НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

09 - 130. МАЛКОТО ДОБРО

Пред прага на загадъчното. Случки, сънища, видения, предчувствия. Георги Събев ТОМ 10
Алтернативен линк

130. МАЛКОТО ДОБРО


Това беше през лятото на 1964 година. Един ден излязох от завода и се упътих към новия цех. По пътя срещнах много хора и всеки бързаше по своята работа. Но ето след малко срещам една девойка на около 17 години, свита, омърлушена. По лицето й се четеше голяма тъга и отчаяние. Тя ме спря и попита за пътя, за Айтос, попита тъкмо мен, а не друг, след като бе срещнала много други хора. Нещо отвътре я бе насочило към мен.


„Този ли е пътя за Айтос?" - „Не, девойко! Не е този пътя. Вие сте се объркали. Пътят за Айтос е в обратна посока." Да се качи на рейса, я поканих аз, а тя отказа, като каза, че ще върви пеш, понеже нямала пари. -„Качете се, аз имам, ще ви платя билета." И чак тогава тя се качи. Слязохме в центъра. Бях готов да й дам пари за влака, но нямах в себе си. Поканих я да дойде у дома ми. Тя свенливо ми отказа, защото аз за нея бях съвсем чужд и непознат. Като разбрах причината на смущението й, казах й, че имам семейство и че жена ми и дъщеря ми са у дома. Като чу това, тя се съгласи, дойде в дома ни и ни разправи мъката си. Баща й умрял преди една година. Сега тя ходила на село, за да види майка си, като вървяла 30-40 километра пеш, защото нямала пари за влака. Като отишла на село, не намерила никого. От съседите се научила, че майка й се омъжила и живеела в Бургас и работели в едно предприятие. Потърсила майка си, но последната, като разбрала кой я търси, се скрила - пратила човек да й каже, че я няма. И тя, уморена от дългия път, гладна, жадна и без стотинка в джоба, отчаяна и умъчнена от това, че майка й, родната й майка не искала да я види - в този именно момент аз я срещнах. Нахранихме я, почина си, дадохме й пари за влака и я изпратих.


Девойката благодареше, че беше ме срещнала, че все има добри хора, чрез които Господ помага на несретниците, а аз благодарих на Бога, че ми се даде сгоден случай да направя едно малко добро.


Разказал: Димитър Г. Добрев.


27.12.1964г.-Бургас.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ