НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

09 - 60. ТУРЦИТЕ ИСКАТ ДЪЖД

Пред прага на загадъчното. Случки, сънища, видения, предчувствия. Георги Събев ТОМ 10
Алтернативен линк

60. ТУРЦИТЕ ИСКАТ ДЪЖД

След Европейската война брат Гръблев бил пак на военна служба в Делиормана /Лудогорието/. След няколкогодишно общуване с турското население, турците го обикнали като добър и верующ човек и затова ходели да се съветват с него по някои въпроси.


Било лято. Нестъпила голяма суша. Всичко живо се измъчвало от недоимък на вода. Всичко посято загивало и населението гледало безпомощно. Направили молебен на едно село, като заклали около двадесет овни, но дъжд пак нямало. В другото село пък правили курбани и молебени, в третото - също, но дъжд нямало. Сушата ставала все по-страшна, понеже малкото вода, която намирали, бързо се изчерпвала. Угрижили се турците и се чудели какво да правят. Тогава се сетили за капитан Гръблев и изпратили делегация от трима ходжи и двама кметове да се посъветват с него какво да правят.


Поручикът, който бил на заставата, ги питал защо идват, защо им е Гръблев. -„Искаме дъжд", отговорили наивно турците. - „Капитанът да не е Господ, че от него да искате дъжд?" - казал поручикът и му докладвал с една ирония за молбата на турците. „Нека дойдат", казал Гръблев. Турците му казали защо идват и му съобщили, че в село Хибиб турците заклали осемдесет овни за курбан, в село Демирбаба-теке -120, а в село Махмутлий -100 овни. Тогава той им казал, че тая работа с курбани не става, а се иска подготовка. Тази подготовка се състои в следното: Ако някой има стар или нов спор с някого, да отиде да се помири, да се погодят. Ако някой има да се съди с някого, да се помирят. Ежби, крамоли, всичко да се оправи в срок от три дни. След това да кажат в кой ден да се съберат турците от трите села на височината, дето ще стане молебенът. Ще дойдат всички - и жените, и децата, като жените и децата ще бъдат отделно от мъжете.


Определил им брат Гръблев мястото на молебена, а за деня - петък. След това ги попитал: „Приемате ли?" Те приели всичко. Господ курбан не иска. Той не иска да се пролива жива кръв. Те всичко приели и така ги изпратил.


В него се породило едно малко съмнение: Ами ако не завали? Ето защо, още на следната заран той станал рано, коленичил на молитва с „Добрата молитва" и 91 псалом, и формулите, след което почувствал една радост. Същото направил и на втората, и третата сутрин.


На третия ден дошъл караулът да му кажат, че турците го викат. „Идете и почвайте" - им казал той. „Дъждът ще дойде." Току-що ги изпратил и ето че се появило на небето едно малко облаче, после друго. Затъмнило се цялото небе. След два-три часа се излял обилен дъжд.


Турците поискали дъжд и го получили. Господ чул молбата им, без курбан, но с пълна вяра.


По разказа на Никола Гръблев 18.09.1963 г.



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ