НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

14. ЗА КАРМАТА НА ЛУЛЧЕВ

ТОМ 8
Алтернативен линк

14. ЗА КАРМАТА НА ЛУЛЧЕВ




Д-р Методи Константинов пише в IV том на  "Изгревът", на стр. 504, че Лулчев питал Учителя за кармата си и  Учителят му казал: "Искал ли да ликвидираш с кармата си?" Тук д-р Методи  греши: Точно е обратното. Това е станало в затвора през време на  процеса срещу Лулчев.

Една сутрин в затвора Лулчев става внезапно,  изправя се като войник и почва да говори: "Да, Учителю, искам". След,  което Лулчев пак си сяда. Около него затворниците с учудване го питат с  кого разговаря. Лулчев им казал, че Учителят му се явил и го питал, иска  ли да ликвидира с кармата си, на което той се съгласил.

Случая го зная от Светозар Няголов с когото е споделил един от затворниците, който е присъствал и впоследствие е бил освободен.

През време на процеса срещу Лулчев се добрахме  чрез познати до един от старшите съдии, който участваше в същия процес.  Той каза: "Не виждаме особено голяма вина в Лулчев и смятаме към 10  години да му дадем присъда за това, че все пак е контактувал с  предишните управници и двореца".

А народният обвинител (прокурор) Ат. Армянов чух  да казва в обвинителната си реч: "Лулчев има вина, че е давал съвети и  на Цар и на министри, да бъде осъден, но не смъртно". "Да, но не  смъртно!" То значи, че само след 1-2-3 години Лулчев ще бъде помилван и  ще излезе от затвора, както обикновено става в България. Ако прочетем  списъка на осъдените ще се убедим в това. Случаят със секретаря на Царя,  Славко (Светослав) Балан с когото бяхме близки приятели, Петър Морфов -  секретар на канцеларията на двореца и професор Михаил Арнаудов бяха  осъдени на доживотен затвор и само след няколко години бяха освободени. А  които се осъждаха на смърт, за тях нямаше освобождаване, биваха  безапелационно убивани.

В случая Лулчев е послушал Учителя и е пожелал да ликвидира кармата си.

Не е безинтересно да прочетем и последните думи  на Лулчев, преди произнасяне на присъдата му: "Г-да съдии, България се  намира пред своя Златен век. Тя ще изживее върховни моменти и ще има  нужда от всички свои добри, разумни и справедливи хора. Те ще трябва да  бъдат впрегнати на работа в общите усилия за постигане благоденствието  на нашия народ и цялото човечество!"

Накрая, за сведение на четящите за заседанията на  Народния съд срещу Лулчев би било добре да знаят, че на всички  заседания съм присъствал и чул и прокурор, и обвиняем, и съдии, аз,  Тодор Маринчевски." Подпис


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ