НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. „УПАНИШАДАТА" НА ЕЗЕРАТА 1939 Г.

ТОМ 8
Алтернативен линк

8. „УПАНИШАДАТА" НА ЕЗЕРАТА 1939 Г.




В началото на спомените си споменах за групата около по-напредналия духовно брат Любомир Лулчев, тъй наречената "Упанишада".

За лятото на 1939 г. Учителят беше казал, всички,  които могат от Изгрева, както и от провинцията, от Братството да отидат  на лагера на И-то рилско езеро, защото тази година е най-благоприятна и  че такива условия ще има чак през 1999 година.

Решихме цялата група "Упанишада" да отидем. По  някакво съвпадение пътувахме в един автобус, с който пътуваше и групата  французи без техния ръководител Михаил Иванов. Пристигаме на езерата.  Учителят беше пред палатката си. Французите отидоха при Учителя,  коленичиха и Му целунаха ръка. За нас това коленичене беше необичайно.  За тях това било израз на безкрайно уважение и почитание.

Упанишадите построихме своите палатки на едно  хубаво място над езерото. Над нашите палатки беше палатката на брат  Лулчев, а още по-високо тази на Учителя. Тогава нямаше хижа, а на  мястото където е сега хижа "7-те рилски езера" имаше импровизиран  навес-покрив, под който се палеше огън. Там в големи чайници се  приготвяше чай за целия бивак и в грамадни казани всеки ден се готвеше  храна само за обед за всички летуващи братя и сестри.

Сутрин и вечер получавахме вряла вода за чай от  големите чайници. Всеки ден имаше "дежурни по кухня". Дежурните  запалваха огъня, сваряваха водата и даваха на всички, които желаят вряла  вода, чистеха и миеха зеленчуците, от които приготвяха обеда в големия  казан, един или два според нуждата и присъстващите. Тогава се проявяваха  майстор-готвачите, защото всички се стараеха когато са дежурни да  приготвят вкусно ядене. В това време пристигат нови и нови братя и  сестри от провинцията. Те често пъти викаха нашата група "Упанишади" на  помощ да им построим палатката, а после да помогнем за нещо друго или да  им направим легло. Режехме дървета от клековете, правехме колове на  дължина около 60 см, подостряхме ги и ги забивахме, за да очертаем  четирите края на леглото. Слагахме напречни дълги дървета пак от клек,  затрупвахме ги с клони и малки клончета от смрика, а накрая и треви и по  такъв начин се получаваше меко и ароматично легло, ухаещо на смола.  Всички бяха доволни, а ние радостни, че сме направили нещо полезно.

Когато бивахме свободни от "наряд" сутрин рано  слагахме в раниците сухи клечки от клек и чайник и малко храна и  тръгвахме край всички езера до връх Дамга и оттам до връх Мальовица "да  си пием чая" както се шегувахме. Сега разбирате защо си носим дърва в  раниците, защото на Мальовица има само трева и разкошен изглед във  всички посоки. Там запалвахме огън и завираше чая ни.

В "Упанишадата" за известно време бяхме приютили и  един мой съученик Тодор Рунев. Той беше от комунистическо семейство,  сам беше комунист и атеист, но по душа чист, честен и честно устояваше  своите идеи. Беше гонен от полицията - говоря за годините преди  9.1Х.1944 г. Той дори нощуваше на Изгрева в малката къщичка на  "Упанишадата". Присъстваше на нашите събирания на песни, молитви и  четене на беседи от Учителя. След известно време той напусна  "Упанишадата", отиде в провинцията, ожени се и му се родиха две деца:  Ани и Камен. Ани стана известна след 9.IХ.1944 г. и доскоро като  подполковник Ани Крулева - известна в полицията. Искам да разкажа нещо  за синът му Камен. Той като малко дете се покрива с известните "слепи  циреи". Лекарите не могат да го излекуват и го изписват от болницата  като неизлекуем. Бащата - Тодор е в ужас за умиращото си дете, прегръща  го и си спомня за Изгрева и за молитвите, които помни. Атеистът Тодор с  такова вдъхновение и вяра се е молил, че детето Камен почва постепенно  да се подобрява и се самоизлекува и оздравява без всякакви медикаменти.  Оздравява напълно и в момента е хубав момък, здрав и жизнен.

След 9.IХ.1944 г. Тодор Рунев попада при  арестуваните тъй наречени фашисти, вижда всички изстъпления над тях от  новата власт и призна пред мен един ден, че той е бил изтезаван и бит от  властите преди 9.1Х.1944 г., но такова жестоко отношение от неговите  комунисти към арестуваните след 9.IХ.44 г. не е могъл да си представи.  Жестоко разочарован остава със своите си идеи за братство и  справедливост и не иска никаква служба от новата власт, въпреки че чу  предлагаха като ръководни длъжности в България и дори в чужбина. Той  предпочете да работи между работниците, които винаги бе защитавал като  бригадир в завод.

Типичен случай за неговата почтеност. Един ден в  завода идва Тодор Живков с антуража си, вижда го (а те се познавали още  от 1934 г,), изненадан е и го пита защо се е отделил от старите си  приятели и казва: "Камене (а Камен е нелегалното име на Рунев), ела при  нас, ще ти дадем пост какъвто желаеш". Рунев му отговаря: "Гледай си  работата, аз тук съм си добре!" И като работник се пенсионира.

Историите с излекуването на сина си и срещата с  Тодор Живков ми разправи, когато му гостувах в Горна баня, където  живееше, бих казал в една мизерна къщичка с дъщеря си и синът си. Един  човек със запазен висок идеал.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ