НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

8. МОЖЕ ЛИ ВСЕКИ ЧОВЕК ДА СТАНЕ УЧИТЕЛ?

ТОМ 8
Алтернативен линк


8. МОЖЕ ЛИ ВСЕКИ ЧОВЕК ДА СТАНЕ УЧИТЕЛ?

На Изгрева бе Школата на Всемирното Велико Бяло  Братство. Тук бе Великият Учител и Всемировият Учител на Вселената  Беинса Дуно и чрез Него се даваше Словото на Бога, който бе Третия Завет  на Бога към човечеството. А ние, учениците в тази Школа посещавахме  четири пъти в седмицата Неговите лекции и слушахме Словото Му, пеехме  песните Му и играехме Паневритмия. Какво приложи всеки от нас от  Учението на Учителя зависеше от самият него, т.е. каква вместимост има в  себе си и колко може да побере от Словото в себе си, че после да работи  върху Него с години и усърдие.

Ето, събрали сме се пред салона около Учителя.  Повечето са братя. Един брат от провинцията говори доста разпалено за  постиженията, които има в провинцията, как хората го слушат и какво  впечатление им прави. Въобще възторжен брат, идеен брат, деен брат с  видими постижения. А ние тук на Изгрева бледнеем и не можем да се  сравним с неговите постижения. Как ще се сравняваме помежду си, когато  до нас е Учителят и с Неговата мярка не можем да се измерим, колко сме  високи и колко тежки. Единственото измерение тук е, ако приложиш частица  от Словото Му във твоето ежедневие като човек. Така че ние само слушаме  този напреднал брат. Изведнъж той пита Учителя: "Мога ли чрез много  работа над себе си, чрез големи усилия и трудолюбие да стигна до там, че  Духът да ме осени и да стана Учител?" Ние всички замръзнахме след този  въпрос. Учителят беше сериозен и отговори: "Не може човек на земята да  стане Учител и Духът да го осени. С такава мисия Учителят не идва.  Учителят се ражда и си създава тяло и в това тяло има един малък и  непознат за вас орган. Чрез този орган Той се свързва с Невидимия свят.  Без този малък, непознат орган не може да стане Учител, нито пък да го  осени Духът и Духът да слезе върху него. Това е невъзможно. Учителят се  ражда и притежава органи, които органи обикновения човек не притежава в  тялото си. Този малък, непознат орган се намира тук". И Той показа с  ръката си стомашната област. Но къде и точно къде и какъв бе тоя орган  Той не ни каза. А и никой не посмя да Го попита, защото тогава се  почувствахме не като човеци, а като мравки пред нозете на Учителя.

Друг път при подобен случай каза: "Аз приличам на  вас, но не съм като вас. Аз приличам на човек като вас, но не съм човек  като вас. Аз имам плюс органи в тялото Си, допълнителни органи, с които  се свързвам със световете по цялата Вселена и с Боговете на звездите.  Само Великият Учител може да бъде Повелител на света, Господар на  Господарите, Бог на Боговете и Отец на Вселената."

А ако знаете учениците на Учителя как възторжено  говореха за разни учители от Изтока и от Запада, от миналите епохи и  благоговееха пред тях, четейки окултната литература на Изтока и на  Запада. А Великият Учител на Духа, на Словото и на действието бе тук на  Изгрева. Но мнозина не Го познаха. А защо? Сбъдна се онова, което бе  казал пророк Исайя: "Потърсен бидох от онези, които не питаха за мен.  Намерен бидох от онези, които ме не търсеха. Рекох: Ето аз! Към народ,  който не призоваваше името ми". (глава 65 ст. 1)

Това пророчество се сбъдна изцяло, както с  българския народ, така и с онези, които живееха на Изгрева и наричаха  себе си, че са ученици на Учителя Дънов. А ученик е онзи, който храни  душата си със Словото на Учителя и го прилага в живота си.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ