НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

22 - 4. ЕДНО ВАЖНО ПРАВИЛО

Бялото Братство в град Ямбол. Тодор Атанасов Попов. Моята среща с Учителя Петър Дънов. ТОМ 10
Алтернативен линк

4. ЕДНО ВАЖНО ПРАВИЛО


Пак по време на следването си се запознах с един руснак - белогвардеец, който предложи да съберем сума от 10000 лева, за да отвори ресторант. Ангажирах се, събрах сумата, нали всички бяхме бедни студенти, и търсихме начин да припечелим нещо.


Руснакът откри ресторанта, даже доведе и оркестър от балалайки, работата уж тръгна, но колкото пъти го подканях да започне с погасяването на дълга, все отговаряше, че още не е в състояние, докато един ден изчезна и трябваше аз да изплащам заема. Когато споделих огорчението си с Учителя той се засмя и каза: „На вълци угощение не давай, с лъвове не се състезавай, с лисици договор не сключвай, с мечки приятелство не прави и със змии не си играй." Искаше да каже егоисти не се старай да задоволиш, и тебе могат да изядат; със силните на деня не дели периметър, ще загубиш при всички случаи; с хитреци избягвай всякакви отношения, ще бъдеш излъган; с груби хора не свързвай приятелство, ще те нагрубят дори и несъзнателно и със змии, които символизират човешките чувства, не си играй, ще те ухапят.


Животът в Школата и в университета вървеше, но от напрежение вероятно получих тежки спазми в сърдечната област, не можех да се изправя и да дишам. Отидох при Учителя с молба за помощ. Бях се свил на стола. Той ме погледа, погледа и каза: „Стани, изправи се!" Протегна дясната си ръка към мен, подвижи леко пръстите си, сви ги и направи движение, като че ли изхвърля нещо. Засмя се и попита: „Е, как се чувстваш сега?" - „Нищо ми няма, Учителю, нищо не ме боли вече." Целунах с благоговение десницата му и си излязох, за да не разплача пред него.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ