НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

48. ЛЮБОВТА В ЖИВОТА

ТОМ 8
Алтернативен линк

48. ЛЮБОВТА В ЖИВОТА

23.ХII. "Степени на съзнанието". От томчето четем:

"Хората наричат любов много от чувствата, които  влизат в сърцето на човека, като неканени гости. Това не е любов. Това  са особен род чувства, които минават през сърцето и заминават, като  оставят следи от себе си. Любовта, обаче, не е преходна, тя е нещо  постоянно.

Едно от качествата на любовта е, че тя не познава  злото. Любовта никога не прави зло. Дето любовта присъствува, там  всякакво зло и престъпление отсъствува. Животът на любещия е подведен  под особена гама. Каквото да му се говори, каквито неща да гледа, той  навсякъде вижда и чува красивото. На всички неща той гледа особено, не  както обикновените хора. Как може този човек да отрази отрицателното в  света, когато няма достъп до него? Пред любовта злото и престъпленията  се стопяват."

Отварям томчето "Божествен и човешки ясвят", стр. 170.

"Какво трябва да прави човек, за да не губи  любовта? - Той трябва да я пази като зеницата на окото си. В любовта има  едно свещено място, което трябва да се пази внимателно. Никой няма  право да пипа там. Дойде ли до това място, човек трябва да събуе обущата  си и да стъпи бос."

Какво по-голямо страдание от това, да желаеш едно благо, да ти го покажат и да не ти го дадат?

Какво по-голямо страдание от това, да ти дадат  благото, което желаеш, и да не можеш да го ползуваш?" (Добри и лоши  условия, стр. 17)

"Какво значи да обичаш и да те обичат? Да обичаш и  да те обичат, значи да си помагате взаимно." (стр. 416, "Човешки и  Божествен свят)

"Приятно е на човека да го обичат. Той мисли, че  това благо му е дадено за вечни времена. Не, човек се ползува от благата  на любовта, докато чешмата тече. Човек се ползува от любовта, докато  водата е чиста. Щом чистата вода престане да тече, и от чешмата почне да  излиза мътна вода, човек се отказва от любовта." ("Човешки и Божествен  свят", стр. 416)

5.I.1941 г. "Как може човек да измие своите  погрешки и престъпления? -Чрез прилагане на закона на любовта. Преди да  приложи любовта, човек трябва да я придобие.

Дето е любовта, там няма насилие. Любовта се  придобива по пътя на прилежанието. Защо трябва да обичаме? Да придобием  онова, което нямате и да усилите онова, което имате. От различните хора  ще черпите различни неща. Като обичате известни хора, вие ще станете  по-здрави, отколкото сте били; от любовта си към други ще увеличите  добротата си; от любовта си към трети ще увеличите разумността си. И  най-после от любовта си към четвърта категория хора ще  светнете/красотата ви ще се увеличи, ще станете подобни на ангелите."  ("Човешки и Божествен свят", стр. 325-326)

9.I.1942 г. "Дето има състезание, там любовта  отсъствува. Дето любовта отсъствува, там идат ограниченията." "Какво да  правим, за да се освободим?" "Дайте място на Божията любов в себе си.  Щом Божията любов обхване човешката душа, любовта му минава в по-висока  степен: от човешка в Божествена. Божията любов прави човека силен, тя му  дава възможност да се справи със старите си навици, да изправи всичките  си погрешки." ("Човешки и Божествен свят", стр. 26)


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ