НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

IV.14 август 1908 г., 10 часа преди обяд

Записала: МАРИЯ КАЗАКОВА ТОМ 11
Алтернативен линк

14 август 1908 г., 10 часа преди обяд



- Ще ви говоря върху следующия стих, когото няма в Библията: Вяра, вяра непоколебима - това искам. Любов непрестанна - това желая. От оправдание няма нужда. На всинца ви трябва покаяние, да се родите в Моя Дух, за да пребъде Моята радост за всякога. Тия думи са пояснение на 63 стих от 6 глава на Йоана. Духът е онова, което дава живот.
Вярата е едно качество на децата, чрез тая вяра се развива техният слаб живот. Чрез нея те заставляват майките и бащите да се грижат за тях, да ги отхранят, отгледат и обличат.
Любовта е качество на бащата и майката, чрез нея те удовлетворяват всичките нужди на своите деца, тя е силата, тя е вдъхновението на техния живот.
Покаяние - това е качество на раба. Който всякога прави погрешки, трябва всякога да ги поправлява, защото, ако би бил мъдър, не би бил слуга.

Оправданието, това е качество на грешника; той всякога е заставен да се извинява за своите грехове, да търси оправдание и причини, да търси адвокати и защитници.
Рождението - това е качество на свободния, който минава от положението на ограниченията в рамките на свободата, гдето Духът влага живот в неговата душа, да работи и да се развива.
Ако се оправдавате пред Бога, то се поставяте в положението на един грешник, който няма намерението да се изправи. Да се оправдаваме пред Бога, то значи да не вярваме в Неговата Любов и да мислим, че Той не ни разбира.

Тия две качества, на оправдание и покаяние, са само един начин на грешника да възстанови любовта и вярата. Те са две показала да възстанови пътя, към който той трябва да се отправи.

Сега на вас е потребна вяра и любов към Бога и възраждание към вашия дух, за да станете наследници на небесните блага. Ако развиете вярата и любовта, ще разберете живота, ще ви се разкрият тайните на живота и пътищата на Небето. Ако се отказвате от тия ваши права, постоянно ще се скитате в областта на грешките, в областта на постоянните промени и ще търсите хиляди извинения за вашия живот.

Животът на другите човеци е едно училище за вас, един прекрасен пример, от който трябва да взимате поука. Не се възмущавайте от грешките на другите хора, те са и ваши грешки. Радвайте се в добродетелите и благата на другите хора, защото те са и ваши блага. Ако брат ти греши, не си изключен и ти от възможността да съгрешиш. Ако брат ти се подвизава в любовта и във вярата, това е възможността, че можеш и ти да се подвизаваш с него заедно, затова греховете и добродетелите поравно се разпределят. Ако брат ти греши, гледай да го поправиш, с това на себе си ще помогнеш; грешките са за глухите и паданието - за слепите. Ако той се подвизава в любовта и вярата, радвай се заедно с него, с това на себе си ще помогнеш.

Тази е вечната наредба на Този, Който е създал всичко и използува всичко за доброто. Кога Ме търсите, не Ме търсете в своите погрешки и в своето оправдание, търсете Ме с вяра, с любов и чрез възражданието на вашия дух. По този път всякога ще бъда готов да ви помагам, да ви ръководя, да ви просвещавам, да преобръщам всичко в добро и да изведа душата ви в безопасното пристанище на живота.

Каквито и блага да притежавате на Земята, тия блага са временни, те са за ваше упражнение, за ваше назидание, те са подготовка за бъдещето. Тия блага ще си останат в училището, след като си излезете, защото те са принадлежности на това училище. Но Любовта, това е благото на живота, което единствено само можете да вземете със себе си, да влезете в Царството Божие.

И ако искате да бъдете любени, трябва да се поставите в положението на дете, което има вяра, защото не можете да бъдете едновременно и баща, и майка, и деца, и слуги, и грешници - едно от тия звания може да изпълнявате в даден момент.
Ако търсите опитност и знание, вземете положението на слугата и грешника; ако искате да почувствувате любовта, вземете положението на дете, което има вяра към баща си и майка си, и тази любов ще ви се изяви. Ако искате да имате вяра, проявете любовта спрямо другите и ще придобиете вярата.

Ако тия думи оживеят във вашето сърце, то през тая година аз ще въздигна и ще възкреся вашите души, ще ви дам сила и бодрост, знание и мъдрост, да се подвизавате и работите в моето лозе. Гледайте всякой един от вас на таланта, който ви давам, да го не заровите в земята, защото който сее, жъне, който спи, гладува.

Прочее, не можете да живеете в тия две състояния - или будно, или спящо, едно от двете, защото, както лозаринът очаква плод от което е копал и връзвал, както и земледелецът очаква изобилие от онова, което е сеял и жънал, така и Небето очаква същото от вашия живот.

Който има уши да слуша, нека слуша; който има очи да гледа, нека гледа; на когото езикът е развързан, нека говори. Тази е вечната наредба на Този, Който е създал всичко и използувал всичко за добро.

Промяната на вашите желания и мисли - това са материалите, от които се гради вашето тяло. Грешките са за глухите и паданието - за слепите. Вий, прочее, не сте нито глухи, нито слепи и да правите грешки и да падате, това вам не подобава.

Да не ви безпокои прахът, който се повдига в пространството, не си напрягайте ума да отгатнете защо се повдига нагоре. Той извършва своята прекрасна служба, той е носител на небесните капки, слуга на небесните разпореждания.

Може ли да бъде вашето настроение еднакво, ако пътувате зимно и лятно време през пустиня, зелена гора или хубави прекрасни планински долини? Не може да бъде настроението ви еднакво - в пустинята ще усещате униние, в зелената гора - радост, а в подема на планинските върхове - повдигане на вашия дух; но това са само условия, при които животът се появява. В промяната на нещата е и хармонията на живота. Затова благодарете за всичко, което Бог е наредил и в което вземате участие.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ