НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

23 - 9. УЧИТЕЛЯТ И НЕГОВАТА ОПОРНА ТОЧКА

Бялото Братство в град Ямбол. Георги Радев Дюлгеров. Как намерих и познах Учителя. ТОМ 10
Алтернативен линк

9. УЧИТЕЛЯТ И НЕГОВАТА ОПОРНА ТОЧКА


Съборните дни бяха в Търново. Всички се стремяха да спазват ред и чистота. Намерените чужди вещи се окачваха на определено място. Всички се стараеха да помагат в работата, но най-най-важната работа беше духовната. Учителят нареждаше да се събираме на групи по симпатии, да обменяме мисли, да се изказваме по окултни и философски въпроси, да разучаваме песни и др. Бяхме се събрали само младежи и Учителят дойде при нас, ние го заобиколихме. Той каза: „Аз мога мъртви да възкресявам в моя власт е това. Мога да лекувам всички неизлечими болести, но каква полза? Представете си взема едно прасенце, оваляно в калта, окъпя го в едно корито с топла вода и сапун, но като го пусна, къде мислите ще отиде? Пак в калта, ще отиде в най-нечистата локва и там ще се оваля. Питам, имали смисъл този труд, който съм положил?"


„Представете си, че застана вън от София, където се пресичат пътищата от Европа и започна да лекувам. Славата ми ще се разнесе по целия свят. Ще се събере много народ - болни и придружители, журналисти, лекари, които да проверяват какви промени са настъпили след лечението. Ще дойдат търговци, циркаджии, кебапчии. Ще се превърне на ориенталски панаир, Излекуваните ще кажат: Колко е кратък животът, нека сега го използваме по-рационално - да ядем, да пием и се веселим. И болестите наново ще са явят. Тогава питам, има ли смисъл от жертвата, която бих дал?"


„В миналото Архимед е казал: „Дайте ми опорна точка и с лост ще изместя орбитата на земята." Аз пък казвам като Архимед: „Дайте ми опорна точка и аз ще изместя с моя лост орбитата на живота. Опорната точка, това сте вие, учениците, а лостът е моето учение. Когато приемете това учение, ще приемете и силите, които носи то и ще го понесете в света. Хиляди ще тръгнат след вас.


Някои от младежите казаха: Учителю. Вие сте на възраст, а ние сме деца неуки, невежи, кога ще усвоим това учение, кога ще станем силни? Учителят каза: „Дайте ми ученици прилежни, които да прилагат. Ако трябва време и 100, и 120 години ще продължа, в моя власт е."



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ