НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

18. КОЛЕДА

ТОМ 8
Алтернативен линк


18. КОЛЕДА

Беше Коледа по време на бомбардировките. Аз се  приготвих да отида в село Симеоново при Учителя. Огъвам добре опечената  дюля, отделям бисквитите, които съм опекла и казвам на моята  племенничка: "Сани, искаш ли да дадеш на Учителя от твоите бисквити?"  "Да", казва тя. Донася ги и отброява. Може би бяха 9, може би 12. Майка  ми беше там. Права при вратата, тя каза засмяна и някак сънливо: "И аз  ще дам от моите бисквити на Учителя". Донесе и отброи 9 или 12. Сложих  всичко в чиста книжка и после в чантата и тръгнах.

Снегът беше дълбок. Запомних това пътуване по  шосето. Когато изваждах крака си, за да пристъпя напред, другия крак се  забиваше по-дълбоко в снега. Вървя, никой няма по шосето. Вятърът  грабваше сняг от едно място и го трупаше на друго. Безкрайност. По едно  време ми се струваше, че е невъзможно да продължа. Спирам, гледам назад,  гледам напред. Безкраен снежен път. Да продължа напред трябва да стана  героиня. Да се върна назад - смисъл няма. И пак напред. Изваждам крака  си от снега, другия се забива по-дълбоко. И него изваждам. В едно е  спасението, да вървя. А да се върна или да остана на едно място, това е  гибел за мен. Накрая пристигам до пътя, който води до Учителя. Поемам  го. Ето едно момченце ме посреща и ме упътва към къщата, гдето е  Учителя. То върви напред, а аз се мъкна отзад. Виждам го, извърнало  глава към мен, а по лицето му нещо като смях. "Защо се смееш, момче?"  "Но аз не се смея." От студеното време и от вятъра то прави тия гримаси,  а аз мисля, че то ми се смее. Ето къде е къщата! Вътре братя и сестри  седят. Поднасям на Учителя дюлката и поднасям бисквитите. Стенографката  Савка поема дюлката и казва: "Топличка е, Учителю!" Учителят взима и си  хапва от нея. А бисквитите Савка ги слага в раницата. Но Той казва:  "Защо ги слагаш в раницата? Дай ги на всички!" Савка раздава на всички  по една, а на Учителя слага в една чинийка една купчинка. Учителят  посяга и си взема една бисквитка разположен и усмихнат. Говори ни. А  сърцето ми се топи в гърдите. Като гледам как бисквитките една по една  хрупкат между зъбите Му.

А в самото начало на пристигането ми Учителят  отряза едно парче от кекса, който беше пред Него и ми го подаде.  Следващото парче беше за момчето, което ме доведе. На следващия ден  сестра Теодора ми каза: "Всички опитахме от твоята дюлка, която донесе.  Учителят ни я раздаде на резенчета". Беше Коледа с Учителя.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ