НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

27. ГЪСЕНИЦИТЕ

ТОМ 8
Алтернативен линк


27. ГЪСЕНИЦИТЕ

Хубава пролет. Богата пролет. Да гледа човек и да  не се нагледа, да слуша и да не се наслуша, и да се радва и да не се  нарадва. Да гледа цъфнали цветя и росни ливади, да слуша утринна песен  от птичи хор и да се радва на радостта на всичко.

Но беда. Изведнъж се излюпиха толкова много  гъсеници, щото не само листата по дърветата на Изгрева няма да им  стигнат, но и цялата гора ще им

бъде малко.

Една сутрин, по време на Паневритмия, аз  забелязах, че върховете на дърветата са оголени. На следния ден  оголеното беше повече. На третия -още повече. Тогава казах на Учителя  бедата. "Може, рекох, със стълба да се поизчистят", каза, като огледа  положението.

Със стълба, но как? Споделих със сестра си чутото  и тя, винаги по-сръчна и досетлива, започна работа. Вземахме стълба и  ту тя, ту аз се качвахме и освобождавахме дърветата. Ние напредвахме в  чистенето, но и гъсениците напредваха в опустошението. А в градината?  Бяха полазили дори по листата на крушовите дървета. Учителят идва, гледа  как върви работата, насърчава, а ние се почти обезсърчаваме. Растат  гладните гости и намаляват листата.

И изведнъж, неочаквано се заоблачи. Бързо се  покри цялото небе със сивина. Заплиска дъжд. Силен дъжд. Такива едри  капки заудряха. Ние се прибрахме под навеса и когато дъждът отмина и ние  отидохме да продължим възложената работа, какво да видим. Нито една  гъсеница. Нито по дърветата, нито по земята. "Учителю!", възкликнах,  когато Го видях да влиза в поляната. "Това направихте вие. Няма нито  една от лакомките!" Лека, едва доловима усмивка отговори.




, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА



НАГОРЕ