НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

17 - 7. НАЧАЛО НА СПИРИТИЧЕСКИТЕ СЕАНСИ В АЙТОС

Бялото братство в град Айтос. Вергилий Кръстев ТОМ 10
Алтернативен линк

7. НАЧАЛО НА СПИРИТИЧЕСКИТЕ СЕАНСИ В АЙТОС


Първият етап: събуждат се онези, изпратените за духовен живот. Те са с развито религиозно съзнание, посещават църквите, четат Библиите.


Втори етап: Събират се на срещи по домовете и прекарват по цели нощи в молитви и религиозни, църковни песни.


Трети етап: Спиритизмът се прехвърля по градовете. Той има за цел да покаже, че съществува невидим свят. Но той има и много вредни последствия. И много хора изгарят психически или биват отклонявани. Като пример показваме една статия, поместена в списание „Виделина", изпратена от Айтос, от участник в тези спиритически сеанси.


Четвърти етап: Учителят Дънов посещава тези спиритически кръжоци, разяснява им някои неща и явления. На други показва, че духовете от спиритическите сеанси му се подчиняват на Духа, който е в него. Така постепенно повечето се присъединяват към него. Постепенно с годините спиритизмът в братските среди все по-малко се практикува, защото се знае отрицателното отношение на Учителя към него. Не само това. Но и мнозина заплащат с живота си за своето влечение и отклонение към спиритизма.


СПИРИТИЧНИ ЯВЛЕНИЯ В АЙТОС


Пишат ни от Айтос, че на 10-ти и 20-ти март т.г. един кръжок от 5 души любители на духовните науки, под водителството на г-н Хр. Я-в са държали два сеанса. Първата вечер, след като насядали около кръгла маса, сложили ръце върху нея и всички в хор изпяват „Достойно", „50-ти псалом" и др. молитви - къщната врата изпращява, без да се е допрял до нея човек. Изгасяват лампата и следват с висок глас да пеят молитви. След 20-25 минути таванът, подобно на вратата по-рано изпращява два пъти и водителят вижда да се явява под него продълговата като кометна опашка светлина, която скоро се загубва. В същото време сестрата на Я- в вижда ръка до самия му лакът.


Втората вечер (20) насядват всички около масата: изпяват няколко молитви твърде усърдно, понеже кръжокът искрено е търсил да му се дадат докази. Като спират пението, водителят забелязва подобна на първата светлина, във форма на метла. След малко виждат, че бледикава светлина като пушек завладява половината стая, Я-в се досеща да повика брата си, починал преди 10 години. Още не свършил позива си, тавана на мястото, дето виждали да витае черен облак, изпращява силно няколко пъти и се появява светлив синкав дим, който почва да се уголемява. В туй време сестрата на Я. забелязала добре сформирана глава зад гърба си, дето е бил светлият синкав облак. След това запалват лампа, за да успокоят една разтревожена госпожа, несвикнала още на тия прояви.


Сп. „Виделина", год. V (1907 година), Кн. VIII, стр. 255-256.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ