НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

01 - 55. МОЛИТВАТА НА БАДЕМЧЕТО

ГЕОРГИ КУРТЕВ - ЖИВОТОПИС ТОМ 10
Алтернативен линк

55. МОЛИТВАТА НА БАДЕМЧЕТО

От няколко години бадемите на братската градина не раждат, а те са почти единственият източник за дохода, необходим за издръжка на градината. Налагало се бадемите да се отсекат и на тяхно място да се посадят други плодни дървета. Решението било взето и се чакал само уреченият ден. Бадемите сякаш чували всичко, което се говори и чакали своя последен ден, тръпнейки от страх, свеждайки мълком клони един към друг. Една събота, само един ден преди сечта, пристигнала една сестра от далечно балканско село на братската градина, но нямало кой да я посрещне, защото на градината нямало никой. Тогава тя отишла между бадемите и се спряла при едно малко бадемче. След като постояла при него, сестрата сякаш доловила мъката му, което на своя език й проговорило. Ето и думите: „Моля ви се, не ме отсичайте. Аз всяка година ще ви давам бадеми. Пощадете ме!" Сестрата, като доловила тази молба и като нямало с кого да я сподели, намерила едно листче и я написала на него, забола листчето на бадемчето и си отишла. Брат Куртев, като се върнал на градината, намерил листчето, прочел го и го прибрал.
На следния ден пристигнали братята с брадви, готови да почнат сечта на бадемите. „Чакайте, " им казал той. „Не бързайте. Имам да ви съобщя нещо важно. " Тогава той извадил листчето от джоба си и им го прочел. Тогава братята казали: „Добре, него ще пощадим, но другите да ги изсечем. И без това сме дошли да свършим тази работа. " - „Не - казал брат Куртев - не само него, а всички ще пощадим. " Тогава всички се съгласили и оставили бадемите, като изкарали едно хубаво гости на Градината и си отишли доволни.
Бадемите удържали думата си, като всяка година раждали кога повече, кога по-малко, но все раждали.
От окултната наука знаем, че дърветата са под покровителството на ангелската йерархия и по всяка вероятност някое от тия напреднали същества е внушило на сестрата това, което по-горе споменахме като молитва на бадемчето.
Така че молитвата на бадемчето бе изречена, тя бе чута, а се намериха и други, които да я приемат и изпълнят.
Ето, това е молитвата. Да бъде изречена, после чута от някого и накрая изпълнена.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ