НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

4. БОЖИЕТО ВЪЗМЕЗДИЕ СЛЕД БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС

ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ ТОМ 8
Алтернативен линк


4. БОЖИЕТО ВЪЗМЕЗДИЕ СЛЕД БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС


ВЕРГИЛИЙ КРЪСТЕВ

Берлинският конгрес състоял се от 1 .VI. до 1 .VII. 1878 г. се е председателствал от германския канцлер Бисмарк. Решенията са известни.

Австро-Унгария чрез граф Андраши откъсват западните български земи, градовете Пирот и Враня, които се предават на Сърбия, за да могат в замяна да вземат славянските земи - Босна и Херцеговина. След Първата световна война империята на Австро-Унгария се разпада и от нея се създават независими държави: Австрия, Унгария, Чехословакия, Полша. Австрия става по територията по-малка и от България.

Югославия, която бе създадена след Първата световна война и с придобивките след Втората световна война задържа български земи, но дойде 1990 г. започна гражданската война и тя се разпадна на самостоятелни държави като Словения, Хърватско, Босна и Херцеговина, Македония и остана само Сърбия и Черна гора от старата федерация Югославия.

Имперските амбиции на Бисмарк за създаване на Велика Германия в Европа не можаха да се осъществят. Германия премине през две войни -1 и II световни войни, като ги загуби и й бяха отнети територии с немско население като бе и разделена на две Германии от 1945-1990 г. като бившата столица Берлин бе разделена на две. А Берлинската стена просъществува от 1962 до 1990 г. През И-та световна война Англо-американските бомбардировки над Берлин разрушават онзи дворец, в който е подписан договора през 1878 г. за разделение на България на две половини, от които една е васална на Турция с име Източна Румелия. А свободната част е Княжество България. Там където е бил дворецът, на същото място преминава Берлинската стена, а Съветска Русия, СССР окупира Германия, източната й част от 1945 до 1990 г. След като се разпада Съветската империя, тя доброволно си изтегли войските от окупираната половина и сега Германия е обединена държава.

Румъния, която участва с войски в Освободителната Руско-Турска война 1877-1878 г. получава за компенсация северна Добруджа заради Бесарабия населена с румънци, но присъединена към Русия. Бесарабия по-късно се оформя като Молдовска република в състава на СССР и досега е територия на Русия.

Турция, след Междусъюзническата война 1913 г. получава Одрин и попречи на България да излезе на територия очертана от линията Мидия-Енос от Черно море до Бяло море, за да има излаз на Бяло море. По този начин се осуетява прокопаването на канал между Черно море и Бяло море от Русия, за да могат да се заобикалят Дарданелите, които затварят изхода на Черно море към Бяло море от Турция. Днес Турция воюва с кюрдите, които са разпокъсани между бившата СССР с република Кюрдистан, между Ирак, Иран и Турция и което население наброява 60 милиона души. Те утре ще се обединят като държава Кюрдистан и Турция ще се свие по територия. Виж "Изгревът", том I, стр. 436-438.

На Берлинския конгрес Англия получава от Турската империя гръцкият остров Кипър. Днес той е разделен на две от Турция и Гърция благодарение на английската политика. Английската империя се разруши и Англия се прибра на своят остров.

Италия тръгва да окупира земите на Албания и Триполитания. Днес Албания е независима държава както и Либия със столица Триполи. А Италия се прибра в своята територия изглеждаща на картата като ботуш - италиански ботуш.

В бъдеще историците ще правят много по-подробни сравнения и ще се добират до необикновени съвпадения. Едно е вярно, че според Учителя Дънов Освобождението на България от турско иго се дължи на Великото Всемирно Бяло Братство, което е трябвало да подготви една независима и свободна държава, за да бъде мястото, където ще работи Великия Учител Беинса Дуно. България е освободена заради идването и мисията на Учителя Дънов. България се освобождава през 1878 г., когато Петър Дънов е роден

вече и е на 14 човешки години.

Русия заплаща Освобождението на България с 200 000 убити войници, което е огромна цифра за 19,век. Днес България е 8 милиона и Русия е заплатила с кръвта си, за да живеят тези българи в свободна България. А онези българи, които са в Божествения свят, те са, които крепят България и я съхраняват като държава. Учителят Дънов веднъж бе споменал, че българите нямат право на държава, но благодарение на българите, които са в Божествения свят имат кредит да съществуват като държава, но при условие, че служат на Бога. Ето няколко мисли от Учителя Дънов:

"Сега аз говоря за онези българи, които са в Божествения свят. Има българи и в Духовния свят. Когато се намерите в известно затруднение и не можете сами да си помогнете, обърнете се към българите от Духовния свят, те ще ви помогнат. Ако и те не могат да ви помогнат, обърнете се към българите в Божествения свят. Те непременно ще ви се отзоват". (Томчето "Божествен и човешки свят", стр. 438)

"Българският народ се освободи от турско робство заради делото на Бялото Братство."

Накрая представяме едно писмо от Асен Чилингиров, живеещ в Берлин, който сподели своите виждания за Берлинския конгрес.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ