разпъваме, нито ще създаваме инквизиция за Теб. Ако искаш да ти бъдем полезни, ако искаш да работим за теб, дай ни пари, плати ни добре, ний ще работим прилежно за Твоето дело. Христос иде при славяните. Какво ще изберат те и какво ще поискат от Него? Ето въпросът. На миналото историята е пред нас, тя е разкрита, остава да се разкрие бъдещата. Какъв лист ще обърне Славянството, това е важното. Ако то иска да тръгне по широкия път на отъпкалите се минали култури, няма какво да се говори. Ако то обаче избере тесния и прав път за създаванието на нова култура, за обединението на човечеството, то има велика мисия, която трябва да изпълни драговолно с живота си. Славянството трябва да бъде носител на Любовта и мира, да се опълчи против злото. Статистиката говори, че бъдещето е на славяните.

Засега няма защо да бързате. Имайте търпение, то всичко ще се уреди тъй, както е наредено от горе. Животът не е без план. В него всяко нещо е предвидено и определено. Стига да бъдете верни, пътят ще ви се уясни. Само добрите работи изискват време и търпение. Тия неща вам са известни. Трябва миналото да се пресъздаде, да се очисти и обнови. Да се възстанови образа на Божествените неща. Душата да възкръсне. Духът да оживее, животът да добие неизменната своя основа и Бог да се възцари. Да се положи основата на Новия Олтар, да се съгради храмът на душата и да се обнови нейната държава. Дерзайте, мало стадо, Отец ви е благоволил да ви даде Царство. Така е казал Онзи, Който повдига человечеството. Не е силата в множеството, тя е в единението на Любовта.
Моя поздрав на всички.
Ваш верен П. К. Дънов

5) ПЪТ, ИСТИНА И ЖИВОТ
Ако пребъдете в Мене и думите Ми пребъдат във вас, каквото ищите, ще просите и ще ви бъде.


4)ЧЕТЕНИЯ
1. Ев. Йоана
14 гл.
25. Колосяном
Згл.
2. Битие
Югл.
26. I Солуняном
4, 5 гл.
3. Изход
15 гл.
27. 1Тимотею
5 гл.
4. Второзаконие
20 гл.
28. Евреем
Югл.
5. I книга на царете
12 гл.
29. Псалми
61,71,81
6. Исаия
63 гл.
30. Деян.Апост.
15,16 гл.
7. Притчи
21 гл.
31. Ев. Йоана
4 гл.
8. Еклисиаст
7 гл.
32. ПКоринтяном
Югл.
9. Псалми
41,51
33. ПКоринтяном
11 гл.
10. Ев. Матея
Згл.
34. Ев. Матея
Югл.
11. Ев.Лука
4гл.
35. Ев.Лука
Югл.
12.
I Петрово
Згл.
36.
Ев. Марка
Югл.
13.
Псалми
31,91
37.
Притчи
7 гл.
14.
Ев. Марка
Згл.
38.
Еклисиаст
Югл.
15.
Галатяном
4 гл.
39.
Данаил
Згл.
16.
I Коринтяном
Югл.
40.
Битие
23 гл.
17.
Притчи
Югл.
41.
Битие
Югл.
18.
Битие
20 гл.
42.
Притчи
26 гл.
19.
Изход
33 гл.
43.
I Коринтяном
7 гл.
20.
Съдии
4 ГЛ.
44.
Псалми
23,47, 58
21.
II книга на Царете
24 гл.
45.
Псалми
21,37,69
22.
Ев. Йоана
Югл.
46.
Евреем
11 гл.
23.
Ефесяном
5 гл.
47.
I поел. Иоаново
3, 5 гл.
24.
филипяном
2гл.
48.
I поел. Иоаново
1,2, Згл.
Бог да изпълни сърцата ви с всяка радост и веселие и да оплодотвори Словото Си в сърцата, а вие да пренесете Плодовете на Духа.
(Свещеният подпис)
1. IX. 1910 г.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ