НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

04 - 08. ЗАВЪРШВАНЕ НА ЧЕШМАТА

ИСТОРИЯ НА ЧЕШМАТА - ПАМЕТНИК СЕЛО ТОПОЛИЦА ТОМ 10
Алтернативен линк

8. ЗАВЪРШВАНЕ НА ЧЕШМАТА

С дружните усилия на приятелите от Тополица предимно и със съдействието на съселяните от една страна, с добрата воля на брат Куртев и с благословението на Учителя чешмата — паметник била завършена на 30 август 1929 г. Бликнала чиста кристална вода из ръцете на Водолей, която само за няколко минути напълнила коритата на вътрешното отделение и потекла навън, за да пои животни, дървета и цветя в китната долина. За откриване на чешмата се били събрали много хора - млади и стари, моми и момци, учители и учителки, цял празник, небивал, неповторим. Бликнала обилната вода, бликнала и радост в душите на всички присъстващи, неудържима радост. Била сложена обща трапеза, за да се даде още по-тържествен вид на това празненство. Когато трапезата била към своя край, директорът на училището, Слав Топалов, засвирил с цигулка кръшни български хора. Наскачали младежите и се заловили и направили голямо хоро. Не могли да се въздържат и по-възрастните, и те се хванали на хорото. Така чешмата обединила усилията на всички добри хора, млади и стари. Всички били сплотени в едно.
Няколко месеца по-късно било завършено и училището, за освещаването на което бил повикан да присъства и тогавашният окръжен управител Радой Козаров. След привършване на освещаването, селяните го поканили да види чешмата. Когато отишли на самото място и я разгледали, той останал възхитен. Казал, че е чест за тия хора, които са могли да направят такава чешма със свои собствени средства. Казал: „Тези хора са ни изпреварили най-малко с два века. Това е чешма — паметник. " А той е знаел, че Бялото Братство от Тополица е правило тази историческа чешма, чешма - паметник, която на свой език ще говори на поколенията за ония, които са я правили, както и за идеите, които са ги вдъхновявали.
Чешмата бе започната на 10 август и завършена на 30 август 1929 година.
Нека всичко бъде за славата на името Божие и всички пожелаем да станем като този извор, който неспирно дава и благославя.

Бургас, 1966г.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ